Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - woensdag, 11 december 2019 10:26

Valuta: Fed is eerste richtpunt

 De valutamarkten staan de komende drie handelsdagen in het teken van een serie rentebesluiten en de Britse verkiezingen, waardoor veel beleggers voorlopige zeer afwachtend zijn. De dollar kan vanmiddag mogelijk een beweging laten zien na de publicatie van de Amerikaanse consumentenprijzen.

"Als de inflatie afwijkt van de verwachtingen, kan dat ook de verwachtingen ten aanzien van de het beleid van de Fed beïnvloeden", aldus valutaspecialist Georgette Boele van ABN AMRO woensdag tegen ABM Financial News. "Stel dat de inflatie achterblijft bij de prognose dan zou dat de markt meer richting de inschatting van een iets milder beleid van de Fed kunnen bewegen. Wij gaan vooralsnog er vanuit dat de Fed deze woensdag niets doet en volgend jaar de rente nog één keer met 25 basispunten verlaagt, omdat er volgens ons zich nog wel wat economische verzwakking in de Amerikaanse economie af zal tekenen", aldus Boele.

Deze week komen ook de Europese Centrale Bank en de centrale bank van Zwitserland met een rentebesluit. "Ook van deze beleidsorganen verwachten we geen aanpassingen, maar ten aanzien van de ECB is het wel belangrijk hoe de communicatie van voorzitter Christine Lagarde er uit gaat zien. De Zwitsers hebben ondertussen voorlopig voldoende armslag met hun valutabeleid en hoeven niet verder te verlagen", aldus Boele.

Het Britse pond heeft volgens de valutaspecialist van ABN AMRO een groot deel een overwinning van de Conservatieven bij de Britse parlementsverkiezingen van donderdag ingeprijsd. "Het aantal longposities in sterling is inmiddels opgelopen, het aantal shortposities gedaald, maar die afname is wel tot stilstand gekomen. Na donderdag, als de uitslag is zoals nu wordt aangenomen, kan er winst worden genomen, waarmee de euro toch weer boven de 0,85 Britse pond uit kan komen. Pas begin 2020 verwacht ik dan weer een stijging voor de Britse pond", aldus Boele.

Deze week is volgens Boele de laatste week van het jaar dat er nog sprake is van enige liquiditeit. "Na deze week valt het eigenlijk gewoon stil", aldus Boele woensdag.

Vanuit de eurozone worden voor vandaag geen macro-economische data verwacht.

Voor de Verenigde Staten staat er vandaag wel het één en ander op het programma. Allereerst de inflatie over november met een verwachting van 0,2 procent op maandbasis tegen 0,4 procent in oktober. Op jaarbasis worden een stijging van de consumentenprijzen verwacht van 2,0 procent tegen 1,8 procent een maand eerder. Voor de inflatie waarbij de invloed van energie- en voedselprijzen buiten beschouwing wordt gelaten, ligt de prognose op maandbasis ook op 0,2 procent, gelijk aan de inflatie in oktober, en 2,3 procent op jaarbasis, eveneens gelijk aan de kerninflatie een maand eerder.

Vanavond is dan de Federal Reserve aan zet met het laatste rentebesluit van het jaar, de toelichting er op van de zijde van voorzitter Jerome Powell, de economische ramingen en de zogeheten dot plot.

De euro noteerde woensdag 0,1 procent lager op 1,1081 dollar. Ten opzichte van de Britse valuta daalde de euro naar 0,8444 Britse pond, een verlies van 0,1 procent. De euro kostte 1,0918 Zwitserse frank, een stijging met 0,1 procent. 

De Aandeelhouder TV

september 29, 2020

AEX 29 sep – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 29, 2020

Live debat in focus | 29 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 28, 2020

Wat gaat de AEX doen vanaf de 550 punten?

september 28, 2020

AMG verliest glans | 28 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:55

  TA van Edward Loef – Het EUR/USD debat

 • 08:59

  Centrale banken zwaaien de plak – Eerste televisiedebat tussen Biden en Trump

 • 17:16

  TA van Edward Loef – Close the gap aandelen

 • 11:30

  Technische Analyse AEX – AEX in dalende wig & ING veert op vanaf steun

 • 08:20

  VS leggen sancties op aan Chinese chipmaker SMIC & beurzen hoger van start

 • 16:18

  TA van Edward Loef – De trend: vriend of vijand?

 • 14:15

  Aandeel Just Eat Takeaway – hongerige beleggers drijven koers op

 • 08:09

  Fiscaal steunpakket geeft optimisme – opportuniteiten in aardgas

 • 16:43

  TA van Edward Loef: ‘Social reality’ grafieken

Masterclasses

 • 03 november

  Verkiezingen Amerika 2020: Alles wat u moet weten als belegger

Columns

Nieuw
29 sep 09:35 Nico Bakker

ABNAMRO in de rebound

29 sep 08:43 Albert Jellema

Blik op de Nederlandse aandelenmarkt

28 sep 16:55 Redactie

De 7 beste aandelen om te kopen voor het vierde kwartaal