Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - maandag, 9 december 2019 17:51

AEX handhaaft zich boven 600 punten

 De Amsterdamse beurs is de nieuwe week voorzichtig begonnen. Op een slot van 602,26 punten, sloot de AEX index rond het niveau van vrijdag.

Vrijdag sloot de hoofdindex voor het eerst sinds 2001 boven de 600 punten. Vooralsnog lijkt de AEX zich daarboven te kunnen handhaven en beleggingsspecialist Justin Blekemolen van online broker Lynx denkt dat er ruimte is voor verdere koersstijgingen. "Zolang de AEX nu boven de bodem van 582 punten blijft, mogen we opwaarts kijken", aldus de marktkenner, die 609 punten als volgende weerstand ziet.

Na een nog rustige maandag is het de rest van de week drukker, met aandacht voor centrale banken, de Amerikaans-Chinese handelsbesprekingen en de Britse parlementsverkiezingen, komende donderdag.

Beleggers tellen ook af naar 15 december, wanneer nieuwe Amerikaanse importheffingen gaan gelden op Chinese goederen, tenzij er voor die tijd voldoende vooruitgang wordt geboekt in de handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China.

Een functionaris van het Chinese ministerie van handel zei maandag te hopen dat er zo snel als mogelijk een resultaat komt dat alle partijen tevreden stelt.

"Zorgen over de handelsoorlog lijken weer even naar de achtergrond verdwenen, maar kunnen ook zo weer boven komen drijven", aldus investmentmanager Simon Wiersma van ING.

Op macro-economisch vlak was het maandag vrij rustig. De Japanse economie is in het derde kwartaal harder gegroeid dan verwacht. De groei kwam uit op 1,8 procent, waar 0,2 procent werd voorspeld. In het tweede kwartaal groeide de economie in Japan nog met 2,0 procent.

De Duitse export steeg in oktober met 1,9 procent op jaarbasis, terwijl de import in dezelfde maand met 0,6 procent afnam.

"Na de teleurstellende data over de industrie en consumptie houden de handelscijfers [in oktober] de hoop levend dat de [Duitse] economie een krimp kan vermijden in het vierde kwartaal", aldus econoom Carsten Brzeski van ING.

Later deze week zullen zowel de Federal Reserve als de Europese Centrale Bank hun rentebesluiten bekendmaken. Wijzigingen worden niet verwacht. Bij de Fed zullen beleggers vermoedelijk wel benieuwd zijn naar de dot plot die weergeeft hoeveel renteaanpassingen de beleidsmakers verwachten in 2020. Wiersma van ING rekent op een lange pauze in het rentebeleid.

Van de ECB wordt ook geen vuurwerk verwacht. Volgens econoom Brzeski van ING is de markt vooral benieuwd hoe de communicatiestijl van Lagarde verschilt van die van Mario Draghi.

De euro noteerde maandag rond het slot in Amsterdam op 1,1072 Olie werd 0,1 procent goedkoper.

Stijgers en dalers

Onder de hoofdaandelen ging Galapagos aan kop met een winst van 2,0 procent. DSM steeg met 1,1 procent. Het speciaalchemiebedrijf is van plan om Thomas Leysen voor te dragen als lid van de raad van commissarissen.

Takeaway.com droeg de spreekwoordelijke rode lantaarn in de AEX met een verlies van 2,1 procent. Prosus verhoogde maandag het bod op Just Eat van 7,10 naar 7,40 pond sterling per aandeel. Lokaal ging Prosus 0,1 procent lager.

Jefferies sprak van een onweerstaanbaar bod. Volgens ING voert het verhoogde bod van Prosus de druk bij Takeaway.com op om actie te ondernemen. ING stelt dat er twee opties voor Takeaway.com zijn, namelijk zelf het bod op JustEat verhogen of een deal sluiten met Prosus over een verdeling van de Britse maaltijdbezorger.

De verhoging van het bod van Prosus verandert het verhaal van Takeaway.com niet, zei een woordvoerder maandag tegen ABM Financial News. Het gaat volgens hem om een heel kleine verhoging. "We blijven van mening dat ons bod superieur is."

In de AMX was Fugro koploper, met een winst van 7,0 procent. Vermogensbeheerder André van Eerden van Aberfeld Vermogensbeheer merkte recent nog voor de camera van ABM Financial News op dat "als het bedrijf in staat is zijn financiële positie verder te versterken - en daar zijn ze goed mee onderweg - dan is Fugro een aandeel wat flink kan stijgen."

Onder de kleinere aandelen won Pharming 1,9 procent en sloot Kiadis Pharma de rij met een verlies van 4,0 procent.

Van Lanschot Kempen daalde 0,7 procent. Het Financieele Dagblad meldde dat Van Lanschot volgens de rechter met opzet informatie heeft verzwegen bij een obligatie-emissie voor een Nederlands investeringsfonds voor mkb-bedrijven, dat nu schadevergoeding eist.

Ajax verloor 1,8 procent in aanloop naar de belangrijke Champions League wedstrijd tegen Valencia dinsdagavond. Bij een gelijkspel overwintert de beursgenoteerde Amsterdamse voetbalclub in het lucratieve toernooi.

Het lokaal genoteerde Kardan ging maandag liefst 57,6 procent hoger. Kardan heeft een nieuwe investeerder gevonden die bereid is 11,95 miljoen dollar te pompen in Tahal Group.

DGB Group koopt op 22 december aanstaande 200.000 aandelen eigen aandelen terug van het MountainShield Capital Fund. Dit bevestigde Selwyn Duijvestijn van Mountainshield aan ABM Financial News. De stukken zullen volgens Duijvestijn worden verkocht voor 0,77 euro per stuk. Daarmee is er 154.000 euro met de transactie gemoeid. Het aandeel daalde 2,3 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het sluiten van de Amsterdamse beurs, noteerde Wall Street licht lager. De S&P 500 verloor 0,1 procent.

De Aandeelhouder TV

september 25, 2020

AEX week 39 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 25, 2020

Beurs aan infuus VS | 25 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 24, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 20 – Kolonisten van Catan

september 24, 2020

Galapagos update | 24 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:18

  TA van Edward Loef – De trend: vriend of vijand?

 • 14:15

  Aandeel Just Eat Takeaway – hongerige beleggers drijven koers op

 • 08:09

  Fiscaal steunpakket geeft optimisme – opportuniteiten in aardgas

 • 16:43

  TA van Edward Loef: ‘Social reality’ grafieken

 • 08:31

  Verhoogde angst volgens VIX – beslissingsmoment voor autosector

 • 16:58

  TA van Edward Loef: Supermarkten, super interessant

 • 09:54

  ETF van de week: iShares Gold Producers ETF (IS0E)

 • 08:44

  koopgelegenheid goud & zilver – PMI-cijfers Europese driver

 • 15:55

  TA van Edward Loef: Corona-aandelen veren weer op

Masterclasses

 • 03 november

  Verkiezingen Amerika 2020: Alles wat u moet weten als belegger

Columns

Nieuw
25 sep 13:43 ProBeleggen

8% in Galapagos in 3 maanden

25 sep 08:08 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM – Grote geldmarkten kunnen nog steeds aantrekkelijk zijn

24 sep 09:59 Bas Heijink

TA S&P500 en NASDAQ: Drietal versteilingen neerwaarts gebroken