Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - maandag, 16 december 2019 07:37

Flatex slaat grote slag met overname DeGiro

Flatex en DeGiro vullen elkaar zo goed aan, dat de Duitse broker na de overname niets hoeft te veranderen en niemand hoeft te ontslaan, maar wel flinke synergievoordelen kan halen en vol door kan met groeien. Dit zei topman Frank Niehage van Flatex in een interview met ABM Financial News.

Met de overname, die vrijdag werd aangekondigd, verdubbelt Flatex in één klap zijn 'voetafdruk' op de Europese markt.

Flatex handhaaft beide namen en ook de verschillende bedrijfsmodellen, lichtte Niehage toe.

Degiro en Flatex zijn zowel in Nederland als in Duitsland de twee goedkoopste online brokers en dat vindt Niehage een prima uitgangspositie. "We willen de klanten laten kiezen."

Flatex wil ook de kantoren van DeGiro in Amsterdam en Sofia beide behouden. "Deze overname gaat niet over kosten besparen. Iedereen die wil, kan blijven."

De eigenaren van Degiro kozen met Flatex voor de bieder die grotendeels in aandelen betaalt. Daardoor kunnen ze uiteindelijk fors meer overhouden dan de geboden overnamesom van 250 miljoen euro.

Bij eerdere plannen om het toen nog razendsnel groeiende DeGiro te verkopen, deed nog bedragen tot 1 miljard euro de ronde. Niehage vermoedt dat de structuur van de deal, in contanten en aandelen, een belangrijke overweging was om te kiezen voor Flatex.

Rivaliserende private equity-kopers moeten uitsluitend cash hebben geboden. "Ik weet niet hoe veel de andere partijen boden", aldus Niehage. "Maar ik ben heel blij dat ons bod het winnende bleek te zijn."

De aandelencomponent betreft 7,5 miljoen nieuwe aandelen Flatex, die op dit moment, bij een waardering op 25,33 euro, 190 miljoen euro waard zijn. Maar dat zou over een paar jaar wel eens het dubbele kunnen worden, vermoedt Niehage. Flatex ziet het EBITDA-resultaat dankzij de fusie oplopen tot150 miljoen euro in de komende jaren, wat zou neerkomen op een winst per aandeel van 3 euro en een waardering van 59 euro, voor verwatering.

Naast aandelen krijgen de vijf grootaandeelhouders van DeGiro samen 60 miljoen euro in contanten. Een fors deel maakte Flatex vrijdag al over: voor 23,6 miljoen euro kocht Niehage een eerste belang van 9,3 procent.

Het fusiebedrijf wordt actief in vijftien Europese landen met naar verwachting meer dan 35 miljoen transacties in 2020. Zowel het aantal klanten als het aantal transacties verdubbelt ruimschoots door de overname: Flatex heeft ruim 300.000 klanten en 12 miljoen transacties. DeGiro ongeveer 500.000 klanten en 19 miljoen transacties per jaar. De totale Europese markt voor online brokers was vorig jaar goed voor circa 280 miljoen transacties.

"Beide bedrijven vullen elkaar aan, wat resulteert in veel synergieën. De combinatie van deze twee bedrijven biedt duidelijke voordelen voor alle belanghebbenden", aldus CEO Esmond Berkhout van DeGiro.

"Door krachten te bundelen met Flatex wordt DeGiro onderdeel van een beursgenoteerde bancaire instelling. Naast vele andere voordelen kunnen we hierdoor de volledige overgang te maken van een scale-up naar een volwassen financieel bedrijf", meent CFRO Peter Verberne.

Met de combinatie van Flatex en DeGiro gaat de consolidatieslag in de sector door. Eind vorig jaar liet de Nederlandse rivaal BinckBank zich overnemen door het Deense Saxo Bank. Ook in de Verenigde Staten heeft net een consolidatieslag plaatsgevonden. Charles Schwab nam recent TD Ameritrade over voor 26 miljard dollar.

Flatex vroeg afgelopen zomer strategisch advies aan de Amerikaanse zakenbank Lazard en spreidde tegelijkertijd zijn vleugels uit naar de Nederlandse markt. Het bedrijf wilde, net als DeGiro, in korte tijd een groot deel van Europa veroveren. Niehage kende de voormalige CEO van Degiro, Niels Klok, al een paar jaar. "Ik heb veel respect voor hun sterke internationale focus en sterke groeiverhaal", zei hij.

