fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - woensdag, 11 december 2019 06:39

Europese beurzen voorzichtig uit de startblokken

 De Europese beurzen gaan woensdag een grofweg vlakke opening tegemoet. 

IG Markets voorziet een openingswinst van 1 punt voor de Duitse DAX, een min van 1 punt voor de Franse CAC 40 en een stijging van 5 punten voor de Britse FTSE 100.

De Europese beurzen sloten dinsdag overwegend lager, ondanks een meevallend sentiment in Duitsland. Markten wachtten op nieuwe aanwijzingen over de voortgang van het Amerikaans-Chinese handelsakkoord en de vraag of de  aangekondigde nieuwe importheffingen aankomend weekend zullen worden uitgesteld. 

The Wall Street Journal meldde dat onderhandelaars de fundamenten aan het leggen zijn voor een uitstel van de heffingen.

Een reeks macro-economische cijfers gaf een verdeeld beeld, in een week waarin rentebesluiten en de Britse parlementsverkiezingen centraal staan.

In de middag bleek de Amerikaanse arbeidsproductiviteit te zijn gedaald in het derde kwartaal, terwijl de kosten minder hard stegen dan eerder was voorzien.  

De Duitse sentimentsindicator ZEW steeg in december voor de tweede maand op rij sterk, tot ruim in positief terrein, wat veel beter was dan verwacht. In oktober was de index nog sterk negatief. Het vertrouwen bij het Amerikaanse mkb verbeterde ook onverwacht in november.

In Frankrijk steeg de industriële productie in oktober sterker dan verwacht, met 0,4 procent.

In het Verenigd Koninkrijk bleef dit cijfer juist achter bij de verwachting, terwijl het handelstekort opliep.  
 
Bedrijfsnieuws

Kunstmestproducent K+S gaat harder reorganiseren om zijn schulden sneller af te bouwen, wijzend op de onrust in de wereldeconomie en moeilijke markt voor kaliumchloride. Onder andere een potassiumfabriek in Canada zou moeten worden verkocht voor bijna 5 miljard dollar. Het aandeel sloot 4 procent hoger.

Deutsche Bank meldde op koers te liggen met zijn plan om de kosten met bijna 6 miljard euro te verlagen, terwijl de kapitaaleisen die de ECB aan de bank stelt, iets omlaag gingen. Deutsche Bank wil in 2022 een rendement op het materiële eigen vermogen van 8 procent boeken. Het aandeel verloor 0,8 procent.

Colruyt werd 5 procent meer waard. Volgens analisten waren de cijfers die de Belgische supermarktketen maandagavond publiceerde grotendeels in lijn met de verwachtingen of zelfs iets beter dan verwacht. Colruyt rekent op een toenemende concurrentie, terwijl het consumentenklimaat niet wezenlijk zal verbeteren.

In Londen verloor Rolls Royce 3,3 procent. In Frankfurt was Wirecard een sterke daler, met 4,4 procent. In Parijs was Sanofi een positieve uitschieter met een koerswinst van 6 procent. Een strategie-update werd goed ontvangen.
 

Euro STOXX 50          3.671,78 (-0,01%)
STOXX Europe 600       405,34 (-0,26%)
DAX                           13.070,72 (-0,27%)
CAC 40                        5.848,03 (+0,18%)
FTSE 100                    7.213,76 (-0,28%)
SMI                              10.390,53 (-0,43%)
AEX                                599,93 (-0,39%)
BEL 20                        3.927,63 (-0,38%)
FTSE MIB                 23.122,82 (+0,72%)
IBEX 35                       9.321,10 (-0,36%)  

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures woensdag hoger.

De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn dinsdag nauwelijks lager gesloten, na tegenstrijdige berichten over uitstel van nieuwe Amerikaanse heffingen op Chinese importgoederen.

Ook een aanpassing van het Noord-Amerikaanse vrijhandelsakkoord en een monetaire beleidsvergadering van de Federal Reserve konden geen richting geven.

Beleggers kregen tegenstrijdige signalen over de stand van zaken in het handelsoverleg tussen Washington en Beijing. De waarnemend stafchef van het Witte Huis Mich Mulvaney zei bij een bijeenkomst in Washington dat de extra importheffingen van 15 procent op Chinese exportgoederen nog steeds op tafel liggen voor 15 december.

Zakenkrant The Wall Street Journal rapporteerde echter dat er wordt gewerkt aan een uitstel van de heffingen. Maandag zei presidentieel adviseur Jared Kushner nog dat de handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China "de goede kant opgaan".

