Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - donderdag, 12 december 2019 06:46

Europese beurzen openen grofweg vlak

De Europese beurzen koersen donderdag af op een grofweg vlakke opening.

IG Markets voorziet een openingsverlies van nog geen punt voor de Duitse DAX, een plus van 3 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 13 punten voor de Britse FTSE 100.

Donderdag wordt een belangrijke dag voor de beurzen in Europa met het rentebesluit van de Europese Centrale Bank en de parlementsverkiezingen in het Verenigd Koninkrijk die voor beweging kunnen zorgen.

Vooralsnog is de verwachting dat premier Boris Johnson zijn benodigde absolute meerderheid haalt om een Brexit-deal makkelijker door het Lagerhuis te loodsen.

Van de ECB wordt weinig spannends verwacht en kijken beleggers vooral hoe Christine Lagarde het doet tijdens haar eerste persconferentie als voorzitter.

De aandelenmarkten in Europa zijn woensdag overwegend hoger gesloten.

"De handelsbesprekingen tussen de VS en China krijgen nog steeds veel aandacht van beleggers, gezien de deadline aanstaande zondag voor nieuwe importheffingen op 150 miljard dollar aan Chinese goederen", aldus marktanalist David Madden van CMC Markets. "Deze onduidelijkheid zorgde voor een gebrek aan volatiliteit."

Op macro-economisch vlak was het woensdag rustig in Europa.

Bedrijfsnieuws

Credit Suisse verwacht volgend jaar minder rendement op het ‘tastbare eigen vermogen’ te realiseren dan verwacht. Voor volgend jaar verwacht Credit Suisse dat het rendement, de zogeheten RoTE, met 175 basispunten kan aantrekken, met de kans op een verdere stijging. Daarmee zou het RoTE uit kunnen komen rond grofweg 10 procent, lager dan eerder verwacht. Voor de middellange termijn mikt Credit Suisse wel op ten minste 12 procent. Verder liet de bank weten in 2020 minstens 50 procent van de nettowinst te willen laten terugvloeien naar de aandeelhouders in de vorm van dividend of door eigen aandelen in te kopen. Het aandeel daalde woensdag 1,0 procent.

Telefonica Deutschland presenteerde woensdag nieuwe doelen voor de middellange termijn en deed een dividendvoorstel voor 2019. Het telecombedrijf stelde een dividend voor van 0,17 euro per aandeel voor het boekjaar. De onderneming verwacht dat de omzet in de periode 2020 tot en met 2022 met minimaal 5 procent per jaar zal stijgen, waarbij de operationele winst vóór depreciatie en amortisatie (Obida) zal profiteren van de diverse omzetstromen. De outlook voor heel dit jaar werd gehandhaafd. Het aandeel sloot woensdag een procent lager.

ThyssenKrupp wil zijn liftendivisie beter laten presteren in aanloop naar de voorgenomen afsplitsing van de tak door een verkoop of beursgang. Het bedrijf wil de marges en omzet verbeteren door een optimalisatie van de productie en het overzichtelijker maken van de portefeuille van de tak. Daarmee moet de komende drie jaar 80 miljoen euro worden bespaard. Het aandeel sloot 0,3 procent hoger.

De Corporate and Investment Bank van Crédit Agricole heeft de groeidoelstellingen voor de komend jaren geformuleerd en wil tot en met 2022 een omzetgroei van gemiddeld meer dan 3 procent per jaar realiseren. Het rendement op netto eigen vermogen (RONE) moet boven de 10 procent blijven. De doelstelling voor de risicogewogen activa ligt op 123 miljard euro in 2022. Het aandeel sloot woensdag 0,4 procent in de plus.

Inditex heeft de winst en omzet in het eerste negen maanden van dit jaar zien oplopen. De Spaanse retailer met bekende merken als Zara, herhaalde woensdag de doelstelling om dit jaar een vergelijkbare omzetgroei van 4 tot 6 procent te realiseren. Het aandeel steeg ruim 5 procent.

