fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

LYNX Beleggen met een voorsprong - vrijdag, 13 december 2019 08:46

Handelsdeal zorgt voor opluchtingsrally & Christine Lagarde wil ECB hervormen

De aandelenmarkten in de Verenigde Staten zijn gisteren op recordstanden gesloten. De S&P 500 steeg met 0,86% tot 3.168 punten en de Nasdaq Composite kon 0,73% bijschrijven op 8.717 punten. Beleggers reageerden positief op het bericht van Donald Trump dat een deal met China nabij is. Gisterenavond werd bekend dat de Amerikaanse president Donald Trump ook echt zijn handtekening heeft gezet onder een voorlopige handelsdeal. Het gaat wel om een zogenoemde ‘fase 1-deal’, waarbij slechts een aantal afspraken worden gemaakt. Zo zou Washington bereid zijn om bestaande heffingen op $ 360 miljard aan Chinese producten te verlagen. In ruil daarvoor zal China in 2020 voor $ 50 miljard aan landbouwproducten uit de VS importeren. De twee grootmachten moeten nog verder onderhandelen voor een handelsakkoord over bijvoorbeeld het intellectueel eigendom, wat een echt pijnpunt is.

Het akkoord betekent in ieder gevel dat de nieuwe Amerikaanse importheffingen die voor zondag op de planning stonden worden opgeschort. Beleggers reageren werelwijd laaiend enthousiast en dat zet vrijwel alle beurzen hoger. De futurestanden voorspellen een knalgroene dag en ook in Azie is positief gereageerd op de deal.

  • Dow Jones future: 28.243 (+0,71%)
  • S&P 500 future: 3.179 (+0,37%)
  • AEX future: 605,94 (+1,04%)
  • DAX future: 13.389 (+1,30%)
  • Hang Seng index 27.628,09 (+2,35%)

Lagarde gooit ECB-beleid op de schop

De ECB liet de rente zoals verwacht gisteren onveranderd. Beleggers keken des te meer uit naar de persconferentie van Christine Lagarde. Zij hield haar eerste toespraak als nieuwe voorzitter van de Europese Centrale Bank. Het is geen gemakkelijke taak om ‘super’ Mario Draghi te vervangen. Lagarde stelde na haar betoog dan ook dat ze ‘zichzelf’ zal zijn en daarom ‘anders’. In de vraag of ze een ‘havik’ of een ‘duif’was antwoorde zij ‘uil’. Daarmee bedoelt Lagarde dat zij geen voorstander is van een krap of ruim monetair beleid, maar dat ze als een wijs iemand de juiste beslissingen wl nemen.

Opvallend was overigens het feit dat de nieuwe ECB-president aankondigde dat het huidige ECB-beleid verouderd is. Lagarde heeft aangegeven dat het beleid in 2020 op de schop gaat. Medio janari zal zij een plan presenteren waarmee een uitgebreide herziening van het ECB-beleid van start gaat. De uitkomsten daarvan worden voor het eind van volgend jaar verwacht. Lagarde wees onder andere op de nieuwe technologische ontwikkelingen, klimaatverandering en de toenemende ongelijkheid. In de herziening van het beleid wordt wellicht ook getornd aan de inflatiedoelstelling. Om deze opnieuw vast te stellen zal de ECB onder meer het Europees Parlement en academici raadplegen, zei Lagarde.

Boris Johnson wint Britse verkiezingen: Brexit gaat door!

Niet alleen de handelsdeal van Trump zorgt voor enthousiasme onder beleggers. Gisterenavond vonden ook de parlementaire verkiezingen plaats in de UK. De conservatie brexit partij van premier Boris Johnson heeft met 362 zetels een klinkende overwinning behaald. Oppositiepartij Labour moet maar liefst 42 zetels inleveren en zal de brexit nu onmogelijk nog tegen kunnen houden. De premier van de Britten kan zijn brexit-deal eind volgende week al in stemming brengenin het Lagerhuis. Door zijn meerderheid kan de deal binnen no-time een akkoord kijgen waardoor de Britter op de geplande datum van 31 januari 2020 al uit de EU kunnen stappen.

De Britse premier ontvangt felicitates van Trump, maar ook beleggers lijken tevreden. Het britse pond wint ruim 2% aan waarde, waardoor de EUR/GBP koers verder wegzakt en momenteel op circa 0,83 noteert. De indices in Europa gaan ruim 1% hoger van start en de AEX-index vestigt daamee een nieuw jaarrecord.

Financiële agenda


Mis nooit meer een LYNX Morning Call: vanaf nu sturen wij u per e-mail dagelijks het laatste beursnieuws via de LYNX Beursupdate.


De Aandeelhouder TV

januari 29, 2020

AEX 29 januari 2020 – Nico Bakker Technische analyse

januari 29, 2020

Apple overtreft alles, Corbion met update | 29 januari 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

januari 28, 2020

AEX 28 januari 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

januari 28, 2020

Philips gaat terug naar de roots | 27 januari 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
28 jan 14:31 Redactie

LOEF Technische Surveillance Week 5/20

27 jan 16:44 Superperformance SAS

Short NETFLIX

27 jan 09:50 Jim Tehupuring

Cash is trash