"Vanmorgen was er een uitstel in de maak. Nu misschien niet meer", zei Jamie Cox van Harris Financial Group. "Het hoort bij de onderhandelingen, blijkbaar. Maar ik betwijfel ten zeerste of de heffingen van 15 december zullen doorgaan, nu we midden in de impeachment zitten." Het Congres voert een procedure die moet bepalen of president Donald Trump moet worden afgezet voor ambtsmisbruik.

De beurzen kregen een duw omlaag na een bericht dat Amerikaanse wetgevers zouden werken aan een verbod om overheidsgeld te spenderen aan Chinese bussen en treinstellen. Deze stap zou pogingen om een gedeeltelijk handelsakkoord met China te sluiten, kunnen compliceren.

The South China Morning Post meldde dat het "steeds minder waarschijnlijk wordt dat een Amerikaans-Chinese handelsdeal deze week zal worden afgerond", hoewel dezelfde bronnen ook zeiden een uitstel van de nieuwe Amerikaanse heffingen te verwachten, om meer tijd te geven voor een akkoord.  

Op macro-economisch vlak werd voorbeurs bekend dat het ondernemersvertrouwen van het midden- en kleinbedrijf in de Verenigde Staten in november is gestegen. De vertrouwensindex steeg van 102,4 in oktober naar 104,7 afgelopen maand. Een index voor de arbeidsproductiviteit liet een geringe daling zien. De arbeidskosten stegen iets sterker dan verwacht.

Bedrijfsnieuws

Netflix verloor 3 procent, na een adviesverlaging door Needham. De analist voorspelt dat de videostreamingdienst volgend jaar 4 miljoen abonnees kwijtraakt aan de concurrentie.

Stitch Fix won 5 procent, na beter dan verwachte kwartaalcijfers voor de onlinedienst voor persoonlijke styling. Ook auto-onderdelenverkoper AutoZone won flink terrein na goede kwartaalcijfers. Het aandeel steeg 7 procent.

Designer Brands ging juist hard onderuit na tegenvallende resultaten. Het aandeel leverde 16 procent in.

Amazon.com verloor 0,6 procent. De e-commerce- en cloud-gigant verklaarde maandag dat Trump zijn positie heeft misbruikt door "ongepaste druk" uit te oefenen op besluitvormers van het Pentagon om een militair contract ter waarde van 10 miljard dollar niet aan Amazon te gunnen. Het contract ging uiteindelijk naar concurrent Microsoft.

Canopy Growth eindigde 5,6 procent lager, nadat het Canadese cannabisbedrijf maandag nog 14 procent steeg op de aankondiging dat David Klein, de huidige CFO van Constellation Brands, de nieuwe CEO wordt van het bedrijf

S&P 500 index                   3.132,52 (-0,11%)
Dow Jones index            27.881,72 (-0,10%)
Nasdaq Composite           8.616,18 (-0,07%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden woensdag verdeeld, met een min voor de Japanse Nikkei en een plus voor de Chinese Shanghai Composite.

Nikkei 225                     23.372,93 (-0,2%)
Shanghai Composite      2.923,73 (+0,2%)
Hang Seng                    26.535,35 (+0,3%)

VALUTA
De euro/dollar noteerde op 1,1089. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1094 en bij het sluiten van de Europese beurzen stond er nog 1,1087 op de borden.

USD/JPY Yen   108,74
EUR/USD Euro  1,1089
EUR/JPY Yen   120,58

MACRO-AGENDA:
00:50 Producentenprijzen - November (Jap)
13:00 Hypotheekaanvragen - Wekelijks (VS)
14:30 Inflatie - November (VS)
16:30 Olievoorraden - Wekelijks (VS)
20:00 Federal Reserve - Rentebesluit (VS)
20:00 Federal Reserve - Economische ramingen en dot plot (VS)
20:30 Federal Reserve - Toelichting rentebesluit Powell (VS)
00:00 OPEC - Maandrapport oliemarkt (Oos)

BEDRIJFSNIEUWS:
- Geen agendapunten

De Aandeelhouder TV

januari 24, 2020

AEX week 4 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

januari 24, 2020

Enerverende start beursjaar 2020

januari 24, 2020

Bayer gaat boeten voor Roundup | 24 januari 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

januari 23, 2020

AEX 23 januari 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
24 jan 12:48 Redactie

AKZO bulls in de aanval

24 jan 10:00 Matthijs Kok

3 Nederlandse Beleggingstips voor 2020

23 jan 09:33 Marco Knulst

Opnieuw slechte signalen voor energiesector