Volkswagen heeft in november meer auto's afgeleverd dan een jaar eerder. Het aantal afgeleverde personenauto's steeg met 3,9 procent op jaarbasis tot 586.400. Bestuurder Jürgen Stackmann zei vooral in China nog "aanzienlijk potentieel" te zien na de succesvolle introductie van de Volkswagen Jetta. Het aandeel steeg 1,6 procent.

Euro STOXX 50         3.687,45 (+0,4%)
STOXX Europe 600        406,22 (+0,2%)
DAX                  13.146,74 (+0,6%)
CAC 40                5.860,88 (+0,2%)
FTSE 100              7.216,25 (+0,03%)
SMI                  10.405,31 (+0,1%)
AEX                     598,96 (-0,2%)
BEL 20                3.920,85 (-0,2%)
FTSE MIB             23.155,64 (+0,1%)
IBEX 35               9.392,50 (+0,8%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent donderdag naar verwachting in het groen.

Wall Street is woensdag hoger gesloten na het rentebesluit van de Federal Reserve. De belangrijkste rente werd conform de verwachting gehandhaafd in een bandbreedte van 1,50 tot 1,75 procent. Uit de dot plot van de Fed bleek verder dat de beleidsmakers erop rekenen dat de rente in 2020 niet wordt aangepast.

Daarmee lijkt de centrale bank klaar met het verlagen van de rente uit voorzorg om zo de economie te ondersteunen, aldus econoom Brian Coulton van Fitch Ratings.

Economen van Goldman Sachs vinden dat de renteverlagingen van de Fed lof verdienen, omdat de centrale bank daarmee snel heeft om weten te schakelen. Begin 2019 rekende de centrale bank er namelijk nog op dat de rente juist omhoog zou gaan. Uiteindelijk kwamen er juist drie renteverlagingen. Dit heeft de financiële omstandigheden verbeterd en de economische outlook voor de VS versterkt, aldus Goldman Sachs.

Hoewel de Fed er zelf momenteel niet op rekent dat de rente in 2020 wordt verlaagd, denkt ruim de helft van de markt nog altijd dat de federal funds rate komend jaar één keer omlaag gaat.

Voorzitter Jerome Powell van de Fed herhaalde woensdag in zijn toelichting dat het monetaire beleid niet in steen is gebeiteld en dat er ingegrepen kan worden wanneer de vooruitzichten materieel veranderen. Volgens Powell is een renteverhoging voorlopig uitgesloten want daarvoor moet de inflatie voor een langere periode rond de doelstelling van 2 procent uitkomen.

Woensdagmiddag werd bekend dat de inflatie in de Verenigde Staten in november op jaarbasis is uitgekomen op 2,1 procent, van 1,8 procent in oktober.

"Het is het hoogste inflatiecijfer in een jaar", merkte marktanalist David Madden van CMC Markets op.

Olie werd bijna een procent goedkoper na een onverwachte stijging van de Amerikaanse olievoorraden.

Bedrijfsnieuws

Chevron schrijft meer dan 10 miljard dollar af op zijn bezittingen, meldde het Amerikaanse olie- en aardgasbedrijf dinsdagavond. Met name het schaliegas in de streek Appalachia is minder winstgevend dan eerder voorspeld, als gevolg van het ruime mondiale aanbod van olie en gas. Het aandeel daalde 1,4 procent.

Sectorgenoot Exxon Mobil daalde 0,2 procent na een uitspraak van een New Yorkse rechter. Die oordeelde dat de energiereus beleggers niet heeft misleid in een rechtszaak die was aangespannen door de staat New York. Exxon Mobil zou beleggers niet hebben gewaarschuwd voor de kosten van toekomstige regelgeving tegen klimaatverandering. Er lopen in andere rechtbanken meer van dit soort zaken. Hoewel er geen sprake is van beursfraude, benadrukte de rechter dat deze uitspraak Exxon Mobil niet ontslaat van aansprakelijkheid voor klimaatverandering.

