Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - vrijdag, 6 december 2019 11:47

Europese beurzen hoger rond middaguur

 De Europese beurzen noteerden vrijdag hoger in afwachting van het Amerikaanse banenrapport over november.  

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index handelde vrijdag rond het middaguur een plus van 0,4 procent op 406,10 punten. De Duitse DAX liet een stijging zien van 0,2 procent naar 13.078,10 punten. De Franse CAC 40 noteerde een winst van 0,4 procent met een stand van 5.824,66 punten. De Britse FTSE steeg  vrijdag 0,6 procent naar 7.180,96 punten.

De industriële productie van Duitsland over oktober kwam vanochtend 1,7 procent lager uit ten opzichte van de maand ervoor. Economen rekenden juist op een stijging met 0,2 procent. Een maand eerder daalde productie ook al, maar toen met 0,6 procent. "Een slechte start van het vierde kwartaal", oordeelde ING. Vooral de teruglopende productie in de bouwsector van 2,8 procent viel volgens de econoom tegen. "De cijfers van vandaag suggereren dat de Duitse economie nog steeds flirt met stagnatie en krimp in het laatste kwartaal van dit jaar." "Handelsconflicten, mondiale onzekerheid en uitdagingen in de automotive industrie hebben de Duitse industrie in de houdgreep en het is lastig om daar uit te komen", aldus econoom Carsten Brzeski van ING.

In de Verenigde Staten eist het banenrapport over november vanmiddag vrijwel alle aandacht op. De prognose duidt op een stijging met 187.000 banen tegen 128.000 in oktober. De werkloosheid blijft naar verwachting staan op 3,6 procent. Het gemiddeld uurloon loopt in de voorspellingen op met 0,3 procent tegen een stijging met net iets meer dan 0,2 procent in oktober.

Daarnaast is er nog een drietal andere macrocijfers die voor beweging kunnen zorgen. Dit zijn het voorlopige consumentenvertrouwen over december dat wordt gemeten door de universiteit van Michigan, de groothandelsvoorraden over oktober en het consumentenkrediet, eveneens over oktober.

Naast deze data staat ook de OPEC-vergadering in Wenen vrijdag in de belangstelling met de vraag in hoeverre er overeenstemming kan worden bereikt over de productiequota. De OPEC zelf wil in 2020 van de huidige beperking van de productie met 1,2 miljoen vaten per dag opvoeren naar 1,7 miljoen vaten per dag, aldus berichtgeving van The Wall Street Journal op basis van uitspraken van kartel-functionarissen, maar moet daar vandaag nog wel een akkoord over bereiken met tien olieproducerende landen die geen lid zijn van het oliekartel en die worden aangevoerd door Rusland. De verwachting is dat ook deze landen zich achter de nieuwe beperkingsquota scharen.

Olie noteerde vrijdag licht hoger. Een januari-future West Texas Intermediate noteerde 0,2 procent in het groen op 58,51 dollar, terwijl voor een februari-future Brent 63,53 dollar werd betaald, een winst van eveneens 0,2 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,1098. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1109 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1105 op de borden.
 
Bedrijfsnieuws

Swiss Re heeft zijn Britse onderdeel ReAsssure voor 3,25 miljard Britse pond verkocht aan de Phoenix Group. Daarvan is 1,2 miljard Britse pond in contanten, de rest bestaat uit een belang in Phoenix van 13 tot 17 procent en een bestuurszetel. Swiss Re koopt op zijn beurt dan weer een belang van 25 procent in ReAssure terug van MS&AD Insurance Group voor 1 miljard Britse pond. De koers van het aandeel Swiss Re noteerde vrijdag 2,6 procent hoger, Phoenix ging met zijn aandelenkoers 1,1 procent omhoog.

Moncler, volgens geruchten begeerd door het Franse kering, heeft in de persoon van zijn CEO en aandeelhouder Remo Ruffini laten weten geen concrete combinatieplannen te hebben en dat er ook geen gesprekken hierover lopen. De koers van het skikledingmerk noteerde vrijdag 1,2 procent hoger, Kering ging met 0,8 procent omhoog.

BMW verkocht in november 1,4 procent meer auto's. De koers van het aandeel van de Duitse autobouwer noteerde vrijdag 0,3 procent in de plus.

AB Foods gaf vrijdag een tussenstand aan de markt door en daaruit bleek de verwachting dat het bedrijf een winstgroei in 2020 voorziet. De koers van het aandeel steeg vrijdag 0,9 procent.  

Op de beursborden van Londen domineerden de plussen, waarbij Marks & Spencer met een koerswinst van 3,6 procent ruimschoots voorop liep in aansluiting op de mededelingen van AB Foods.

De Duitse beurs kende bij de hoofdgraadmeter iets minder winnaars en ook geen uitschieters aan beide kanten van het spectrum.

Parijs telde bij de belangrijkste index slechts 4 dalers onder de 40 hoofdfondsen, die ook nog eens erg weinig hoefden prijs te geven. Sterkste stijger was vrijdag hier Dassault Systèmes dat 2,1 procent won.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan vrijdag vermoedelijk een hogere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden 0,2 procent in het groen.

De toonaangevende S&P 500 index steeg donderdag 0,2 procent tot 3.117,43 punten, de Dow Jones index won 0,1 procent op 27.677,79 punten en de Nasdaq sloot 0,1 procent hoger op 8.570,70 punten.


Mis nooit meer een LYNX Morning Call: vanaf nu sturen wij u per e-mail dagelijks het laatste beursnieuws via de LYNX Beursupdate.


De Aandeelhouder TV

juli 2, 2020

Chart Reading en Charting Tools | Trading Range

juli 2, 2020

Optimisme beursexperts daalt verder

juli 2, 2020

AEX 2 juli 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

juli 2, 2020

Tour Tips & Trades Portaal

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:09

  Covid-19-hoop & Tesla meest waardevolle autobouwer

 • 17:46

  TA: ‘Als een raket of als een virus?’

 • 09:45

  ETF van de week: iShares Nasdaq Biotech ETF (BTEC)

 • 08:44

  Chipmakers in trek & goud blijft floreren

 • 17:13

  TA: ‘Hang Seng index is niet meer veilig’

 • 16:52

  Zilverprijs verwachting 2020 – Waar gaat de zilverprijs heen?

 • 10:40

  De beste goudmijnaandelen van 2020

 • 08:42

  Boeing geeft Wall Street vleugels & Amerikaanse huizenmarkt veerkrachtig

 • 16:22

  TA: ‘BREXIT door een technische bril’

Masterclasses

 • 07 juli

  Is een tweede correctie op de beurzen aanstaande?

 • 14 juli

  De kijk van Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

 • 21 juli

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

 • 24 juli

  Voorbeurs handelen in Amerikaanse aandelen

Columns

Nieuw
02 jul 08:51 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Een onzekere toekomst voor big oil

01 jul 11:14 Bas Heijink

Zware weerstandszone AEX intact

29 jun 11:45 Nico Bakker

Offensieve koopkans PROSUS