Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - vrijdag, 6 december 2019 19:05

Uitgelicht: Fugro komt boven drijven

Fugro zat afgelopen week stevig in de lift. Op een koers van 8,87 euro vrijdag steeg het aandeel op weekbasis 3,9 procent.

De bodemonderzoeker kwam de afgelopen handelsweek een aantal keer bovendrijven. Donderdag werd bekend dat Lucerne Capital Management zijn belang in Fugro heeft uitgebreid van 5,43 procent naar 10,22 procent.

Vermogensbeheerder André van Eerden van Aberfeld Vermogensbeheer merkte voor de camera van ABM Financial News op dat zich dit direct vertaalde in een hogere koers van het aandeel. "Als het bedrijf in staat is zijn financiële positie verder te versterken - en daar zijn ze goed mee onderweg - dan is Fugro een aandeel wat flink kan stijgen", voegde hij toe.

ING-analist Quirijn Mulder kwam afgelopen week met een tweetal notes over het aandeel. Volgens Mulder kan Fugro mogelijk profiteren van de plannen van olie- en gasproducent Santos om de productie op te starten in Dorado, een offshore gebied voor de westkust van Australië.

"Als de productie start, dan zal Fugro royalty's ontvangen voor eerder verrichte seismische werkzaamheden destijds in een joint venture met Finder Exploration", zei Mulder. "De impact op de kasstromen zullen aanvankelijk beperkt zijn, maar als er meer velden zullen worden ontwikkeld, dan zouden de opbrengsten voor Fugro op kunnen lopen tot een paar miljoen euro per jaar", voegde hij eraan toe.

Daarnaast schreef Mulder over een nadelig besluit over patentinbreuk waarbij Fugro's joint venture Seabed Geosolutions is betrokken. Deze zou de geplande desinvestering van de joint venture volgens de analist in gevaar kunnen brengen. Seabed wordt beschuldigd van patentinbreuk door Magseis Fairfield maar beargumenteerde dat de zogeheten Manta-technologie van het Noorse bedrijf niet valide is. Het Amerikaanse Patent Trial and Appeal Board (PTAB) wees die argumenten onlangs af. ING hanteert een koopadvies en koersdoel van 11 euro op het aandeel.

Volgens analist Jos Versteeg van InsingerGilissen hangt de positieve koersontwikkeling van het aandeel Fugro ook samen met de richting van de olieprijs en het inmiddels bevestigde voortzetten van het productiebeperkingsakkoord van de OPEC.

Het oliekartel besloot zelfs de huidige productiebeperking met 40 procent uit te breiden tot circa 1,7 miljoen vaten per dag. Dit werd volgens Versteeg niet verwacht, maar is zijns inziens wel echt nodig. 

Grote vraag is volgens de analist, met het oog op een herstel van de stabiliteit in de markt, wat de Verenigde Staten het komend jaar gaat doen, aangezien de Amerikaanse [schalie] productie de afgelopen jaren praktisch verdubbelde. "Aangezien de olieboeren de ontwikkeling van deze velden uit de eigen kasstroom financieren en de looptijd van de velden relatief kort is, zou deze extra productie [relatief] snel kunnen wegvallen", zei Versteeg.

Tot slot merkte de analist op dat de investeringen in de offshore sector de laatste jaren miniem zijn geweest en "nu dit aantrekt profiteert ook Fugro daarvan", aldus Versteeg.

Analist Henk Veerman van Kempen & Co. focust zich minder op de 'waan van de dag' rond het concern; "De marktkapitalisatie van Fugro is dusdanig klein dat het twee kanten op kan", aldus Veerman die daarmee refereert naar de over het algemeen hogere volatiliteit van een aandeel bij een lagere marktkapitalisatie. 

De analist ziet overigens weinig redenen voor het aandeel om omlaag te gaan. De resultaten over het derde kwartaal waren volgens Veerman boven verwachting, inclusief de update op de winstverwachting. 

De analist is tevens van mening dat er een grote kans bestaat dat de geplande desinvestering van onder andere Seabed volgend jaar zullen plaatshebben. "Dit zou allemaal moeten bijdragen aan een verlaging van de schuldratio van het bedrijf. Een ander positief punt van focus is volgens Veerman de prijsstelling. De analist voorziet voor zowel de landprojecten als de marine-projecten een verbetering.

De Aandeelhouder TV

april 8, 2020

AEX 8 april 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

april 8, 2020

Nog steeds geen goed koopmoment

april 8, 2020

Beleggers massaal actief op de beurs | 8 april 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

april 7, 2020

AEX 7 april 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
08 apr 11:02 Bas Heijink

Let op nieuwe verzwakkingen

07 apr 14:10 Marco Knulst

DEAD CROSS wereldwijde inflatie gecorrigeerde staatsleningen

07 apr 09:12 Redactie

Extra Lunch Webinar Nico Bakker: TA en turbulente markten