Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - vrijdag, 20 december 2019 18:30

Uitgelicht: analisten voorzichtiger met Galapagos

 Het aandeel Galapagos wist afgelopen week, ondanks de koerswinst van de AEX, niet in de plus te eindigen.

Toch was er afgelopen week goed nieuws.

Partner Gilead Sciences heeft deze week in de Verenigde Staten de marktaanvraag ingediend voor filgotinib, het reumamedicijn dat het samen met Galapagos ontwikkelt. 

De zogeheten New Drug Application is, voorzien van onderzoeksdata uit het FINCH Fase 3-programma, ingediend bij toezichthouder U.S. Food and Drug Administration.

Gilead diende bij de FDA ook een voucher voor prioriteitsbeoordeling in. Hierdoor wordt de verwachte termijn voor beoordeling volgens Galapagos ingekort.

“In klinische studies heeft filgotinib een veiligheids- en tolerantieprofiel aangetoond dat een belangrijke verbetering kan betekenen in de behandeling van reumapatiënten die moeten leven met deze chronische, invaliderende ziekte”, zei Chief Medical Officer Walid Abi-Saab in een toelichting.

Samenwerking

Gilead en Galapagos zijn samenwerkingspartners voor de wereldwijde ontwikkeling en commercialisering van filgotinib in reuma en andere mogelijke ontstekingsziekten. 

In de VS is Gilead verantwoordelijk voor het commercialiseren van filgotinib. Galapagos heeft recht op toekomstige mijlpalen en royalty’s van 20 tot 30 procent van de verkoop van filgotinib in dit gebied. 

Eerder dit jaar werden ook marktaanvragen ingediend voor filgotinib als behandeling tegen reuma bij het Europees Geneesmiddelenbureau en het Japanse Ministerie van Gezondheid, Arbeid en Welzijn.

Bij goedkeuring zullen Gilead en Galapagos filgotinib in een aantal Europese gebieden co-commercialiseren.

Dankzij het indienen van de aanvraag bij de FDA ontvangt Galapagos nu al een mijlpaalbetaling van 20 miljoen dollar van Gilead.

Maar wat is dan de reden voor de tegenwind die het aandeel afgelopen week kende?

Een flink aantal analisten is voorzichtiger geworden met Galapagos.

Citi Research, UBS en KBC Securities besloten om het aandeel van de kooplijst te halen. De koersdoelen luiden respectievelijk 190, 194 en 189 euro.

De analisten van deze drie banken zijn eigenlijk redelijk eensgezind in hun commentaar. Zij vinden de koers sterk opgelopen en inmiddels noteert het aandeel wel op een correcte waardering. 

Analist Nick Nieland van Citi gelooft nog altijd in het succes van Galapagos op lange termijn, maar op korte termijn ontbreekt het volgens hem aan aanjagers.

Op termijn profiteert Galapagos volgens de analist van Citi van de sterke financiële positie en het eigen ontwikkelingsplatform. Galapagos geldt voor hem dan ook als de toekomstige winnaar op het gebied van biotechnologie in de EU.

Een verdere koersstijging zou volgens Nieland vooral moeten komen van het TOLEDO-programma en filgotinib voor de ziekte van Crohn.

Mocht alles meezitten dan ziet UBS de koers van Galapagos nog naar 222 euro stijgen, maar bij tegenwind, als filgotinib meer tijd zal kosten dan nu voorzien of als de markt het geloof in Toledo verliest bijvoorbeeld, dan kan de koers terugvallen naar 120,00 euro, waarschuwde de Zwitserse bank.

Galapagos eindigde op een slot van 186,60 euro vrijdag, de week 0,8 procent lager.

De Aandeelhouder TV

april 9, 2020

AEX week 15 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

april 9, 2020

Just Eat Takeaway scoort goed | 9 april 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

april 8, 2020

AEX 8 april 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

april 8, 2020

Nog steeds geen goed koopmoment

Columns

Nieuw
09 apr 20:17 Redactie

Het grote crisiswebinar: AEX 300? Professor Koelewijn & Nico Bakker

09 apr 16:34 Redactie

5 sterkte aandelen om te kopen, terwijl de rest afbrokkelt

09 apr 08:31 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Duurzaamheid en veerkracht in volatiele markten