fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - zondag, 15 december 2019 15:09

Nog drukke laatste volle handelsweek

 Beleggers gaan de laatste volle handelsweek van 2019 tegemoet. Toch zullen al veel partijen na de rentebesluiten van de Fed en de ECB en de Britse verkiezingen van afgelopen week de boeken al hebben gesloten of hier druk mee bezig zijn.

Echter zijn nog niet alle centrale banken in de vakantie-modus. In Japan en het Verenigd Koninkrijk zijn er op donderdag nog rentebesluiten. En dat is voor de Bank of England ook de kans om te reageren op de laatste verkiezingsuitslagen. 

"De verkiezingen in het VK hebben een klinkende overwinning voor de Conservatieven opgeleverd waarmee [premier Boris] Johnson met een comfortabele meerderheid zijn campagneslogan 'get Brexit done' tot uitvoering kan brengen", aldus econoom Bert Colijn van ING.

Verder werd er afgelopen vrijdag een eerste akkoord tussen de Verenigde Staten en China aangekondigd. 

De zogeheten Fase 1 deal omvat onder meer afspraken over landbouw en de bescherming van intellectueel eigendom. Zo zal Beijing 32 miljard dollar aan Amerikaanse landbouwproducten afnemen, uitgesmeerd over een periode van twee jaar. Het totaal komt daarmee op 40 miljard dollar per jaar en er wordt gewerkt om dit uiteindelijk te laten stijgen naar 50 miljard dollar per jaar, volgens de Amerikaanse handelsgezant Robert Lighthizer.

Verder heeft de VS toegezegd dat bestaande importheffingen gefaseerd worden teruggedraaid. Op 250 miljard dollar aan Chinese producten blijft een importheffing gelden van 25 procent, voor 120 miljard dollar aan goederen wordt dit verlaagd naar 7,5 procent.

Geplande heffingen op 156 miljard dollar aan Chinese goederen die op zondag 15 december in zouden gaan, zijn van de baan.

Drukke agenda

Ondanks dat het de laatste week voor de feestdagen is, is de macro-economische agenda nog goed gevuld. 

Maandag starten we de week met de Chinese industriële productie en de detailhandelsverkopen. Ook zal er aandacht zijn voor de voorlopige inkoopmanagersindexen uit Europa en Amerika.

Dinsdag is er vervolgens de Amerikaanse industriële productie, een handelsbalans van de eurozone en de Britse werkloosheid.

Halverwege de week zijn er verschillende inflatiecijfers en het Duitse ondernemersvertrouwen.

Donderdag is het naast de genoemde rentebesluiten ook nog tijd voor de Britse detailhandelsverkopen en de Amerikaanse leidende indicatoren.

Vrijdag wordt de handelsweek afgesloten met een drukke agenda. Onder meer de Japanse inflatie, het Nederlandse, Duitse en Amerikaanse consumentenvertrouwen, net als dat van de gehele eurozone, en een Brits groeicijfer staan op de rol.

Nederlandse bedrijven hebben geen grote aankondigingen meer op de agenda. En ook buiten Nederland is de agenda zeer mager gevuld. 

De Aandeelhouder TV

januari 24, 2020

AEX week 4 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

januari 24, 2020

Enerverende start beursjaar 2020

januari 24, 2020

Bayer gaat boeten voor Roundup | 24 januari 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

januari 23, 2020

AEX 23 januari 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
24 jan 12:48 Redactie

AKZO bulls in de aanval

24 jan 10:00 Matthijs Kok

3 Nederlandse Beleggingstips voor 2020

23 jan 09:33 Marco Knulst

Opnieuw slechte signalen voor energiesector