Dat de eigenaren eerder dit jaar lieten weten dat ze een deel van hun bedrijf wilden verkopen, was voor Flatex een uitzonderlijke kans.

Voordelen

Zonder enige ontslagrondes is "met gemak" 30 miljoen euro per jaar te behalen aan synergievoordelen, voorziet Niehage, omdat de transactiestroom verdubbelt, van minder dan 100 miljard naar meer dan 200 miljard euro per jaar. Alleen voor de kosten van clearing rekent Flatex al op een voordeel van meer dan 10 miljoen euro per jaar.

Daarbij heeft Flatex zelf een bankvergunning. Degiro had die nog niet en moest daarom bankdiensten inhuren bij ABN AMRO. De transacties liepen via een complexe constructie met een geldmarktfonds van Morgan Stanley. De marges voor de outsourcing van deze diensten kan Flatex straks zelf houden.

Nog een meevallertje is dat beide bedrijven een IT-platform hebben op basis van computertalen Java en C++. Dit betekent dat er geen klanten hoeven te worden gemigreerd naar een ander platform, wat altijd een kostbare operatie is. "Dat is bij een overname zelden het geval."

Flatex ziet de nodige cross-selling mogelijkheden: bij Flatex is handel buiten beurstijd, 'late trading', goed voor een flink deel van de omzet, terwijl DeGiro die mogelijkheid niet biedt. Omgekeerd is DeGiro sterk in derivaten zoals futures en opties, terwijl Flatex juist veel expertise heeft in ETFs.

Ook de geografische overlap is gering en zelfs qua werknemersbestand vullen de twee bedrijven elkaar aan, volgens Niehage: de medewerkers van Flatex zijn gemiddeld wat ouder, rond veertig jaar, en die van DeGiro juist wat jonger.

Het nieuwe management van DeGiro is sterk gericht op het voldoen aan regelgeving, na kritiek van toezichthouders. Van die kwesties is al 80 procent opgelost, volgens Niehage. Het Nederlandse provisieverbod, dat in strijd is met het verdienmodel van Flatex, is voor Niehage geen punt van zorg. Hij verwacht dat dit zich op een natuurlijke manier zal oplossen wanneer de Nederlandse klanten van Flatex wordt overgeheveld naar het platform van DeGiro. "We zullen daar zorgvuldig naar kijken. Voorlopig hoeven we niets te veranderen."

De transactie wordt na goedkeuring door de toezichthouders vermoedelijk in het tweede kwartaal van 2020 afgerond. "We begrijpen dat we welkom zijn om de deal te doen en verwachten geen problemen meer", zei Niehage.

De Aandeelhouder TV

augustus 7, 2020

AEX week 32 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

augustus 7, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 11 – Risk

augustus 6, 2020

AEX 6 augustus 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

augustus 6, 2020

EUR/USD op hoogste niveau sinds 2008

Het laatste beursnieuws

updates

 • 15:35

  TA: ‘TESLA naar $ 2500?’

 • 08:45

  Nasdaq zet nieuw record & Trump doet TikTok en Tencent in de ban

 • 17:49

  TA: ‘POSTNL in feeststemming’

 • 15:22

  Aandeel ING: voorzieningen voor ‘slechte leningen’ drukken winst ING Groep

 • 08:57

  Disney gooit hoge ogen op Wall Street & S&P 500 nadert all-time high

 • 17:37

  TA: ‘Het koopvirus in Novavax’

 • 09:00

  ETF van de week: iShares MSCI Japan ETF (IJPN)

 • 08:22

  Goudprijs boven de $2000 per ounce en corona vaccinatie steeds dichterbij

 • 17:15

  TA: ‘Going Nuts in Utilities’

Masterclasses

 • 13 augustus

  HIT & RUN Trading volgens de RAF Methode

 • 27 augustus

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

 • 08 september

  Verhoog uw rendement door middel van ETF’s

Columns

Nieuw
07 aug 10:16 Redactie

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 11 – Risk

06 aug 09:41 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Actief beheer voor rendement in vastrentende waarden

05 aug 10:55 Redactie

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 10 – Risk