Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - vrijdag, 13 december 2019 11:18

Beursupdate: AEX koerst flink hoger

De Amsterdamse beurzen noteerden vrijdag richting het einde van de ochtendhandel hoger. De AEX index steeg 1,1 procent tot 606,48 punten, terwijl de AMX een winst van 1,2 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,4 procent.

We hadden vanochtend een "cocktail van goed nieuws" op de beurs, stelde vermogensbeheerder Cees Smit van Today's Groep. "Er was de overtuigende winst voor Boris Johnson en de melding in het nieuws dat er een deal zou zijn tussen de VS en China"

Smit hield nog wel een slag om de arm of er wel daadwerkelijk een Brexit-deal gaat komen, "Diplomatiek gezien is Johnson geen wonder, nogal een botterik, het is de vraag of hij überhaupt een deal weet te sluiten met de EU."

Voor de rest van het jaar verwacht de vermogensbeheerder per saldo niet veel beweging meer, "Volgende week is de laatste week dat er echt gehandeld wordt, maar de meeste handelaren zullen het nu allemaal wel prima vinden."

Olie noteerde vrijdag in het groen. Een januari-future West Texas Intermediate steeg 0,8 procent tot 59,67 dollar, terwijl een februari-future Brent 1,1 procent hoger bewoog op 64,89 dollar.

De euro/dollar noteerde op 1,1177. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1166 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1132 op de borden.

Na de overwinning van Johnson steeg het Britse pond tot wel bijna 2 procent.

De prognoses geven aan dat Johnson met 361 zetels een duidelijke meerderheid heeft. Daarmee lijkt de Brexit een feit.

"Daarna kunnen de onderhandelingen met de Europese Unie beginnen en die kunnen naar verwachting nog zo'n drie jaar in beslag nemen", aldus valutahandelaar Chris Jongbloed van Saxo Bank.

Stijgers en dalers
In de Amsterdamse hoofdgraadmeter noteerden 23 van de 25 aandelen in het groen.

De financials Aegon, ASR, en ING prijkten bovenaan de lijst met stijgingen van  2,5 tot  3,0 procent. Donderdag blonk deze sector ook al uit op het de Europese beurzen.

ArcelorMittal presteerde ook sterk met een winst van  2,7 procent.

Ahold Delhaize wist 1,1 procent te stijgen. Ahold maakte voorbeurs bekend dat het zijn inkoopprogramma van eigen aandelen ter waarde van 1 miljard euro heeft afgerond. Ahold kocht tussen 9 december en 11 december 584.327 aandelen op tegen een gemiddelde prijs van 23,04 euro per aandeel voor in totaal 13,5 miljoen euro. Daarmee kwam het totale aantal ingekochte aandelen sinds de aankondiging van het inkoopprogramma op 13 november 2018 uit op 45,6 miljoen stuks, goed voor een totale waarde van 1 miljard euro.

Onderaan waren Galapagos en Wolters Kluwer te vinden met verliezen van 0,6 procent. Credit Suisse verlaagde het advies voor Galapagos van Outperform naar Neutraal.

In de AMX blonk Altice uit met een winst van 6,0 procent. Altice Europe maakte bekend dat zijn dochteronderneming MEO een minderheidsbelang verkoopt aan Morgan Stanley Infrastructure Partners om samen het eerste landelijke glasvezelbedrijf in Portugal op te zetten. De bedrijfswaardering bedraagt ruim 4,6 miljard euro.

TKH was een goede tweede met een plus van 3,2 procent.

Apram moest 0,6 procent prijsgeven.

Bij de kleinere fondsen wist Van Landschot Kempen 2,6 procent aan te dikken. Van Lanschot Kempen zal op 23 december 2019 het eerder aangekondigde bedrag van 1,50 euro per aandeel uitkeren. De CET1-ratio van de bank blijft ook na deze kapitaalteruggave "ruim boven" de kapitaaldoelstelling van 15 tot 17 procent. De kapitaaluitkering wordt gedaan ten laste van de vrij beschikbare agioreserve, waarmee deze uitkering is vrijgesteld van Nederlandse dividendbelasting. Het totaal aantal uitstaande aandelen blijft ongewijzigd.

Ordina sloot de rij met een verlies van 0,5 procent.  Ordina wil twee nieuwe commissarissen benoemen. Het gaat in dit verband om Thessa Menssen en Filip Michiels, waarbij Menssen ook wordt voorgedragen als de nieuwe voorzitter van de raad ter opvolging van Dirk Anbeek, die aftreedt in overeenstemming met het rooster.

De Aandeelhouder TV

september 23, 2020

AEX 23 sep 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 23, 2020

Elon Musk zoekt Nikkel | 23 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 22, 2020

Winst per aandeel heeft dieptepunt gehad

september 22, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 19 – Kolonisten van Catan

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:58

  TA van Edward Loef: Supermarkten, super interessant

 • 09:54

  ETF van de week: iShares Gold Producers ETF (IS0E)

 • 08:44

  koopgelegenheid goud & zilver – PMI-cijfers Europese driver

 • 15:55

  TA van Edward Loef: Corona-aandelen veren weer op

 • 08:15

  Angst voor nieuwe coronamaatregelen zet aandelenbeurzen op zijn kop

 • 17:32

  TA van Edward Loef: Banken en beren (deel 2)

 • 16:15

  Aandelen Sony – is de Playstation 5 de trigger voor hogere koersen?

 • 11:41

  Technische analyse AEX – 530 punten blijft trekken als een magneet

 • 08:09

  Geruzie om nieuwe opperrechter in de VS & beurzen openen handelsweek in het rood

Masterclasses

 • 24 september

  LYNX Handelsplatform level 3: ‘Beleggen als een professional’

Columns

Nieuw
22 sep 09:08 Redactie

3 aandelen die kunnen knallen bij verkiezingsverlies Trump

22 sep 09:44 Redactie

Bonus voordeel voor de Belegger

21 sep 13:39 Nico Bakker

ALFEN suggereert koopkans