Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - vrijdag, 13 december 2019 09:49

Valuta: Britse pond stevig in de plus

Het Britse pond is van donderdag op vrijdag opgelopen naar het hoogste niveau sinds mei 2018, nadat de Conservatieven onder leiding van Boris Johnson een duidelijke overwinning behaalde in de Britse parlementsverkiezingen.
 
De prognoses geven aan dat Johnson met 361 zetels een duidelijke meerderheid heeft. Daarmee lijkt de Brexit een feit.

"Daarna kunnen de onderhandelingen met de Europese Unie beginnen en die kunnen naar verwachting nog zo'n drie jaar in beslag nemen", aldus valutahandelaar Chris Jongbloed van Saxo Bank vrijdag tegen ABM Financial News. "De euro heeft naar onze inschatting zijn voorlopige dieptepunt gezien", aldus Jongbloed.

Strateeg Peter Kinsella van de Zwitserse private bank UBP gaf vrijdag in een commentaar aan dat de stijging van de Britse munt vanaf nu beperkt kan zijn, omdat er nog zorgen bestaan over de onderhandelingen tussen het Verenigd Koninkrijk en de Europese Unie over de verdere afwikkeling van de Brexit.

Ondertussen lijkt er tussen de Verenigde Staten en China een eerste handelsdeal in de maak te zijn. Als die er komt kan deze voor een daling van de dollar zorgen, omdat de munt in de onzekerheid over de handelsonderhandelingen in de voorbije weken fungeerde als een veilige haven.

De dollar daalde gisteren ten opzichte van de Chinese yuan onder de 7 Chinese yuan. "Dat stemt Washington gunstig, ofschoon de Amerikanen met 6,90 yuan voor een dollar nog veel beter kunnen leven en dat zien we nu nog niet op het bord", aldus Kinsella.

Jongbloed ziet als volgende en waarschijnlijk laatste richtpunt voor 2019 het rentebesluit van de Bank of England. "De macro-economische data uit het Verenigd Koninkrijk zijn niet goed. Met een Brexit op de rol zou het mij niet verbazen als voorzitter Mark Carney aanstaande donderdag er 25 basispunten en misschien wel meer af haalt", aldus Jongbloed. "Als dat gebeurt dan zal het Britse pond gas terugnemen", aldus de valutahandelaar van Saxo Bank.

Jongbloed omschreef de valutamarkt van vrijdag, behoudens de korte en achterliggende dynamiek in het Britse pond, als rustig.

Naast de recente doorbraakmomenten is er ook nog een macro-economische agenda. Het Japanse Tankan-rapport van de Bank of Japan liet over het vierde kwartaal het laagste vertrouwen in bijna zeven jaar zien onder grote producenten.
 
In de Verenigde Staten gaat vrijdag de aandacht uit naar de detailhandelsverkopen en de importprijzen over november en de bedrijfsvoorraden over oktober.

Voor de detailhandelsverkopen geldt de verwachting dat deze met 0,5 procent op maandbasis zijn opgelopen tegen een stijging met 0,3 procent in oktober. Als er geen rekening wordt gehouden met de verkopen van auto's loopt de verkoop van de Amerikaanse detailhandel naar verwachting met 0,4 procent op tegen een plus van 0,2 in oktober.

De importprijzen over november stijgen in de prognoses vooraf met 0,2 procent op maandbasis. In oktober tekende zich een daling af met 0,5 procent.

De Amerikaanse bedrijfsvoorraden laten volgens de voorspellingen vrijdag een stijging met 0,2 procent op maandbasis zien tegen een vlakke trend in september ten opzichte van augustus.

Vrijdag staat er één relevant publiek optreden van een monetaire prominent op de agenda en dat betreft er een van John Williams, de voorzitter van de Federal Reserve van New York. Hij houdt een lezing voor studenten van Borough of Manhattan Community College.

De euro koerste vrijdag 0,1 procent lager en noteerde 1,1174 dollar. De Europese munt liep na een notering rond 0,8280 Britse pond circa 0,4 procent op naar 0,8336 Britse pond. De dollar kostte 6,9856 Chinese yuan.

De Aandeelhouder TV

juli 10, 2020

AEX week 28 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

juli 10, 2020

Indicator analyse | De Swingteller

juli 10, 2020

ING sluit kantoren | 10 juli 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

juli 9, 2020

AEX 9 juli 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:05

  TA: ‘Hoofdschouderpatronen gesignaleerd!’

 • 10:57

  Aandeel Tesla: staat de Tesla-bubbel op knappen?

 • 08:52

  Coronavirus blijft om zich heen slaan & beleggers doen een stapje terug

 • 17:44

  TA: ‘Goudprijs onderweg naar recordniveau’

 • 08:43

  Traditionele bedrijven hebben het zwaar, maar tech-aandelen trekken de kar

 • 16:58

  TA: ‘Gaming aandelen bieden meer vermaak’

 • 09:15

  ETF van de week: WT Physical Palladium ETF (VZLB)

 • 08:06

  Amerikaanse beurs omlaag en vaccinontwikkelaar Novavax schiet de lucht in

 • 17:56

  TA: ‘Novavax krijgt een (koers)injectie’

Masterclasses

 • 14 juli

  De kijk van Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

 • 24 juli

  Voorbeurs handelen in Amerikaanse aandelen

 • 27 augustus

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

Columns

Nieuw
10 jul 14:34 Redactie

Webinar: Visie Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

10 jul 14:48 Marco Knulst

GOLDEN CROSS S&P 500

09 jul 08:33 Cor Wijtvliet

De oliesector bereidt zich voor op het onvermijdelijke