Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

LYNX - Beleggen met een voorsprong - woensdag, 11 december 2019 08:37

Morningcall: alles wat u moet weten voor de beurs opent

Dit artikel verscheen eerder op Lynx

De handelsperikelen blijven de wereldwijde beurzen in de greep houden. De S&P 500 sloot 0,11 % lager en besloot de handelsdag op 3.132 punten. De Nasdaq Composite week niet veel af en sloot 0,07 % lager op 8.616 punten. Na een licht lagere opening in Europa gisteren namen de beurzen vlak na de opening een flinke vluchtduik naar beneden. De AEX noteerde zelfs even een min van 1,2%. Een duidelijke oorzaak van de plotselinge daling bleef uit. De Europese beurzen herstelden weer na nieuwe ontwikkelingen aan het handelsfront.

Amerika schrapt mogelijk nieuwe tariefsverhoging

Gisteren het nieuws naar buiten dat Amerika waarschijnlijk de geplande tariefverhoging van 15 december, op goederen zoals smartphones en speelgoed, zou willen schrappen. Amerikaanse en Chinese partijen hebben laten weten dat ze dichter in de buurt zouden komen bij een definitief akkoord over fase één. Economisch adviseur van het witte huis, Larry Kudlow, wist te melden dat de onderhandelingen rond de klok plaatsvinden. Chinese autoriteiten willen dat handelsbesprekingen snel resultaten opleveren, vertelde assistent-minister van koophandel Ren Hongbin eerder maandag in Peking aan verslaggevers. “We hopen dat beide partijen de onderhandelingen en het overleg zullen bevorderen in overeenstemming met de beginselen van gelijkheid en wederzijds respect, om zo snel mogelijk bevredigende resultaten te halen”. Aldus Ren.

Of de tariefverhoging daadwerkelijk wordt geschrapt zullen beleggers zeer waarschijnlijk dit weekend gaan zien. Beleggers verwachten door de aanhoudende onzekerheid een verhoogde volatiliteit. Zo kruipt de volatiliteitsindex, de VIX, langzaam maar zeker omhoog. Momenteel staat de VIX op $ 15,86 na een lange tijd op één van de laagste punten in de historie te hebben gestaan.

Palladium bereikt recordhoogte

Het zilveren uitziende metaal blijkt erg in trek bij beleggers. De grondstof bereikte gisteren namelijk opnieuw een recordhoogte van $ 1870 per ounce. De stijging heeft te maken met de gereguleerde stroomuitval in Zuid – Afrika. Het Zuid-Afrikaanse energiebedrijf Eskom Holdings, wat door de staat wordt beheerd, moet energie besparen omdat het energienetwerk de huidige vraag van stroom niet aan kan door het falen van enkele fabrieken. De gereguleerde stroomuitval heeft impact op de producenten van palladium en andere (edel)metalen in Zuid-Afrika. De mijnbouwbedrijven, Sibanye Gold, Goldfielfs Ltd en andere zien zichzelf genoodzaakt hun operaties stil te leggen door de stroomuitval. Het stopzetten van de productie heeft grote invloed op de aanlevering van nieuwe grondstoffen voor de markt. Zuid-Afrika is namelijk ‘s-werelds grootste producent van palladium en de op twee na grootste producent van platinum. De wereldwijde voorraad komt hiermee onder druk te staan waardoor beleggers die prijzen flink zien oplopen.

Palladium weet de laatste twee jaar record na record neer te zetten. Dit is ook mooi terug te zien in de grafiek. Beleggers die in het begin van het jaar palladium hebben gekocht zouden nu een rendement van ongeveer 50% maken. Palladium kampt al langere tijd met een gelimiteerde voorraad en een steeds maar stijgende vraag. Palladium wordt vooral gebruikt bij de productie van auto’s en en dienst als hoofddoel om de uitstoot van gassen te verminderen. De auto industrie legt een grote druk op de voorraad van palladium om te voldoen aan de strengere eisen met betrekking tot luchtkwaliteit.

Platinum bleek gisteren ook in trek bij beleggers. De grondstof steeg bijna met 2 % en liftte mee op het succes van palladium. Platinum staat dit jaar ongeveer 16 % in de plus en doet het daarmee aanzienlijk minder goed dan palladium. Dit is vooral te wijten aan het feit dat er minder vraag is naar het metaal. Platinum wordt namelijk vooral gebruikt voor de productie van minder populaire dieselauto’s. Platinum zou in de toekomst wel kunnen profiteren van de stijgende vraag naar elektrische auto’s. Hierbij wordt het metaal tevens gebruikt voor productie.

