Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

ABM FN-Dow Jones - vrijdag, 13 december 2019 21:00

Handelsdeal geeft AEX slechts klein zetje

De AEX is deze week iets verder gestegen en heeft daarmee zijn positie boven de 600 punten verder verstevigd.

Op een slot van 602,86 punten vrijdag, won de Amsterdamse hoofdindex 0,1 procent op weekbasis. Vorige week eindigde de index op 602,30 punten.

Het was zo'n beetje de laatste drukke week van het jaar, vol rentebesluiten, nieuws over de Amerikaans-Chinese handelsbesprekingen en de Britse parlementsverkiezingen.

Voor de rest van het jaar verwacht vermogensbeheerder Cees Smit van Today's Groep per saldo niet veel beweging meer, "Volgende week is de laatste week dat er echt gehandeld wordt, maar de meeste handelaren zullen het nu allemaal wel prima vinden."

Amerika en China sluiten handelsakkoord

Vrijdag werd bekend dat de Verenigde Staten en China eindelijk een akkoord hebben bereikt over een gedeeltelijke handelsverdrag.

De zogeheten Fase 1 deal omvat onder meer afspraken over landbouw en de bescherming van intellectueel eigendom. Zo zal Beijing meer Amerikaanse landbouwproducten afnemen.

Verder heeft de VS toegezegd dat bestaande importheffingen gefaseerd worden teruggedraaid. Op een deel van de Chinese producten blijft een importheffing gelden van 25 procent, voor een ander deel wordt dit verlaagd naar 7,5 procent.

Geplande heffingen die op zondag 15 december aanstaande in zouden gaan, zijn van de baan en er wordt volgens de Amerikaanse president Donald Trump direct gestart met onderhandelingen over een Fase 2 deal.

Britse verkiezingen prooi voor Johnson

De Conservatieve Partij van Boris Johnson heeft deze week met een forse zetelwinst de Britse parlementsverkiezingen gewonnen. Johnsons partij krijgt een absolute meerderheid waarmee het voor de premier makkelijker wordt om zijn Brexit-deal door het parlement te loodsen voor de deadline op 31 januari. Johnson kan daarna gaan onderhandelen over een handelsverdrag met de EU.

Vermogensbeheerder Cees Smit van Today's Groep houdt nog wel een slag om de arm of er wel daadwerkelijk een Brexit-deal gaat komen, "Diplomatiek gezien is Johnson geen wonder, nogal een botterik, het is de vraag of hij überhaupt een deal weet te sluiten met de EU."

Het Britse pond steeg ruim 2 procent nadat duidelijk werd dat Johnson zou winnen. Op weekbasis werd de munt ten opzichte van de dollar 1,5 procent meer waard op 1,3342.

Fed ziet voorlopig geen renteaanpassingen

Het rentebesluit van de Federal Reserve kreeg deze week ook de nodige aandacht. De belangrijkste rente werd conform de verwachting gehandhaafd in een bandbreedte van 1,50 tot 1,75 procent. Uit de dot plot van de Fed bleek verder dat de beleidsmakers erop rekenen dat de rente in 2020 niet wordt aangepast.

"Onder de monetaire beleidsmakers van de Fed bleken er slechts vier te zijn die voor 2020 een renteverhoging nodig vonden", zei valutahandelaar Ruben Bierman van Ebury tegen ABM Financial News.

Economen van Goldman Sachs stelden dat de renteverlagingen van de Fed lof verdienen, omdat de centrale bank daarmee snel heeft om weten te schakelen. Begin 2019 rekende de centrale bank er namelijk nog op dat de rente juist omhoog zou gaan. Uiteindelijk kwamen er juist drie renteverlagingen. Dit heeft de financiële omstandigheden verbeterd en de economische outlook voor de VS versterkt, aldus Goldman Sachs.

Hoewel de Fed er zelf momenteel niet op rekent dat de rente in 2020 wordt verlaagd, denkt ruim de helft van de markt nog altijd dat de federal funds rate komend jaar één keer omlaag gaat.

Voorzitter Jerome Powell van de Fed herhaalde woensdag in zijn toelichting dat het monetaire beleid niet in steen is gebeiteld en dat er ingegrepen kan worden wanneer de vooruitzichten materieel veranderen.

Vuurdoop Lagarde bij ECB

Het rentebesluit van de Europese Centrale Bank bevatte zoals verwacht ook geen verrassingen, en de depositorente bleef daarmee staan op 0,50 procent negatief. De eerste persconferentie van Christine Lagarde als voorzitter gaf de markt wel wat stof tot nadenken, volgens econoom Carsten Brzeski van ING.

Lagarde gaf aan geen duif of havik te zijn, maar een "wijze uil."

"Ze greep direct haar kans door de vraag-en-antwoord-sessie te starten met een lange toespraak dat ze haar eigen stijl heeft en waarschuwde om geen vergelijkingen te maken met Draghi", zag Brzeski.

De ECB start in januari een strategische evaluatie van het monetaire beleid, die het voor eind 2020 hoopt af te ronden. Verder ziet de centrale bank enkele signalen dat de economische groei stabiliseert en de inflatie aantrekt.

"Gezien de huidige macro-economische vooruitzichten, lijkt verdere verruiming van tafel", aldus Brzeski, die denkt dat de ECB voorlopig zal afwachten.

Olieprijs hoger na beursgang Aramco

De olieprijs is deze week licht gestegen en stond vrijdag op 59,50 dollar. De maandrapporten van de OPEC en het Internationaal Energieagentschap waren weinig spannend, hoewel laatstgenoemde wel een lagere productie voorspelt voor landen buiten het kartel in 2020.