Home Depot heeft de outlook voor het lopende boekjaar bevestigd en verwacht voor het nieuwe boekjaar een omzetgroei van 3,5 tot 4,0 procent. De operationele marge over 2020 komt naar verwachting uit op ongeveer 14,0 procent. Het aandeel sloot woensdag 1,8 procent lager.

Boeing won 0,6 procent. Volgens The Wall Street Journal wist toezichthouder FAA al na de eerste crash met het toestel 737 MAX dat er grote risico's waren en kans op meer ongelukken. Verder is de kans nihil dat de toestellen dit jaar al weer mogen vliegen. De FAA neemt de tijd voor de goedkeuring van de toestellen, zei het woensdag voor het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden.

JPMorgan Chase gaat een aparte divisie opzetten waarin de Amerikaanse vermogensbeheeractiviteiten worden ondergebracht. Dit meldde The Wall Street Journal woensdag op basis van een interne memo. Het aandeel daalde 0,3 procent.

Opvallende koersdalingen waren er woensdag voor Children's Place en GameStop, na tegenvallende resultaten. De aandelen daalden respectievelijk 23 en 15 procent.
 
S&P 500 index             3.141,63 (+0,3%)
Dow Jones index          27.911,30 (+0,1%)
Nasdaq Composite          8.654,05 (+0,4%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden donderdag verdeeld.

Nikkei 225               23.444,38  (+0,2%)
Shanghai Composite        2.919,82 (-0,2%)
Hang Seng                26.981,24 (+1,3%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde donderdagochtend op 1,1140. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag werd de munt ook verhandeld op 1,1140.

USD/JPY Yen   108,58
EUR/USD Euro  1,1140
EUR/JPY Yen   120,96

MACRO-AGENDA:
06:30 Faillissementen - November (NL)
00:50 Machine-orders - Oktober (Jap)
08:00 Inflatie - November def. (Dld)
08:45 Inflatie - November def. (Fra)
10:00 IEA - Maandrapport oliemarkt (Fra)
11:00 Industriële productie - Oktober (eur)
12:00 Turkse centrale bank - Rentebesluit (Tur)
13:45 Europese Centrale Bank - Rentebesluit (eur)
14:30 Europese Centrale Bank - Toelichting rentebesluit Lagarde (eur)
14:30 Steunaanvragen - Wekelijks (VS)
14:30 Producentenprijzen - November (VS)
00:00 Parlementsverkiezingen Verenigd Koninkrijk

BEDRIJFSNIEUWS:
22:00 Adobe Systems - Cijfers vierde kwartaal (VS)
22:00 Broadcom - Cijfers vierde kwartaal (VS)
22:00 Oracle - Cijfers tweede kwartaal (VS)

De Aandeelhouder TV

augustus 6, 2020

EUR/USD op hoogste niveau sinds 2008

augustus 6, 2020

AEX 5 augustus 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

augustus 6, 2020

AEX richting 523 punten

augustus 6, 2020

AEX 5 augustus 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:49

  TA: ‘POSTNL in feeststemming’

 • 15:22

  Aandeel ING: voorzieningen voor ‘slechte leningen’ drukken winst ING Groep

 • 08:57

  Disney gooit hoge ogen op Wall Street & S&P 500 nadert all-time high

 • 17:37

  TA: ‘Het koopvirus in Novavax’

 • 09:00

  ETF van de week: iShares MSCI Japan ETF (IJPN)

 • 08:22

  Goudprijs boven de $2000 per ounce en corona vaccinatie steeds dichterbij

 • 17:15

  TA: ‘Going Nuts in Utilities’

 • 08:53

  Nasdaq boekt record & Microsoft wil TikTok

 • 16:14

  TA: ‘Verzilvermomentje in de Zilverprijs’

Masterclasses

 • 13 augustus

  HIT & RUN Trading volgens de RAF Methode

 • 27 augustus

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

 • 08 september

  Verhoog uw rendement door middel van ETF’s

Columns

Nieuw
06 aug 09:41 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Actief beheer voor rendement in vastrentende waarden

05 aug 10:55 Redactie

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 10 – Risk

03 aug 15:42 Nico Bakker

AKZO vindt SMA steun