De Europese beurzen openen vlak

De futures in Europa wijzen op een vlakke opening. Na de volatiele handelsdag van gisteren lijken beleggers de handelsdag rustig te willen beginnen in afwachting op verdere ontwikkelingen aan het handelsfront. De futures in Amsterdam wijze op een licht lagere op van 0,02 % net onder de grens van 600 punten op 599,77. De futures in Duitsland zijn iets minder positief gestemd en wijzen op een opening van 0,06 % lager op 13.063 punten.

Gisteren maakte beursuitbater Euronext bekend dat techinvesterdeer Prosus eind van deze maand in de AEX zal worden opgenomen. De dochteronderneming van Naspers maakte eind september zijn beursdebuut. Maaltijdbezorger Takeaway.com moet plaatsmaken voor de nieuweling. De door de verschuiving is er geen plaats meer voor TomTom in de AMX. Deze zal verschuiven naar de AScX. De wijzigingen zullen op 23 december ingaan.

De beurzen in Azië lijken het vandaag ook rustig aan te doen. Met uitzondering van de beurs in Hongkong. De Hang Seng index staat 0,76 % hoger op 26.638 punten. De Chinese Shanghai index staat 0,22 % hoger op 2.923 punten en de Nikkei besloot de handelsdag negatief met een min van 0,08 %. De Australische ASX 200 index toont zicht de laatste tijd volatiel. Zo zijn er dagelijks vaker grote koersuitslagen te zien. Vanochtend sloot de beurs down-under 0,68 % hoger op 6.752 punten en wist het verlies van de dag ervoor weer goed te maken.

Beleggers kunnen vandaag uitkijken naar het rentebesluit van de Fed. Na drie achtereenvolgende renteverlagingen gaat de markt er nu vanuit dat de rente onveranderd blijft. Belangrijker zal de speech van voorzitter Jerome Powell zijn. Zo lijkt het economisch voor de wind te gaan met Amerika met de werkloosheid op recordlaagte en de beurzen zelfs op recordhoogte. Beleggers hopen informatie te kunnen oppikken uit zijn speech over het toekomstige beleid.

Financiële agenda

Woensdag 11 december
00:50JPY – BSI Index Sentiment van Grote Producenten
12:00VS – Maandrapport OPEC
14:30VS – Consumentenprijsindex (CPI)
14:30VS – Cushing Ruwe Olievoorraden
20:00VS – Federale begroting
20:00VS – Rentebesluit
20:00VS – Persconferentie Fed

Mis nooit meer een LYNX Morning Call: vanaf nu sturen wij u per e-mail dagelijks het laatste beursnieuws via de LYNX Beursupdate.


De Aandeelhouder TV

september 27, 2020

Winstneming op IT en terughoudendheid op de beurs gepast

september 25, 2020

AEX week 39 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 25, 2020

Beurs aan infuus VS | 25 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 24, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 20 – Kolonisten van Catan

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:18

  TA van Edward Loef – De trend: vriend of vijand?

 • 14:15

  Aandeel Just Eat Takeaway – hongerige beleggers drijven koers op

 • 08:09

  Fiscaal steunpakket geeft optimisme – opportuniteiten in aardgas

 • 16:43

  TA van Edward Loef: ‘Social reality’ grafieken

 • 08:31

  Verhoogde angst volgens VIX – beslissingsmoment voor autosector

 • 16:58

  TA van Edward Loef: Supermarkten, super interessant

 • 09:54

  ETF van de week: iShares Gold Producers ETF (IS0E)

 • 08:44

  koopgelegenheid goud & zilver – PMI-cijfers Europese driver

 • 15:55

  TA van Edward Loef: Corona-aandelen veren weer op

Masterclasses

 • 03 november

  Verkiezingen Amerika 2020: Alles wat u moet weten als belegger

Columns

Nieuw
25 sep 13:43 ProBeleggen

8% in Galapagos in 3 maanden

25 sep 08:08 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM – Grote geldmarkten kunnen nog steeds aantrekkelijk zijn

24 sep 09:59 Bas Heijink

TA S&P500 en NASDAQ: Drietal versteilingen neerwaarts gebroken