Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - donderdag, 12 december 2019 11:51

Europese beurzen hoger rond middaguur

 De Europese beurzen noteerden donderdag hoger in afwachting van in eerste instantie het rentebesluit van de Europese Centrale Bank en het commentaar en de verwachtingen daarbij, en in tweede instantie de uitslag van de Britse parlementsverkiezingen.  

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index noteerde donderdag rond het middaguur een stijging van 0,3 procent naar 407,10 punten. De Duitse DAX liet een plus zien van 0,1 procent op 13.55,30 punten. De Franse CAC 40 noteerde een plus van eveneens 0,1 procent met een stand van 5.868,05 punten. De Britse FTSE steeg donderdag 0,4 procent naar 7.241,67 punten.

Van de centrale bank van de muntunie wordt geen aanpassing van de rente voorzien, maar met het eerste optreden van Christin Lagarde in haar functie als voorzitter mogelijkerwijs wel een andere communicatietoon.  

Duitsland maakte een definitieve inflatie over november bekend en die week niet af af van de voorlopige lezing. Op maandbasis bleef de daling van de consumentenprijzen staan op 0,8 procent, terwijl er zich op jaarbasis ook in de definitieve meting een inflatie aftekende van 1,1 procent.

Frankrijk meldde donderdag een definitieve inflatiemeting over november van 0,1 procent op maandbasis en 1,0 procent op jaarbasis. Dit laatste cijfer kwam overeen met de voorlopige ramingen van het Franse bureau voor de statistiek Insee.

De industriële productie in de eurozone is in oktober met 0,5 procent gedaald, waar vooraf rekening werd gehouden met een afname met 0,3 procent. Op jaarbasis daalde de productie met 2,2 procent. De prognose lag op een daling met 2,0 procent. De krimp versnelde ten opzichte van september.

In de Verenigde Staten staan de wekelijkse steunaanvragen voor die week die eindigde op 7 december en de producentenprijzen over november op de agenda.

Landen die geen lid zijn van het oliekartel OPEC zullen volgend jaar nog altijd meer olie produceren, maar minder dan eerder geraamd. Het IEA gaat nu uit van een stijging van de productie door deze landen met 2,1 miljoen vaten per dag. Dit zijn er 200.000 minder dan bij de ramingen die het orgaan in november met de markt deelde.

Olie werd donderdag duurder. Een januari-future West Texas Intermediate noteerde 0,6 procent in het groen op 59,11 dollar, terwijl voor een februari-future Brent 64,31 dollar werd betaald, een stijging van 0,9 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,1131. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1139 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1140 op de borden.
 
Bedrijfsnieuws

Nokia heeft een aanbesteding gewonnen van Deutsche Bahn om het eerste autonome 5G-systeem voor op het spoor rondom het Duitse Hamburg te testen en te leveren. Financiële gegevens werd hierbij niet bekend gemaakt. De koers van het aandeel Nokia noteerde donderdag een winst van 1,3 procent.

AkzoNobel heeft een overeenkomst bereikt om het verf- en coatingbedrijf Mauvilac Industries over te nemen tegen onbekend bedrag. De koers van het aandeel Akzo Nobel noteerde donderdag 0,9 procent in het groen.

KPN heeft een overeenkomst bereikt over de verkoop voor een onbekend bedrag van KPN Consulting aan Cegeka. De koers van het telecombedrijf daalde rond het middaguur 2,7 procent.

Philips heeft klachten ingediend bij een Amerikaanse rechtbank tegen Fitbit en Garmin voor de schending van patenten. Het gaat om patenten uit het Connected Health-programma, dat licenties uitgeeft voor het gebruik van de technologieën in producten van andere bedrijven. De koers van het aandeel daalde 0,1 procent.

Morgan Stanley heeft donderdag het advies voor Adyen verhoogd van Gelijkgewogen naar Overwogen en het koersdoel verhoogd van 725,00 naar 885,00 euro. Het aandeel steegn donderdag 2,2 procent in koers.

Takeaway.com heeft de looptijd voor zijn overnamebod op het Britse Just Eat verlengd tot 27 december, nadat inmiddels 13,53 procent van de stukken is aangemeld onder het bod. De koers van het aandeel noteerde 0,7 procent lager.

De beurs van Londen kende bij de hoofdaandelen een bescheiden hoeveelheid verliezers, waaronder geen uitschieters vielen te bespeuren. Dat gold ook voor de reeks aandelen die een koersstijging konden laten zien. WPP voerde daar de lijst aan met een winst van 1,9 procent.

Frankfurt kende toonde hetzelfde beeld met alleen voor MTU Aero Engines een redelijk opvallend verlies van 1,5 procent. Infineon steeg in Duitsland het meest van de hoofdaandelen met een plus van 1,9 procent.

In Parijs daalde iets minder dan een derde van de aandelen die deel uitmaken van de hoofdgraadmeter. Alle verschillen met de slotnoteringen van woensdag bleven steken op 1 procent of minder. Aan de groene kant was het beeld min of meer gelijk, ofschoon Accor een koerswinst kon laten zien van 1,6 procent.  

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan donderdag vermoedelijk een iets hogere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden 0,1 procent in het groen.

Wall Street is woensdag hoger gesloten. De S&P 500 eindigde 0,3 procent in de plus op een slot van 3.141,63 punten. Voor de Dow Jones index restte op een slotstand van 27.911,30 punten, een winst van 0,1 procent. De Nasdaq steeg 0,4 procent tot 8.654,05 punten. 

De Aandeelhouder TV

augustus 6, 2020

AEX 6 augustus 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

augustus 6, 2020

EUR/USD op hoogste niveau sinds 2008

augustus 6, 2020

AEX 5 augustus 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

augustus 6, 2020

AEX richting 523 punten

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:49

  TA: ‘POSTNL in feeststemming’

 • 15:22

  Aandeel ING: voorzieningen voor ‘slechte leningen’ drukken winst ING Groep

 • 08:57

  Disney gooit hoge ogen op Wall Street & S&P 500 nadert all-time high

 • 17:37

  TA: ‘Het koopvirus in Novavax’

 • 09:00

  ETF van de week: iShares MSCI Japan ETF (IJPN)

 • 08:22

  Goudprijs boven de $2000 per ounce en corona vaccinatie steeds dichterbij

 • 17:15

  TA: ‘Going Nuts in Utilities’

 • 08:53

  Nasdaq boekt record & Microsoft wil TikTok

 • 16:14

  TA: ‘Verzilvermomentje in de Zilverprijs’

Masterclasses

 • 13 augustus

  HIT & RUN Trading volgens de RAF Methode

 • 27 augustus

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

 • 08 september

  Verhoog uw rendement door middel van ETF’s

Columns

Nieuw
06 aug 09:41 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Actief beheer voor rendement in vastrentende waarden

05 aug 10:55 Redactie

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 10 – Risk

03 aug 15:42 Nico Bakker

AKZO vindt SMA steun