fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - vrijdag, 10 januari 2020 20:05

Uitgelicht: tegenwind bij DSM verwacht

 DSM gaf aan het eind van 2019 al een beetje reden tot zorg met de keus voor een tandem als leiding ter opvolging van CEO Feike Sijbesma en twijfel bij analisten van ING over de innovatiekracht van het bedrijf, en deze week volgden twee andere beurshuizen met bedenkingen.

Credit Suisse zette donderdag DSM op de verkooplijst, JPMorgan Cazenove bracht vrijdag een rapport uit, waarin het met het advies en koersdoel voor het aandeel niet overstag ging, maar wel de verwachting uitsprak dat het speciaalchemiebedrijf uit Heerlen in het vierde kwartaal tegenwind heeft ervaren.

Die tegenwind betrof in de ogen van analisten van JPMorgan Cazenove vooral de divisie Nutrition. "De Nutrition tak heeft last van een aantal beperkingen voor de aanvoer van grondstoffen voor vitamine E en ook spelen de lagere prijzen voor vitamine C en in mindere mate voor vitamine A DSM meer parten dan aanvankelijk voorzien", zo gaven zij aan.

Dit was voor de Amerikaanse zakenbank reden om de taxaties voor het operationeel resultaat voor het vierde kwartaal te verlagen, met 2 procent niet al te robuust en met een nieuwe raming van 399 miljoen voor de EBITDA zitten de Amerikanen nog altijd nipt boven het marktgemiddelde.

Minder positief was de verwachting dat de tegenwind ook in de eerste zes maanden van 2020 aanhoudt. De Zwitserse frank is in de loop van de achterliggende maanden ten opzichte van de euro wat duurder geworden en dat speelt DSM niet bepaald in de kaart met een flinke vitaminefabriek in Zwitserland zelf waar de rekeningen in lokale valuta binnenkomen, terwijl in euro's wordt gerapporteerd.

JPMorgan Cazenove bleef bij het advies Overwogen en het koersdoel op 125,00 euro.

Minder vriendschappelijk was Credit Suisse. Die verlaagde zijn taxaties voor het EBITDA voor 2020 met 4 procent en kwam daarmee met hetzelfde percentage onder de gemiddelde ramingen van analisten. DSM verwacht voor dit resultaat voor 2020 een hoge enkelcijferige groei, Credit Suisse komt niet verder dan 2 procent.  De analisten van de Zwitserse zakenbank verlaagden donderdag het advies voor DSM van Neutraal naar Underperform met een koersdoel waar 2 euro afging, waarmee deze uitkwam op 107,00 euro.

De analisten voegden echter ook nog een aardige kijk op zaken toe. "Maar we denken dat de volgende fase van portefeuillewijzigingen en winstgroei af zal hangen van grotere overnames met vermoedelijk lagere rendementen", schreven de analisten. Daarvoor heeft DSM miljarden op de plank liggen en dat zou nog veel meer kunnen worden indien Performance Materials wordt verkocht.

De Zwitserse analisten rekenden voor dat er 3,7 miljard euro op de balans staat, let wel, na afronding van het aandeleninkoopprogramma ter waarde van 1 miljard euro. Volgens de bank is het bedrijf in de basis niet kapitaalbehoevend. Met een som der delen van 5 miljard euro, zou dat volgens de indicatie van Credit Suisse ruimte geven van ongeveer 10 miljard euro.

Dit impliceert dat DSM een zogeheten inefficiënte balans heeft, omdat die ruimte momenteel geen kans heeft te renderen. Dat kan bij beleggers een punt van aandacht worden, als dat het al niet is.

De koers van het aandeel DSM sloot vrijdag 3 januari op 117,35 euro; vrijdag 10 januari bleef daar minder dan 112  euro van over, een weekverlies van 4,6 procent.

De Aandeelhouder TV

februari 25, 2020

AEX 25 februari 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

februari 25, 2020

Licht herstel na bloedrode sessie | 25 februari 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

februari 24, 2020

AEX 24 februari 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

februari 24, 2020

Cijfers PostNL overschaduwt door virus | 24 februari 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
25 feb 17:28 Redactie

3 Dingen die Beleggers moeten onthouden nu dat het Coronavirus de markt doet dalen

25 feb 09:26 Superperformance SAS

Aankoop van de Classic Turbo short

25 feb 09:56 Shaun Stevens

De controle terugpakken – REIT’s in een tijdperk van hernieuwde huurregulering