Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - dinsdag, 10 december 2019 11:54

Europese beurzen lager rond middaguur

 De Europese beurzen noteerden dinsdag lager in een markt die in de decembermaand kampt met teruglopende volumes, waardoor een verandering in het beleggerssentiment al snel tot wat grotere koersuitslagen leidt.  

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index noteerde dinsdag rond het middaguur een verlies van 0,8 procent op 402,80 punten. De Duitse DAX liet een daling zien van 1,2 procent naar 12.957,90 punten. De Franse CAC 40 noteerde een verlies van 0,6 procent met een stand van 5.804,22 punten. De Britse FTSE zakte dinsdag 0,9 procent naar 7.160,04 punten.

De markten deden dinsdag een stapje terug met een reeks macro-economische cijfers die een verdeeld beeld gaven in een week die gekenmerkt wordt door rentebesluiten en de Britse parlementsverkiezingen.

Dinsdagochtend vroeg bleken de Chinese producentenprijzen in november op jaarbasis met 1,4 procent te zijn gedaald, terwijl economen een daling van 1,5 procent hadden voorzien. In oktober daalden de prijzen ook al, maar toen met 1,6 procent, het hoogste tempo sinds de zomer van 2016. Op jaarbasis kwamen de consumentenprijzen 4,5 procent hoger uit. Dat was een maand eerder 3,8 procent en in september 3,0 procent. Sinds februari dit jaar is er sprake van een steeds sterker stijgende trend. Geraadpleegde economen rekenden hier gemiddeld op een inflatie van 4,4 procent in november.

In Frankrijk werd de industriële productie over oktober gepubliceerd. Op maandbasis kwam de productie 0,4 procent hoger uit. De verwachting lag op een stijging met 0,2 procent. Op jaarbasis was er sprake van een afname met 0,4 procent.

De Britten maakten vanochtend de handelsbalans, de industriële productie en de economische groei, alle drie over oktober, bekend. Het handelstekort liep met 2,3 miljard Britse pond op naar 7,2 miljard Britse pond door een import die harder steeg dan de export. De industriële productie steeg in oktober nog wel, maar bleef met 0,1 procent wel onder de verwachte toename van 0,4 procent. De economie maakte in oktober op maandbasis een pas op de plaats.

Duitsland publiceerde de sentimentsindicator ZEW over december, en die liet een flinke stijging zien naar 10,7. In november werd door de verwachtingsindex ook al een flink herstel doorgemaakt van 22,8 negatief naar 2,1 negatief. Vooraf was voor november wel rekening gehouden met een voortzetting van de opwaartse trend, maar dan niet verder dan naar 0,1 negatief.

De Amerikanen overleggen vandaag twee cijfers. Dat zijn het ondernemersvertrouwen in het kleinbedrijf en de definitieve arbeidsproductiviteit en arbeidskosten over het derde kwartaal.

Olie werd dinsdag iets duurder. Een januari-future West Texas Intermediate noteerde 0,1 procent in het groen op 59,08 dollar, terwijl voor een februari-future Brent 64,31 dollar werd betaald, eveneens een plus van 0,1 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,1072. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar ook al op 1,1072 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er een stand van 1,1067 op de borden.
 
Bedrijfsnieuws

Deutsche Bank heeft dinsdag zijn outlook herhaald. Volgens de bank ligt het op koers om zijn doelstellingen te halen, of zelfs iets voor op schema. De komende jaren wil Deutsche Bank de kosten met bijna 6 miljard euro terugbrengen ten opzichte van 2018. Daarbij mikt de bank op een zogeheten Common Equity Tier 1 kapitaalratio van ten minste 12,5 procent. Dit jaar denkt Deutsche Bank dat de ratio boven de 13 procent zal uitkomen. De Europese Centrale Bank besloot vandaag dat de kapitaaleisen voor Deutsche Bank omlaag kunnen. De Common Equity Tier 1 kapitaalratio vereiste per 1 januari 2020 gaat van 11,84 naar 11,59 procent. Verder mikt Deutsche Bank in 2022 op een rendement op het 'tastbare eigen vermogen' van 8 procent. De koers van het aandeel Deutsche Bank noteerde dinsdag 0,5 procent lager.

Colruyt was één van de weinige stijgers met een winst van 7,7 procent. Volgens analisten waren de cijfers die de supermarktketen maandagavond publiceerde grotendeels in lijn met de verwachtingen of zelfs iets beter dan verwacht. Colruyt rekent op een toenemende concurrentie, terwijl het consumentenklimaat niet wezenlijk zal verbeteren.

 
ING heeft dinsdag het advies voor DSM verlaagd van Kopen naar Houden, waarbij het koersdoel eveneens neerwaarts werd bijgesteld van 121,50 naar 115,70 euro. De koers van het aandeel DSM raakte dinsdag 2,3 procent kwijt.

In Londen noteerde een flink deel van de hoofdfondsen onder de slotnoteringen van maandag. Rolls Royce voerde de lijst van dalers aan met een min van 3,8 procent.

Ook Frankfurt was karig bedeeld met koerswinsten. Binnen de Dax index noteerden slechts 3 fondsen een winst. Bij de verliezers noteerden 21 fondsen een verlies van 1 procent of meer.

Parijs zag bij de hoofdgraadmeter Sanofi stevig oplopen. De farmaceut won dinsdag 4,6 procent nadat de tussentijdse mededelingen over zijn strategie goed werden ontvangen. Verder was er nog een kleine plus weggelegd voor Unibail-Rodamco. Van de 40 hoofdfondsen verloor hier de helft 1 procent of meer.  

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan dinsdag vermoedelijk een lagere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden 0,4 procent in het rood.

De toonaangevende S&P 500 index daalde maandag op het slot 0,3 procent tot 3.137,87 punten, de Dow Jones index verloor 0,4 procent op 27.909,74 punten en de Nasdaq sloot 0,4 procent lager op 8.621,83 punten.

De Aandeelhouder TV

augustus 6, 2020

EUR/USD op hoogste niveau sinds 2008

augustus 6, 2020

AEX 5 augustus 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

augustus 6, 2020

AEX richting 523 punten

augustus 6, 2020

AEX 5 augustus 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:49

  TA: ‘POSTNL in feeststemming’

 • 15:22

  Aandeel ING: voorzieningen voor ‘slechte leningen’ drukken winst ING Groep

 • 08:57

  Disney gooit hoge ogen op Wall Street & S&P 500 nadert all-time high

 • 17:37

  TA: ‘Het koopvirus in Novavax’

 • 09:00

  ETF van de week: iShares MSCI Japan ETF (IJPN)

 • 08:22

  Goudprijs boven de $2000 per ounce en corona vaccinatie steeds dichterbij

 • 17:15

  TA: ‘Going Nuts in Utilities’

 • 08:53

  Nasdaq boekt record & Microsoft wil TikTok

 • 16:14

  TA: ‘Verzilvermomentje in de Zilverprijs’

Masterclasses

 • 13 augustus

  HIT & RUN Trading volgens de RAF Methode

 • 27 augustus

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

 • 08 september

  Verhoog uw rendement door middel van ETF’s

Columns

Nieuw
06 aug 09:41 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Actief beheer voor rendement in vastrentende waarden

05 aug 10:55 Redactie

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 10 – Risk

03 aug 15:42 Nico Bakker

AKZO vindt SMA steun