Er was verder aandacht voor de eerste handelsdag van Saudi Aramco aan de Tadawul in Riyad op woensdag. Met de beursgang werd 25,6 miljard dollar opgehaald, waardoor het de grootste ooit is. Het bedrijf werd gewaardeerd op bijna 1900 miljard dollar. Het aandeel steeg op de uitgifteprijs van 32,00 Saoedische riyal ongeveer 15 procent in de eerste drie handelsdagen.

Volgende week

Komende week is het al redelijk rustig, met de feestdagen die eraan komen. De markt zal maandag kunnen reageren op het al dan niet ingaan van nieuwe Amerikaanse importtarieven op 150 miljard dollar aan Chinese goederen.

Op macro-economisch vlak is er aandacht voor het rentebesluit van de Bank of Japan en Bank of England op donderdag. Vrijdag verschijnen groeicijfers uit het VK.

Stijgers en dalers

In de AEX deden financials het goed, vermoedelijk omdat de grote centrale banken de rentes voorlopig niet verder zullen verlagen. ABN AMRO was koploper met een weekwinst van 5,8 procent. ING steeg 2,6 procent, Aegon 2,1 procent en NN Group 0,6 procent.

Ahold Delhaize eindigde onderaan met een verlies van 5,5 procent. Het supermarktconcern gaat 480 miljoen dollar investeren in de aankoop, bouw en huur van distributiecentra in de Verenigde Staten. Analisten van Jefferies waarschuwden dat dit de vrije kasstroom onder druk kan zetten. Verder werd een aandeleninkoopprogramma deze week afgerond.

Takeaway.com verloor 1,2 procent. Concurrent Prosus verhoogde deze week het bod op Just Eat. Takeaway verlengde zelf de aanmeldtermijn voor zijn eigen bod op het Britse bedrijf. Het verhoogde bod van Prosus op Just Eat voert de druk op bij Takeaway.com, zei Marc Hesselink van ING maandag.

Volgens de analist zijn er twee opties voor Takeaway.com, namelijk zelf het bod op Just Eat verhogen of een deal sluiten met Prosus over een verdeling van de Britse maaltijdbezorger. Lokaal steeg Prosus 2,8 procent.

In de AMX was Fugro koploper. Het aandeel steeg 7,1 procent. Altice Europe volgde met 7,0 procent. Altice meldde deze week dat zijn dochteronderneming MEO een minderheidsbelang verkoopt aan Morgan Stanley Infrastructure Partners om samen het eerste landelijke glasvezelbedrijf in Portugal op te zetten. De desinvestering helpt om de schulden terug te dringen, volgens analisten van Bank of America.

Vastgoedaandelen stonden onder druk in de AMX. Eurocommercial daalde 3,5 procent op weekbasis en WDP 6,5 procent. Wereldhave was de sterkste daler en leverde 9,7 procent in. Goldman Sachs zette het aandeel van laatstgenoemde deze week op zijn verkooplijst.

Onder de kleinere aandelen viel Pharming op met een winst van 5,1 procent. Het Leidse biotechbedrijf zou kunnen profiteren van aanleveringsproblemen bij concurrent Berinert in het VK, zei analist Nico Inberg van IEX deze week. "Wat er precies aan de hand is, is onduidelijk, maar patiënten en medici in het Verenigd Koninkrijk worden geadviseerd over te stappen op andere medicijnen, waaronder Ruconest", aldus Inberg.

Kiadis Pharma ging 8,8 procent achteruit. KBC Securities verlaagde het koersdoel deze week van 3,50 naar 2,00 euro met een ongewijzigd verkoopadvies. Volgens het beurshuis zit het biotechbedrijf in een precaire financiële situatie en net nu vertrekt ook de CFO, Scott Holmes.

Ajax zag de beurswaarde met 7,6 procent afnemen op weekbasis nadat de beursgenoteerde Amsterdamse voetbalclub werd uitgeschakeld in de lucratieve Champions League. Na de winterstop gaan de Amsterdammers door in de Europa League. Verder werd een sponsordeal met ABN AMRO verlengd.

Lokaal steeg Kardan 13,6 procent nadat afgelopen weekend bekend werd, dat een nieuwe investeerder is gevonden voor een van de dochterondernemingen van het noodlijdende Tahal.

De Aandeelhouder TV

september 23, 2020

AEX 23 sep 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 23, 2020

Elon Musk zoekt Nikkel | 23 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 22, 2020

Winst per aandeel heeft dieptepunt gehad

september 22, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 19 – Kolonisten van Catan

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:58

  TA van Edward Loef: Supermarkten, super interessant

 • 09:54

  ETF van de week: iShares Gold Producers ETF (IS0E)

 • 08:44

  koopgelegenheid goud & zilver – PMI-cijfers Europese driver

 • 15:55

  TA van Edward Loef: Corona-aandelen veren weer op

 • 08:15

  Angst voor nieuwe coronamaatregelen zet aandelenbeurzen op zijn kop

 • 17:32

  TA van Edward Loef: Banken en beren (deel 2)

 • 16:15

  Aandelen Sony – is de Playstation 5 de trigger voor hogere koersen?

 • 11:41

  Technische analyse AEX – 530 punten blijft trekken als een magneet

 • 08:09

  Geruzie om nieuwe opperrechter in de VS & beurzen openen handelsweek in het rood

Masterclasses

 • 24 september

  LYNX Handelsplatform level 3: ‘Beleggen als een professional’

Columns

Nieuw
22 sep 09:08 Redactie

3 aandelen die kunnen knallen bij verkiezingsverlies Trump

22 sep 09:44 Redactie

Bonus voordeel voor de Belegger

21 sep 13:39 Nico Bakker

ALFEN suggereert koopkans