fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Edward Loef - maandag, 9 december 2019 16:57

TA: ‘Van somberheid naar uitbundigheid?’

Begin september werd door The Financial Times een grimmig beeld geschetst voor de wereldwijde economie. Deze fundamentele zwartgallige stemming bleek technisch overdreven.

Koersverloop wereldwijdgespreide aandelentracker (ACWE) t.o.v. investment grade obligaties (IEAG)

U bent belegger. U volgt het economisch nieuws op de voet. U leest de kranten. Want u wil weten of u offensief of defensief moet beleggen. The Financial Times berichtte in de weekendeditie van 7 en 8 september dit jaar op de voorpagina over de toenemende somberheid over de wereldeconomie. In technisch opzicht leek deze negatieve stemmingmakerij echter overdreven want het vluchtgedrag in de ‘veilige’ iShares Euro Aggregate Bond UCITS ETF (symbool ‘IEAG’, ISIN-code IE00B3DKXQ41) toonde momentumverlies. Bij teveel pessimisme ontstaan er juist vaak kansen, vandaar dat op 9 september de mogelijkheid van een draai van ‘Risk-Off’ naar ‘Risk On’ realistisch werd geacht. De aandelentracker SPDR MSCI All Countries World Index UCITS Fund (symboo ‘ACWE’, ISIN-code IE00B44Z5B48) is sindsdien met ruim 6% in waarde gestegen, terwijl de obligatietracker ‘IEAG’ geen veiligheid, maar koersverlies heeft opgeleverd.

Vanguard FTSE All-World ex-US ETF vanaf november 2017 (VEU)

Voor het bepalen van het algemene stemmingsbeeld in aandelen bestaan er vele uiteenlopende invalshoeken. De fundamentele berichtgeving in de financiële media geeft redenen voor optimisme of pessimisme. Vaak wordt daarbij onbewust veel waarde gehecht aan nieuws die ons onderbuikgevoel bevestigd. In de hierboven afgebeelde wereldwijde aandelentracker (symbool ‘VEU’) wordt een zgn. derde ‘fan’lijn getest, waarboven een uitbraak positief beoordeeld mag worden. Sinds de bodem in december zien we een duidelijke impulsbeweging omhoog onderbroken door een klassieke A-B-C-zigzag. De volgende impulsbeweging hoort in theorie te bestaan uit vijf golven. Vier daarvan zijn afgerond. De vijfde golf lijkt aanstaande.

AEX lijngrafiek op kwartaalbasis

Vandaag leest u in het kennisportaal een technische analyse over de Nederlandse beurs die ijzersterk oogt. Aansluitend toont de hierboven afgebeelde koersgrafiek een mogelijke Elliott Wave interpretatie vanuit een langetermijn golvenstudie. De aanname is dat in het kalenderjaar 2000 het einde van de bullmarkt van de vorige eeuw inluidde, waarna de golfbewegingen onder de 700-puntengrens ‘correctief’ zijn in de vorm van een grote (A)-(B)-(C)-correctie. Golf (B) is ook opgebouwd uit een A-B-C-patroon. De opwaartse impuls van golf C die golf (B) moet voltooien bestaat uit vijf (sub)golven. Dit zou betekenen dat golf 5 qua omvang gelijk is aan golf 1 om de top van golf (B) te gaan zetten. Dat betekent echter dat er niet heel veel meer rek in de AEX-rally zit.

Bekijk een LYNX Masterclass met Edward Loef:

Zelf beleggen bij LYNX?

LYNX geeft u de mogelijkheid om zelf in aandelen van bijna ieder beursgenoteerd bedrijf ter wereld te beleggen. U heeft toegang tot ruim 100 beurzen in 30 landen. Bekijk het aanbod:

Handelsplatform-800x359

De Aandeelhouder TV

januari 29, 2020

AEX 29 januari 2020 – Nico Bakker Technische analyse

januari 29, 2020

Apple overtreft alles, Corbion met update | 29 januari 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

januari 28, 2020

AEX 28 januari 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

januari 28, 2020

Philips gaat terug naar de roots | 27 januari 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
28 jan 14:31 Redactie

LOEF Technische Surveillance Week 5/20

27 jan 16:44 Superperformance SAS

Short NETFLIX

27 jan 09:50 Jim Tehupuring

Cash is trash