fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - maandag, 30 december 2019 18:53

Europese beurzen lager gesloten

 De Europese beurzen zijn maandag lager gesloten.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index daalde 0,9 procent tot 416,17 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 0,7 procent op 13.249,01 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een min van 0,9 procent op 5.982,22 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,8 procent lager op 7.587,05 punten.

Veel beurzen zijn morgen maar een halve sessie open, terwijl de Duitse beurs de deuren zelfs helemaal gesloten houdt. 

De Europese aandelenmarkten noteerden maandag lager bij een oplopende euro, wat ongustig is voor exportbedrijven. De dollar daalde naar het laagste niveau sinds juli. De handelsspanningen nemen af en dat zorgt voor minder vraag naar de greenback.
 
Eerder op de dag bevestigde Peter Navarro, een adviseur van het Witte Huis, dat de eerste fase van een handelsdeal binnen een week ondertekend kan worden. Hij voegde eraan toe dat Beijing als onderdeel van de overeenkomst heeft ingestemd om de komende twee jaar voor 200 miljard dollar aan Amerikaanse producten te kopen. Volgens Chinese media reist de Chinese vicepremier Liu He zaterdag naar de Verenigde Staten om de deal te ondertekenen.

De tienjarige Duitse rente klom maandag 0,216 procent, terwijl de Franse tienjarige rente naar 0,092 procent steeg, het hoogste niveau sinds juni.

De olieprijzen reageerden maandag beperkt op Amerikaanse luchtaanvallen op een door Iran gesteunde sjiitische militie in Irak en Syrië. Na een stijging vrijdag schommelde de olieprijs rond zijn hoogste niveau in drie maanden. Olie noteerde maandag tot 0,2 procent lager.

De goudprijs noteerde maandag op zijn hoogste niveau in twee maanden.

"In een klassieke risk-on omgeving, dalen de goudprijzen vaak", zei marktanalist Lukman Otunuga van FXTM, "dus de rally in goud slaat nergens op met de aandelenmarkten op recordniveaus, tenzij de geopolitieke spanningen in het Midden-Oosten toenemen", voegde hij toe.

De euro/dollar noteerde op 1,1216. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1204 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1175 op de borden.

Bedrijfsnieuws
 
Brillenconcern EssilorLuxottica heeft bij een fabriek van Essilor in Thailand grootschalige fraude ontdekt. De impact van maximaal 190 miljoen euro zal worden opgenomen als bijzondere post in de operationele resultaten over 2019. Het aandeel daalde 3,1 procent in Parijs.

Het Deense Vestas daalde 1,4 procent, ondanks een serie nieuwe orders uit de VS, Rusland, Italië en China. 

De overige koersuitslagen waren veelal beperkt. Duitse autofabrikanten Daimler en BMW behoorden tot de grootste dalers, evenals industrieel concern Siemens.

De Nederlandse toezichthouder ACM heeft KPN, Vodafone, T-Mobile en Tele2 beboet voor tekortschietende informatie over abonnementen van de telecomaanbieders. De bedrijven moeten ieder zo'n 3 tot 4 miljoen euro betalen. De aandelen Deutsche Telekom, Vodafone en KPN sloten alle drie lager.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,4 procent lager op 3.225,97 punten. De Dow Jones index daalde 0,5 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,6 procent in het rood.

De Aandeelhouder TV

februari 19, 2020

AEX 19 februari 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

februari 19, 2020

Fugro ziet het tij keren | 19 februari 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

februari 18, 2020

AEX 18 februari 2020 – Nico Bakker – Daily charts BNP Paribas Markets

februari 18, 2020

ASMI belaagt Vopak en waarschuwing Apple | 18 februari 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
19 feb 09:22 Redactie

Voorbij de gebaande paden

18 feb 12:00 Marco Knulst

De voorspellende waarde van de arbeidsmarkt (3/3)

18 feb 09:55 Bas Heijink

Euforie in de markt