fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - vrijdag, 27 december 2019 19:01

Uitgelicht: 2019 uitstekend jubileumjaar Galapagos

 Galapagos heeft de beurswaarde in 2019, het jaar dat het bedrijf zijn twintigjarige bestaan vierde, flink zien toenemen.

Op een slotstand van 188,00 euro op vrijdag werd het aandeel van het Belgisch-Nederlandse biotechfonds in 2019 dik 133 procent meer waard.

Wat de koers vooral stuwde, was een megadeal met de Amerikaanse samenwerkingspartner Gilead Sciences.

Galapagos CEO Onno van de Stolpe noemde die deal dan ook "een fantastisch moment in onze twintigjarige geschiedenis" en sprak van een "historische overeenkomst".  

Jarenlange samenwerking krijgt nieuwe dimensie

Galapagos werkt al sinds eind 2015 met Gilead samen aan ontstekingsremmer filgotinib. Dit jaar sloten de twee bedrijven een tienjarige wereldwijde R&D-samenwerking. Die geeft Gilead toegang tot Galapagos' portfolio van nieuwe kandidaatmedicijnen, waarbij Galapagos wel de zeggenschap houdt in Europa, wat past bij de ambitie om een zelfstandig Europees biofarmaceutisch bedrijf te zijn en blijven.

Met de deal ontving Galapagos een vooruitbetaling van 3,95 miljard dollar, geld dat bestemd is om de R&D-activiteiten uit te breiden en te versnellen, aldus het bedrijf. Daarnaast heeft Galapagos recht op eventuele mijlpaalbetalingen en royalty's.

Komende 10 jaar geen overname door Gilead

Een ander belangrijk aspect van de deal is dat Gilead zijn belang in Galapagos heeft kunnen uitbreiden tot 29,9 procent via de uitgifte van twee warranten voor nieuwe aandelen, maar dat nu ook een standstill-periode van 10 jaar geldt, waarin Gilead niet zal proberen Galapagos over te nemen.

"Het beste van alle werelden", concludeerde Van de Stolpe dan ook na de bekendmaking. En hoewel er de afgelopen jaren vaak werd gespeculeerd over een overname van Galapagos door Gilead, zou daar nooit over zijn gesproken, aldus de topman.

Geen rem op aandeel

Net als de bedrijven zelf waren ook analisten enthousiast toen de deal met Gilead werd aangekondigd. Volgens analist Jos Versteeg van InsingerGilissen wist CEO Onno van de Stolpe hier twee belangrijke dingen mee te bereiken: het bedrijf zelfstandig houden en een onafhankelijke Europese farmaceut worden.

"Wij vinden de deal en de premie die voor de aandelen wordt betaald een welkome ondersteuning van de pijplijn en het platform van Galapagos", schreef analist Peter Welford van Jefferies, hoewel hij en andere analisten, waaronder van JPMorgan, wel vreesden dat het aandeel na de deal minder hard zou stijgen omdat de overnamefantasie zou zijn verdwenen.

Overnamefantasie of niet, het aandeel Galapagos wist na de bekendmaking van de Gilead-deal half juli verder te stijgen van bijna 154,00 euro naar een piek van 196,00 euro in december.

2020 transitiejaar met aandacht voor filgotinib

Na een uitstekend 2019 wordt 2020 vooral een transitiejaar, voorspellen analisten van Berenberg, waarbij het in het bijzonder draait om de verdere ontwikkelingen rond ontstekingsremmer filgotinib. Afgelopen zomer nam het Europees Geneesmiddelenbureau de marktaanvraag van Galapagos en Gilead voor de lancering in Europa in behandeling. Goedkeuring volgt naar verwachting in 2020 en daarmee ook de lancering in de loop van het jaar.

Net voor de feestdagen diende Gilead ook in de VS een marktaanvraag in bij de U.S. Food & Drug Administration. Voor Galapagos betekende dit op de valreep in 2019 nog een mijlpaalbetaling van 20 miljoen dollar.

Ook belangrijk in 2020 worden de eerste onderzoeksresultaten in de Toledo-compound studie, die vermoedelijk begin 2020 verschijnen. Berenberg rekent de komende jaren op veel nieuws rond dit compound. Indien het succesvol blijkt, dan zal dit een verlagend effect hebben op het risicoprofiel van Galapagos, aldus de analisten.

Hoewel Citigroup op korte termijn wat minder aanjagers ziet voor het aandeel, profiteert Galapagos op langere termijn wel van de sterke financiële positie en het eigen ontwikkelingsplatform.

En dat maakt van Galapagos de toekomstige winnaar op het gebied van biotechnologie in de EU, voorspellen deze analisten. 

De Aandeelhouder TV

maart 30, 2020

AEX 30 maart 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

maart 30, 2020

Rabobank schrapt dividend | 30 maart 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

maart 27, 2020

AEX week 13 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

maart 27, 2020

Dramatische macrocijfers al ingeprijsd? | 27 maart 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
30 mrt 11:37 Nico Bakker

AEX stopt zijn rebound

30 mrt 09:10 Jim Tehupuring

De markt biedt altijd kansen – ook nu

29 mrt 15:22 Albert Jellema

Dividend ABN AMRO, ING en vergoeding Rabobank geschrapt?