Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - vrijdag, 6 december 2019 20:30

Eindsprint levert AEX alsnog weekwinst op

 De AEX is vrijdag 1,8 procent hoger gesloten op 602,30 punten. Die eindsprint na een turbulente week, zorgde voor een stijging van 0,8 procent op weekbasis.

De eerste twee handelsdagen van december vielen niet goed op de Amsterdamse beurs. In twee dagen verloor de AEX 2,4 procent, vanwege hernieuwde twijfels over een Amerikaans-Chinese handelsdeal. De Amerikaanse president Donald Trump zei maandag dat de steun aan Hongkong het sluiten van een handelsverdrag met China niet makkelijker maakt. "Maar we zien wel wat er gebeurt", aldus de president. Trump wil een deal mogelijk liever over de Amerikaanse presidentsverkiezingen in november 2020 heen tillen.

Verder zei de Amerikaanse minister van handel Wilbur Ross dat wanneer er voor 15 december geen gedeeltelijk handelsakkoord ligt, Trump de importtarieven op 156 miljard dollar aan Chinese goederen zal verhogen.

Daarbovenop maakte Trump begin deze week ook bekend dat importtarieven op Braziliaans en Argentijns staal worden hervat omdat de twee landen hun valuta zouden manipuleren.

Een groot deel van de verliezen in Amsterdam werden in de dagen daarop goedgemaakt, opnieuw vanwege handelsgerelateerde ontwikkelingen. Persbureau Bloomberg meldde op woensdag dat de VS en China dichter bij overeenstemming komen over het terugdraaien van bepaalde importheffingen om een eerste fase handelsakkoord te kunnen tekenen. Verwacht wordt dat het akkoord voor 15 december zal worden gesloten, schreef Bloomberg, zodat aangekondigde Amerikaanse importheffingen niet hoeven door te gaan.

Donderdagochtend zei ook Beijing dat de onderhandelingen netjes op koers liggen. Volgens de Chinese woordvoerder Gao Feng zijn er nauwe contacten, hoewel hij geen details prijsgaf. Hij herhaalde dat Amerika bepaalde importheffingen zal intrekken, als het tot een eerste fase akkoord komt. Vrijdag zei Witte Huis econoom Larry Kudlow dat een deal nabij is en dat er intensief wordt onderhandeld. Er wordt echter alleen een handelsverdrag gesloten dat goed is voor Amerika, aldus Kudlow.

Duitse groeimotor hapert nog steeds

Op macro-economisch vlak begon de week in Europa nog positief door positieve inkoopdata uit China. Ook in de eurozone was het beeld in november positiever voor de industrie, hoewel in Nederland voor het eerst in ruim zes jaar sprake was van een krimp. Voor de dienstensector wezen cijfers voor de eurozone juist op minder sterke groei in november dan in oktober. De twee indices van ISM en Markit voor de VS lieten een verdeeld beeld zien.  

Met name de Duitse economie, de grootste van de eurozone, heeft zand in de groeimotor. Zowel de fabrieksorders als industriële productie daalden in oktober.

"Een slechte start van het vierde kwartaal", oordeelde ING. Vooral de teruglopende productie in de bouwsector van 2,8 procent viel volgens econoom Carsten Brzeski tegen. "De cijfers suggereren dat de Duitse economie nog steeds flirt met stagnatie en krimp in het laatste kwartaal van dit jaar."

Amerikaanse economie robuust

Daar waar de eurozone worstelt, blijft de Amerikaanse economie robuust, zo bevestigde het officiële banenrapport deze week.

De voorloper van loonstrookjesverwerker ADP wees weliswaar op een tegenvallende groei in november in de Amerikaanse private sector maar dat maakte het overheidsrapport van vrijdag meer dan goed.

In november steeg de werkgelegenheid in de VS met 266.000 stuks. "Het rapport laat zien dat de Amerikaanse arbeidsmarkt nog altijd floreert", aldus marktanalist Philip Marey van Rabobank. "Het bredere beeld van de Amerikaanse economie is wat minder positief", plaatste de marktkenner een kanttekening. "Samen met de consumentenbestedingen is de arbeidsmarkt één van de laatste indicatoren die een economische neergang merken", aldus Marey. 

Het valutapaar euro/dollar trok afgelopen week aan. Aan het begin van de week stond er nog een stand van 1,1021, maar bij het sluiten van de Europese beurzen op vrijdag koerste het muntpaar rond een niveau van 1,1050.

Dit wijst er volgens ING op dat beleggers minder behoefte hebben om te schuilen in de dollar, die nog steeds als de vluchthaven van de wereld wordt gezien. "Een verdere verzwakking is vooral goed nieuws voor opkomende markten en een signaal dat beleggers wat meer risico durven nemen", aldus ING.

