Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - vrijdag, 6 december 2019 20:00

Uitgelicht: Aalberts focust op doelen

Aalberts heeft beleggers afgelopen week positief weten te verrassen op zijn beleggersdag. De koers steeg op een slot van 39,05 euro vrijdag deze week 1,6 procent, terwijl het aandeel op de dag van de beleggersbijeenkomst zelfs meer dan drie procent pluste. 

Dit kwam wellicht ook doordat analisten vooraf op weinig vuurwerk rekenden bij Aalberts in Utrecht.

Aalberts liet met verschillende presentaties zien dat het meer focus wil aanbrengen en zo de eerder afgegeven doelstellingen wil halen.

Volgens ABN AMRO was ingrijpen ook nodig, omdat anders de doelstellingen voor 2022 waarschijnlijk niet gehaald zouden worden.

Aalberts wil de voorraden verkleinen en inzetten op minder technologieën en eindmarkten. Daarnaast zal het aantal productie- en servicelocaties sterk worden teruggebracht en blijft innovatie hoog op de agenda.

Aalberts mikt daarbij op een autonome groei van 3 tot 5 procent. Verder wil het een operationele marge behalen van 25 procent. Dit is een doelstelling die volgens CEO Wim Pelsma intern al werd gehanteerd, maar nu ook werd gedeeld met de buitenwacht.

"Elke 10 miljoen euro omzet meer, moet 2,5 miljoen aan EBIT opleveren", verduidelijkte de topman aan zijn toehoorders.

De EBITA-marge zal op termijn boven de 14 procent uitkomen en het rendement op de investeringen (ROCE) op meer dan 18 procent.

Of die ondergrens van 3 procent op korte termijn haalbaar is, daaraan twijfelen analisten.

Aalberts wees zelf voor wat betreft de kortere termijn op de zwakte in de industrie en automotive, in combinatie met een trager dan voorziene groei in de halfgeleidersector.

ING mikt voor 2020 op 2,6 procent groei, met een EBITA-marge van 13,3 procent.

Verder wil Aalberts per jaar 140 miljoen tot 160 miljoen euro investeren en ziet het ruimte om de portefeuille voor 300 miljoen tot 350 miljoen euro te "optimaliseren". Dat is ruim meer dan de 50 miljoen tot 70 miljoen euro waar eerder op werd gestuurd, aldus Pelsma.

De CEO denkt aan twee grotere desinvesteringen, aangevuld met enkele kleinere.

CFO Arno Monincx liet weten niet te rekenen op afschrijvingen bij deze desinvesteringen.

Tegelijk met een kleinere portefeuille wil Aalberts ook de voorraden met 100 miljoen tot 150 miljoen euro terugbrengen, hetgeen deels al gebeurt door de desinvesteringen. "Voorraden die je niet gebruikt zijn dood kapitaal", zei Pelsma.

Aalberts zei woensdag “autonoom zoveel kansen" te zien. Toch wil de kralenrijger van weleer het niet helemaal op eigen kracht doen. De autonome groei dient te worden aangevuld met zogeheten bolt on acquisities.

Pelsma rekent op overnames die 100 tot 200 miljoen euro aan de omzet zullen bijdragen. "Het is heel makkelijk bedrijven kopen, maar we letten op het rendement", en een overname moet ook goed worden geïntegreerd. Te veel hooi ineens op de vork, is niet goed, hield Pelsma zijn toehoorders voor.

Overtollig kapitaal gaat naar de aandeelhouders, in de vorm van dividend of via de inkoop van eigen aandelen, "maar dat is niet wat we prefereren", voegde Pelsma daaraan toe.

ING handhaafde het koopadvies op Aalberts, terwijl ABN AMRO vasthield aan een verkoopadvies, voornamelijk omdat de verwachtingen voor 2019 en 2020 te hoog lijken gegeven de ontwikkelingen in de eindmarkten.

De Aandeelhouder TV

mei 27, 2020

AEX klaar voor uitbraak naar boven

mei 27, 2020

NL op ramkoers met Air France | 27 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

mei 26, 2020

AEX 26 mei 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

mei 26, 2020

Moody’s zet Wereldhave op junkstatus | 26 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
26 mei 10:02 Bas Heijink

Waar eindigt deze herstelbeweging?

25 mei 14:07 Redactie

Terugkijken het ‘Tweede Grote CrisisWebinar’ met Albert Jellema en Nico Bakker

25 mei 12:29 Marco Knulst

Nasdaq100