Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - vrijdag, 10 januari 2020 20:05

Uitgelicht: tegenwind bij DSM verwacht

 DSM gaf aan het eind van 2019 al een beetje reden tot zorg met de keus voor een tandem als leiding ter opvolging van CEO Feike Sijbesma en twijfel bij analisten van ING over de innovatiekracht van het bedrijf, en deze week volgden twee andere beurshuizen met bedenkingen.

Credit Suisse zette donderdag DSM op de verkooplijst, JPMorgan Cazenove bracht vrijdag een rapport uit, waarin het met het advies en koersdoel voor het aandeel niet overstag ging, maar wel de verwachting uitsprak dat het speciaalchemiebedrijf uit Heerlen in het vierde kwartaal tegenwind heeft ervaren.

Die tegenwind betrof in de ogen van analisten van JPMorgan Cazenove vooral de divisie Nutrition. "De Nutrition tak heeft last van een aantal beperkingen voor de aanvoer van grondstoffen voor vitamine E en ook spelen de lagere prijzen voor vitamine C en in mindere mate voor vitamine A DSM meer parten dan aanvankelijk voorzien", zo gaven zij aan.

Dit was voor de Amerikaanse zakenbank reden om de taxaties voor het operationeel resultaat voor het vierde kwartaal te verlagen, met 2 procent niet al te robuust en met een nieuwe raming van 399 miljoen voor de EBITDA zitten de Amerikanen nog altijd nipt boven het marktgemiddelde.

Minder positief was de verwachting dat de tegenwind ook in de eerste zes maanden van 2020 aanhoudt. De Zwitserse frank is in de loop van de achterliggende maanden ten opzichte van de euro wat duurder geworden en dat speelt DSM niet bepaald in de kaart met een flinke vitaminefabriek in Zwitserland zelf waar de rekeningen in lokale valuta binnenkomen, terwijl in euro's wordt gerapporteerd.

JPMorgan Cazenove bleef bij het advies Overwogen en het koersdoel op 125,00 euro.

Minder vriendschappelijk was Credit Suisse. Die verlaagde zijn taxaties voor het EBITDA voor 2020 met 4 procent en kwam daarmee met hetzelfde percentage onder de gemiddelde ramingen van analisten. DSM verwacht voor dit resultaat voor 2020 een hoge enkelcijferige groei, Credit Suisse komt niet verder dan 2 procent.  De analisten van de Zwitserse zakenbank verlaagden donderdag het advies voor DSM van Neutraal naar Underperform met een koersdoel waar 2 euro afging, waarmee deze uitkwam op 107,00 euro.

De analisten voegden echter ook nog een aardige kijk op zaken toe. "Maar we denken dat de volgende fase van portefeuillewijzigingen en winstgroei af zal hangen van grotere overnames met vermoedelijk lagere rendementen", schreven de analisten. Daarvoor heeft DSM miljarden op de plank liggen en dat zou nog veel meer kunnen worden indien Performance Materials wordt verkocht.

De Zwitserse analisten rekenden voor dat er 3,7 miljard euro op de balans staat, let wel, na afronding van het aandeleninkoopprogramma ter waarde van 1 miljard euro. Volgens de bank is het bedrijf in de basis niet kapitaalbehoevend. Met een som der delen van 5 miljard euro, zou dat volgens de indicatie van Credit Suisse ruimte geven van ongeveer 10 miljard euro.

Dit impliceert dat DSM een zogeheten inefficiënte balans heeft, omdat die ruimte momenteel geen kans heeft te renderen. Dat kan bij beleggers een punt van aandacht worden, als dat het al niet is.

De koers van het aandeel DSM sloot vrijdag 3 januari op 117,35 euro; vrijdag 10 januari bleef daar minder dan 112  euro van over, een weekverlies van 4,6 procent.

De Aandeelhouder TV

juli 10, 2020

Indicator analyse | De Swingteller

juli 10, 2020

ING sluit kantoren | 10 juli 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

juli 9, 2020

AEX 9 juli 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

juli 9, 2020

Rookworst van Ahold | 9 juli 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:05

  TA: ‘Hoofdschouderpatronen gesignaleerd!’

 • 10:57

  Aandeel Tesla: staat de Tesla-bubbel op knappen?

 • 08:52

  Coronavirus blijft om zich heen slaan & beleggers doen een stapje terug

 • 17:44

  TA: ‘Goudprijs onderweg naar recordniveau’

 • 08:43

  Traditionele bedrijven hebben het zwaar, maar tech-aandelen trekken de kar

 • 16:58

  TA: ‘Gaming aandelen bieden meer vermaak’

 • 09:15

  ETF van de week: WT Physical Palladium ETF (VZLB)

 • 08:06

  Amerikaanse beurs omlaag en vaccinontwikkelaar Novavax schiet de lucht in

 • 17:56

  TA: ‘Novavax krijgt een (koers)injectie’

Masterclasses

 • 14 juli

  De kijk van Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

 • 24 juli

  Voorbeurs handelen in Amerikaanse aandelen

 • 27 augustus

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

Columns

Nieuw
10 jul 14:34 Redactie

Webinar: Visie Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

10 jul 14:48 Marco Knulst

GOLDEN CROSS S&P 500

09 jul 08:33 Cor Wijtvliet

De oliesector bereidt zich voor op het onvermijdelijke