fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - dinsdag, 31 december 2019 15:13

Uitgelicht: 2019 jaar van tegenslagen voor Kiadis

 Het geduld van beleggers in aandelen Kiadis Pharma werd in 2019 flink op de proef gesteld, zeker nadat het biofarmaceutische bedrijf besloot de ontwikkeling van zijn potentiële behandeling tegen bloedkanker, ATIR101, stop te zetten omdat er geen goedkeuring kwam van de Europese toezichthouder.

Op een slotkoers van 1,99 euro op 31 december, verloor Kiadis ten opzichte van begin 2019 73,9 procent.

Van uitstel komt afstel

In 2017 diende het farmabedrijf een marktaanvraag in voor ATIR101, op basis van Fase 2-onderzoeksresultaten, in de hoop dat er in 2018 goedkeuring zou volgen en de behandeling vervolgens in 2019 kon worden gelanceerd in Europa.

Het liep anders. De Europese medicijnwaakhond EMA had aanvullende vragen en dus liep de goedkeuring vertraging op. Wel rekende Kiadis er aanvankelijk nog op dat de vermarkting toch in 2019 zou plaatsvinden.

De aanvullende vragen van het Europees Geneesmiddelenbureau wist Kiadis eerder dit jaar echter niet naar tevredenheid te beantwoorden en dus riep het EMA de hulp in van een adviesgroep met medische experts om tot een besluit te komen. Hiermee werd de toen nog verwachte goedkeuring al uitgesteld tot 2020.

Uitstel bleek afstel, want in november besloot Kiadis om helemaal te stoppen met ATIR101 toen duidelijk werd dat het zogeheten Committee for Medicinal Products for Human Use een negatief advies zou geven.

Focus op celtherapie

En dus moet Kiadis reorganiseren en de focus verleggen. Dat doet het bedrijf met de ontwikkeling van het zogeheten NK-cell therapie platform. Dit platform heeft volgens CEO Arthur Lahr veel potentie, zowel voor patiënten als beleggers en daarom nam Kiadis in april 2029 het Amerikaanse Cytosen Therapeutics over.

Analist Philippa Gardner van Jefferies ziet die potentie ook wel, maar benadrukt dat het NK-platform in een zeer vroeg stadium zit. En dus ziet zij vooralsnog een lage slagingskans voor een werkbaar medicijn uit het NK-platform.

NIBC stelt dat de activiteiten mogelijk de waardering van Kiadis kunnen stuwen naarmate er in 2021 of 2022 meer data naar buiten komt. Het pad naar herstel wordt evenwel volatiel, waarschuwde NIBC, en de analisten blijven vooralsnog voorzichtig met het inschattingen omtrent het NK-platform.

CFO stapt op

Het stopzetten van ATIR101 en de verlegde focus kent zo zijn slachtoffers. Zo wordt de organisatie drastisch aangepakt en zal het werknemersbestand ongeveer worden gehalveerd.

En onlangs werd bekend dat CFO Scott Holmes op 31 december vertrekt en dat zijn positie niet extern wordt opgevuld maar overgenomen wordt door andere leden van het management, in het bijzonder Amy Sullivan en Paul van Hagen.

Volgend jaar hard kapitaal nodig

Daarnaast is er geld nodig, concluderen analisten. Hoewel Kiadis wat tijd wint omdat het nu geen R&D-kosten meer kwijt is aan ATIR101, zal de kas volgend jaar toch leeg raken.

Jefferies schat de herstructureringskosten op 3 tot 4 miljoen euro en verwacht dat door het stopzetten van de ontwikkeling van het medicijn ATIR101 Kiadis een halfjaar langer door kan en niet al in het tweede kwartaal van 2020 zonder geld zit.

KBC Securities erkent ook de "precaire financiële situatie" van het bedrijf. Analist Lenny van Steenhuyse schat in dat de kaspositie van Kiadis eind 2019 rond de 34 miljoen euro uitkomt. Als de cashburn in dat tempo doorzet, kan Kiadis minder dan 1 jaar verder, volgens de analist.

In 2020 weinig aanjagers

Na het stopzetten van ATIR101 zien analisten weinig heil in het aandeel Kiadis op de korte termijn.

In afwachting van meer transparantie over de toekomstige cashburn en gezien de lopende herstructurering van het bedrijf, verlaagde KBC onlangs het koersdoel voor Kiadis van 3,50 naar 2,00 euro. Het aandeel stond al even op de verkooplijst.

Ook NIBC heeft Kiadis op de verkooplijst staan, met een koersdoel van 1,00 euro terwijl Jefferies een Houden advies heeft met een koersdoel van 1,50 euro.

Komend jaar zal het bedrijf mogelijk weinig kunnen bieden om het vertrouwen van beleggers en analisten terug te winnen, want pas in 2021 volgen mogelijk interessante onderzoeksdata, aldus Jefferies. Tot die tijd zijn er weinig aanjagers. En dus wordt 2020 mogelijk opnieuw een jaar waarin het geduld van de Kiadis-belegger aardig zal worden getest.

De Aandeelhouder TV

maart 30, 2020

Rabobank schrapt dividend | 30 maart 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

maart 27, 2020

AEX week 13 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

maart 27, 2020

Dramatische macrocijfers al ingeprijsd? | 27 maart 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

maart 26, 2020

AEX 26 maart 220 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
30 mrt 11:37 Nico Bakker

AEX stopt zijn rebound

30 mrt 09:10 Jim Tehupuring

De markt biedt altijd kansen – ook nu

29 mrt 15:22 Albert Jellema

Dividend ABN AMRO, ING en vergoeding Rabobank geschrapt?