fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - vrijdag, 13 december 2019 18:31

Europese beurzen hoger het weekend in

 De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag hoger geëindigd. De Stoxx Europe 600 index sloot 1,1 procent in het groen op een slot van 412,02 punten, de Duitse DAX steeg 0,5 procent tot 13.282,72 punten en de Franse CAC won 0,6 procent op 5.919,02 punten. De Britse FTSE sloot 1,1 procent hoger op een slotstand van 7.353,44 punten.

De Verenigde Staten en China hebben vrijdag een akkoord bereikt over een gedeeltelijk handelsverdrag. De zogeheten Fase 1 deal omvat onder meer afspraken over landbouw en de bescherming van intellectueel eigendom. Zo zal Beijing meer Amerikaanse landbouwproducten afnemen.

Verder heeft de VS toegezegd dat bestaande importheffingen gefaseerd worden teruggedraaid. Op een deel van de Chinese producten blijft een importheffing gelden van 25 procent, voor een ander deel wordt dit verlaagd naar 7,5 procent. Geplande heffingen die op zondag 15 december aanstaande in zouden gaan, zijn van de baan.

Volgens de Amerikaanse president Donald Trump wordt direct gestart met de onderhandelingen over een Fase 2 deal.

De aandelenmarkten reageerden aanvankelijk positief maar namen vervolgens toch wat gas terug. "Een klassiek geval van 'sell the news'", aldus vermogensbeheerder R.J. Grant van KBW.

Verder was er aandacht voor de verkiezingsoverwinning en de absolute meerderheid in het Britse Lagerhuis voor de Conservatieven van Boris Johnson. Hiermee is de directe onzekerheid over de Brexit verdwenen en zal het Verenigd Koninkrijk op 31 januari de Europese Unie verlaten. Johnson zal vervolgens met Brussel gaan onderhandelen over een handelsverdrag.

"Dit verkiezingsresultaat maakt de Britse aandelenmarkten weer aantrekkelijk. Meer politieke duidelijkheid en minder onzekerheid zorgt voor minder risico voor beleggers en zeker internationale investeerders", aldus analist Sue Noffke van Schroders.

Het Britse pond, dat na de eerste exitpoll meer dan 2,5 procent steeg, deed vrijdagmiddag een stapje terug. De munt verhandelde nog wel 1,4 procent hoger ten opzichte van de dollar en euro.

De euro/dollar noteerde rond het slot op 1,1125. Olie werd ruim bijna een procent duurder.

Bedrijfsnieuws

Britse banken zaten in de lift na de verkiezingsoverwinning van Johnson. Barclays steeg 6,2 procent, Royal Bank of Scotland 8,4 procent en Lloyds 5,3 procent.

Ahold Delhaize heeft zijn inkoopprogramma van eigen aandelen ter waarde van 1 miljard euro afgerond. De koers van de supermarktketen daalde 0,1 procent.

Henkel rekent voor boekjaar 2020 op een lagere winst, zo meldde de concurrent van Unilever donderdagavond. Hogere investeringen in advertenties en IT en een onzeker marktklimaat wegen naar verwachting op de resultaten. De koers van het aandeel zakte vrijdag 3,1 procent.

Altice Europe heeft vrijdag bekendgemaakt dat zijn dochteronderneming MEO een minderheidsbelang verkoopt aan Morgan Stanley Infrastructure Partners om samen het eerste landelijke glasvezelbedrijf in Portugal op te zetten. De koers van het aandeel sloot vrijdag 3,0 procent hoger.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden rond het Europese slot verdeeld.

De Aandeelhouder TV

januari 24, 2020

AEX week 4 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

januari 24, 2020

Enerverende start beursjaar 2020

januari 24, 2020

Bayer gaat boeten voor Roundup | 24 januari 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

januari 23, 2020

AEX 23 januari 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
24 jan 12:48 Redactie

AKZO bulls in de aanval

24 jan 10:00 Matthijs Kok

3 Nederlandse Beleggingstips voor 2020

23 jan 09:33 Marco Knulst

Opnieuw slechte signalen voor energiesector