Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - woensdag, 11 december 2019 21:08

Update2: Federal Reserve handhaaft rente

 De Federal Reserve heeft woensdag zoals algemeen verwacht zijn belangrijkste rente gehandhaafd na drie verlagingen in de afgelopen maanden. Dit bleek uit het rentebesluit van de Amerikaanse centrale bank.

De federal funds rate bleef daarmee staan in een bandbreedte van 1,50 tot 1,75 procent. Het discontotarief bleef staan op 2,25 procent. Het besluit om de rentes te handhaven werd woensdag unaniem genomen.

Volgens het Federal Open Market Committee is het huidige rentetarief gepast om een duurzame economische groei en een sterke arbeidsmarkt te ondersteunen en de inflatie dichtbij het doel van 2 procent te krijgen.

Uit de nieuwe dot plot bleek dat de beleidsmakers van de Fed erop rekenen dat de rente ook in 2020 uitkomt rond het huidige niveau. Dat betekent vooralsnog dat er volgend jaar geen renteaanpassingen worden verwacht.

Voor 2021 en 2022 wordt één verhoging per jaar voorspeld. Voorzitter Jerome Powell herhaalde woensdag in zijn toelichting dat het monetaire beleid van de Fed echter niet in steen is gebeiteld. Zolang de economische data stroken met de outlook, is de huidige rente gepast, aldus Powell. Mochten de vooruitzichten materieel veranderen, dan staat de Fed klaar om in te grijpen.

Verder wil de centrale bank een duurzame stijging van de inflatie zien voordat de rente weer wordt verhoogd, aldus Powell. Woensdag werd bekend dat de inflatie in november opgelopen naar 2,0 procent op jaarbasis.

De Fed publiceerde woensdag verder nieuwe economische ramingen, die identiek waren aan die in september. Voor dit jaar wordt een groei voorspeld van 2,2 procent, waarna in 2020 een lichte vertraging volgt tot 2,0 procent. In de jaren erna zal de economische groei in de VS nog iets verder vertragen, verwacht de centrale bank.

De inflatie komt dit jaar conform een eerdere voorspelling vermoedelijk uit op 1,5 procent en loopt in 2020 op naar 1,9 procent en in de jaren erna naar 2,0 procent. Dit is gelijk aan het niveau dat de Fed ambieert. Ook de kerninflatie loopt de komende jaren op tot 2 procent.

Over de geldmarktoperaties die de Fed sinds september uitvoert, zei Powell woensdag dat die effect hebben. De centrale bank kan indien nodig de voorwaarden van de repo-operaties aanpassen om volatiliteit in de geldmarkt tegen te gaan richting het eind van het jaar, aldus de centraal bankier.

Update2: om toelichting voorzitter Powell toe te voegen.

De Aandeelhouder TV

oktober 22, 2020

Twijfel over value-aandelen

oktober 22, 2020

AEX 22 okt 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

oktober 22, 2020

Wat heb je nog aan obligaties? – #Beursspel2020

oktober 22, 2020

Veel cijfers! | 22 oktober 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:04

  TA van Edward Loef – Speculoos Speculeren

 • 16:52

  Euro dollar handelen – alles over de euro/dollar futures

 • 08:23

  Tesla onder stroom & Europese bedrijven in moeilijkheden

 • 17:25

  TA van Edward Loef – Intensive Care aandelen

 • 16:31

  Amerikaanse rentefuture (ZN) – handelen in de 10 Year US Treasury Note future

 • 09:24

  ETF van de week: WT Physical Silver ETF (VZLC)

 • 08:18

  Vooruitgang tijdens gesprekken over steunpakket VS & Netflix stelt teleur

 • 17:28

  TA van Edward Loef – Het Amerikaanse begrotingstekort

 • 14:54

  Handelen in zilver – Ontdek alles over de zilver futures

Masterclasses

 • 03 november

  Verkiezingen Amerika 2020: Alles wat u moet weten als belegger

Columns

Nieuw
22 okt 11:21 Marco Knulst

Bitcoin naar hoogste niveau 2020

22 okt 08:55 Shaun Stevens

Vastgoed – De terugkeer van de levende doden; nou ja, voor nu

20 okt 09:44 Bas Heijink

TA AEX: Donkere wolken