Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - vrijdag, 17 januari 2020 10:34

Valuta: Chinese yuan sterkt verder aan

 De dollar is na de publicatie van de industriële productie van China ten opzichte van de Chinese yuan verder weggezakt, nadat de green back sinds vorige week al aardig wat terrein had moeten prijsgeven ten opzichte van de Chinese valuta.

"Daarmee is de belangrijkste beweging van donderdag op vrijdag wel vastgesteld", aldus valutahandelaar Chris Jongbloed van Saxobank vrijdag tegen ABM Financial News. "Veel van hetgeen de markten in de voorbije weken beroerde is inmiddels naar de achtergrond verschoven of is in rustiger vaarwater terechtgekomen, zoals het handelsconflict tussen China en de Verenigde Staten", aldus Jongbloed.

Volgens Jongbloed is het waarschijnlijk dat het klimaat in de valutamarkten voorlopig ook relatief rustig blijft. "De dollar verliest niet aan kracht [ten opzichte van andere belangrijke valuta's], mede omdat de aandelenmarkten in de Verenigde Staten nog altijd een vraag naar dollars genereren. Verder verwachten we deze maand nog altijd een lange rente van Duitsland die in elk geval de strijd met 0,00 procent aangaat", aldus Jongbloed.

De valutahandelaar blikte vrijdag al wat verder vooruit met betrekking tot het beleid van de Europese Centrale Bank. "Uit de notulen van de meest recente beleidsvergadering van de bank bleek donderdag dat er gekeken wordt naar de houdbaarheid van standaarden als een inflatiestreven van 2,0 procent. Wij sluiten niet uit dat de ECB er toe overgaat deze los te laten en een lager niveau aanhoudt, waarmee een renteverhoging zich eerder kan aandienen dan nu het geval is", aldus Jongbloed.

Voor de handelaar van Saxobank zijn vrijdag de inflatiedata uit de eurozone en de industriele productie de belangrijkste aandachtspunten in een kalme en rustige valutamarkt. "Voorlopig voorzien we ook weinig tot geen deining, gelet op de macro-economische agenda van de komende handelsdagen. Volgende week vrijdag kan interessant worden met een reeks inkoopmanagersindices op het programma."

Voor het Britse pond kunnen volgens Jongbloed de detailhandelsverkopen van belang worden, mede met het oog op het rentebesluit van de Bank of England op 30 januari. "Wij zien de vertrekkende voorzitter Mark Carney overigens nog niet zo gauw de rente verlagen, ook al wordt daar in de markt wel meer rekening mee gehouden", aldus de handelaar vrijdag.

Vanochtend vroeg kwam uit China de groei van de industriële productie van het land over december op jaarbasis hoger uit dan verwacht. Er werd in de laatste maand van 2019 6,9 procent meer geproduceerd, waar rekening was gehouden met een stijging van 5,9 procent. December was met dat percentage een sterkere maand dan november. Op maandbasis steeg de productie eveneens, maar licht lager dan in november het geval was.

De economie van China bleek over het vierde kwartaal met 6,0 procent op jaarbasis te zijn gegroeid. Dat was gelijk aan de groei op jaarbasis in het derde kwartaal. In het eerste kwartaal groeide de Chinese economie nog met 6,4 procent en in het tweede kwartaal was dit 6,2 procent. Beijing mikte voor 2019 op een groei van het bruto binnenlands product tussen de 6 en 6,5 procent en kwam uit op 6,1 procent. Daarmee is het groeitempo het laagst in bijna 30 jaar.

De Chinezen brachten ook detailhandelsverkopen over december uit, die in hetzelfde tempo toenamen als in november, namelijk 8,0 procent op jaarbasis. Op maandbasis voltrok zich een vertraging ten opzichte van november toen de verkopen met 0,80 procent op maandbasis stegen. December liet op die basis een plus zien van 0,53 procent.  

Het Verenigd Koninkrijk publiceert vrijdagmorgen de detailhandelsverkopen over december. Van de eurozone kan de markt de inflatie over december tegemoet zien.

De Britse detailhandelsverkopen lopen naar verwachting in december op maandbasis met 0,9 procent op tegen een afname met 0,6 procent in november. Op jaarbasis wordt een plus van 2,0 procent voorzien tegen 1,0 procent op jaarbasis in november.

De consumentenprijzen van de muntunie zijn naar verwachting op maandbasis met 0,3 procent gestegen tegen een daling met 0,3 procent in november op maandbasis. Op jaarbasis wordt een stijging van 1,3 procent verwacht tegen 1,0 procent een maand eerder. Zonder de invloed van prijzen voor voedsel en energie komen de prijzen op maandbasis 0,4 procent hoger uit tegen een daling met 0,5 procent in november en op jaarbasis 1,3 procent hoger, gelijk aan de stijging in november op jaarbasis.

Vanmiddag is in de Verenigde Staten aandacht voor de huizenbouw en bouwvergunningen over december, de industriële productie over dezelfde maand en het consumentenvertrouwen, zoals dat wordt gemeten door de universiteit van Michigan in een voorlopige versie over januari.

Voor de Amerikaanse nieuwbouw wordt door de economen een stijging op maandbasis met 0,4 procent verwacht. In november was hiervoor nog sprake van een stijging met 3,2 procent. Voor de bouwvergunningen wordt uitgegaan van een daling op maandbasis van 1,5 procent, terwijl in november er op maandbasis nog 1,4 procent bijkwam.

De industriële productie van de Amerikanen daalt naar verwachting op maandbasis met 0,3 procent tegen een stijging met 1,1 procent op maandbasis in november. De capaciteitsbenutting daalt in de prognose licht van 77,3 in november naar 77,0.

De index zoals deze wordt samengesteld door de wetenschappers in Michigan stijgt naar verwachting van 99,2 in december naar een voorlopige 99,5.

De euro noteerde vrijdag onveranderd op 1,1136 dollar en 0,1 procent lager op 0,8510 Britse pond. De dollar zakte 0,3 procent naar 6,8610 Chinese yuan. Eerder op de ochtend noteerde de Amerikaanse munt al onder de 6,85 Chinese yuan.

De Aandeelhouder TV

april 8, 2020

AEX 8 april 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

april 8, 2020

Nog steeds geen goed koopmoment

april 8, 2020

Beleggers massaal actief op de beurs | 8 april 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

april 7, 2020

AEX 7 april 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
08 apr 11:02 Bas Heijink

Let op nieuwe verzwakkingen

07 apr 14:10 Marco Knulst

DEAD CROSS wereldwijde inflatie gecorrigeerde staatsleningen

07 apr 09:12 Redactie

Extra Lunch Webinar Nico Bakker: TA en turbulente markten