Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - woensdag, 11 december 2019 17:21

Beursblik: Brexit domineert parlementsverkiezingen VK

 De parlementsverkiezingen in het Verenigd Koninkrijk zijn donderdag vooral een verkapt referendum over Brexit, waarbij een duidelijke overwinning voor premier Boris Johnson ervoor kan zorgen dat de Britten na drieënhalf jaar onzekerheid daadwerkelijk uit de Europese Unie stappen.

De Conservatieve partij van Johnson had voordat het Britse parlement in aanloop naar de verkiezingen werd ontbonden, 298 van de 650 zetels. Voor een absolute meerderheid zijn er 326 zetels nodig. De Tories moeten dus minimaal 28 zetels winnen. In dat geval kan de premier zijn Brexit-deal makkelijker door het parlement loodsen voor de deadline op 31 januari en vervolgens met de EU in gesprek over een handelsverdrag.

In de peilingen staan de Tories er goed voor, met een ruime voorsprong op de Labour partij van Jeremy Corbyn.

Maar peilingen zaten er de afgelopen jaren nog weleens naast. Denk bijvoorbeeld aan de Amerikaanse presidentsverkiezingen in 2016, maar ook de vorige parlementsverkiezingen in het VK in 2017. Toenmalig premier Theresa May had een absolute meerderheid in het Lagerhuis met de Conservatieve partij en besloot vervroegde verkiezingen te houden om haar mandaat te versterken. Een gok die slecht uitpakte, want de Tories verloren flink en werden afhankelijk van de Noord-Ierse DUP om een meerderheid te krijgen in het Britse parlement.

Het ontbreken van een absolute meerderheid maakte het voor May vervolgens onmogelijk om haar Brexit-deal door het Lagerhuis te krijgen en na drie mislukte pogingen stapte ze eerder dit jaar op en nam Johnson het stokje over.

Of de peilingen het nu wel bij het juiste eind hebben, wordt donderdag duidelijk. Analisten van Jefferies spraken met één van de grootste opiniepeilers in het VK, ComRes, die waarschuwden dat de voorsprong van de Conservatieven kwetsbaar is, omdat kiezers zich niet zozeer richten op partijprogramma's maar zich vooral laten leiden door hun standpunt over Brexit.

YouGov, een andere toonaangevende Britse opiniepeiler, rekent volgens een laatste peiling op een meerderheid voor Johnsons partij van 339 zetels, genoeg voor een absolute meerderheid. Een aantal weken geleden rekende YouGov echter op een veel grotere overwinning voor Johnson en de foutmarge voor de Conservatieven ligt tussen de 311 en 367 zetels.

Indien geen van de grote partijen een absolute meerderheid haalt, dan is sprake van een 'hung parliament'. In het geval van de Tories van Johnson wordt het dan een stuk lastiger om de Brexit impasse te doorbreken. Hierdoor neemt de kans op een no-deal weer toe en dit kan flinke druk zetten op Britse aandelen en het pond.

Valuta-analist Ranko Berich van Monex Europe rekent op een volatiele beweging van de Britse munt wanneer de verkiezingsuitslag bekend wordt, maar het is moeilijk te voorspellen hoe groot de bewegingen zullen zijn.

Woensdag noteerde het Britse pond zo'n 0,2 procent hoger ten opzichte van de euro en dollar, wat volgens economen van UniCredit suggereert dat de markt nog altijd uitgaat van een absolute meerderheid voor de Conservatieven.

De stembussen in het VK zijn donderdag tot 23:00 uur Nederlandse tijd geopend. Kort daarna zal een eerste exitpoll volgen.

De Aandeelhouder TV

september 27, 2020

Winstneming op IT en terughoudendheid op de beurs gepast

september 25, 2020

AEX week 39 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 25, 2020

Beurs aan infuus VS | 25 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 24, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 20 – Kolonisten van Catan

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:18

  TA van Edward Loef – De trend: vriend of vijand?

 • 14:15

  Aandeel Just Eat Takeaway – hongerige beleggers drijven koers op

 • 08:09

  Fiscaal steunpakket geeft optimisme – opportuniteiten in aardgas

 • 16:43

  TA van Edward Loef: ‘Social reality’ grafieken

 • 08:31

  Verhoogde angst volgens VIX – beslissingsmoment voor autosector

 • 16:58

  TA van Edward Loef: Supermarkten, super interessant

 • 09:54

  ETF van de week: iShares Gold Producers ETF (IS0E)

 • 08:44

  koopgelegenheid goud & zilver – PMI-cijfers Europese driver

 • 15:55

  TA van Edward Loef: Corona-aandelen veren weer op

Masterclasses

 • 03 november

  Verkiezingen Amerika 2020: Alles wat u moet weten als belegger

Columns

Nieuw
25 sep 13:43 ProBeleggen

8% in Galapagos in 3 maanden

25 sep 08:08 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM – Grote geldmarkten kunnen nog steeds aantrekkelijk zijn

24 sep 09:59 Bas Heijink

TA S&P500 en NASDAQ: Drietal versteilingen neerwaarts gebroken