OPEC gaat verder snijden in productie 

De olieprijzen stegen deze week met zo'n 6 procent. De olieprijzen profiteerden van een daling van de Amerikaanse olievoorraden. Bovendien besloot oliekartel OPEC tot een productiebeperking met nog eens 0,5 miljoen vaten per dag tot in totaal 1,7 miljoen vaten 

Senior energie-econoom Hans van Cleef van ABN AMRO wees er echter op dat het besluit bevestigde wat we volgens hem in de praktijk al langer zien en dat is volgens de econoom dat OPEC de productie de afgelopen maanden al flink heeft verlaagd, waardoor er per saldo weinig verandert.

Volgende week

Komende week staat in het teken van de rentebesluiten van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank, op respectievelijk woensdag en donderdag. Het rentebesluit van de ECB is het eerste onder nieuwe voorzitter Christine Lagarde.

Verder wordt donderdag ook een belangrijke dag vanwege de parlementsverkiezingen in het Verenigd Koninkrijk. Vooralsnog lijkt de Conservatieve partij van premier Boris Johnson af te stevenen op een absolute meerderheid in het Lagerhuis.

Een dag eerder vindt naar verwachting de grootste beursgang ooit plaats, die van Saudi Aramco. Het staatsoliebedrijf van Saoedi-Arabië brengt 1,5 procent van zijn totale aandelenkapitaal naar de beurs. Deze week werd bekend dat de uitgifteprijs per aandeel is vastgesteld op 32 Saoedische riyal, wat het staatsoliebedrijf een waarde geeft van 1,7 biljoen dollar.

Stijgers en dalers

Afgelopen week steeg Galapagos met 7,4 procent. Analisten van Berenberg wezen afgelopen week op de robuuste pijplijn van het biofarmaceutische bedrijf en herhaalden hun koopadvies. Verder wist Galapagos de rekrutering voor de NOVESA fase 2 klinische studie met GLPG1690 te voltooien.

Verder steeg Takeaway.com met 6,0 procent. Het bedrijf zal vermoedelijk pas eind december beslissen wat zijn definitieve bod op het Britse Just Eat zal zijn, evenals rivaal Prosus, dat op weekbasis 2,9 procent verloor. De maaltijddienst lanceerde afgelopen week bovendien Takeaway Pay, een alternatief voor de bedrijfskantine.

Aalberts steeg 1,6 procent na een beleggersdag op woensdag. Een sterkere focus zal Aalberts de komende jaren richting zijn doelstellingen brengen, constateerde analist Martijn den Drijver van ABN AMRO. Aalberts herhaalde de belangrijkste doelstellingen voor de marge en het rendement voor de komende de jaren, maar voerde wel de doelstelling voor de desinvesteringen fiks op, zoals Den Drijver ook had voorzien, naar 300 miljoen tot 350 miljoen euro.

De grootste dalers in de AEX bleken afgelopen week NN Group en KPN met verliezen rond de 2,0 procent op weekbasis. Volgens mediaberichten zou NN wedijveren met onder andere het Belgische Ageas in de overnamestrijd rond het Spaanse Caser Seguros.

In de AMX won OCI 7,7 procent. Daarmee herstelde het aandeel deels van een klap na publicatie van de kwartaalcijfers.  

Fugro steeg met 3,9 procent. Lucerne verdubbelde het belang in de bodemonderzoeker naar ruim 10 procent. Volgens ING moet de bodemonderzoeker wel oppassen dat de verkoop van het belang in Seabed Geosolutions niet misloopt door een patentzaak.

Altice Europe verloor 5,0 procent en Air France-KLM leverde 3,8 procent in. De luchtvaartmaatschappij zal toch geen geen belang nemen in Virgin Atlantic. De partijen blijven wel samenwerken op commercieel vlak.

Onder de kleinere aandelen won Alfen 6,9 procent. KBC Asset Management ziet het aandeel als een unieke beleggingsopportuniteit binnen het thema van energietransitie en is gestart met de opvolging met een koopaanbeveling.  

Kiadis Pharma verloor op weekbasis 8,2 procent. 

De Aandeelhouder TV

september 23, 2020

AEX 23 sep 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

september 23, 2020

Elon Musk zoekt Nikkel | 23 september 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

september 22, 2020

Winst per aandeel heeft dieptepunt gehad

september 22, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 19 – Kolonisten van Catan

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:58

  TA van Edward Loef: Supermarkten, super interessant

 • 09:54

  ETF van de week: iShares Gold Producers ETF (IS0E)

 • 08:44

  koopgelegenheid goud & zilver – PMI-cijfers Europese driver

 • 15:55

  TA van Edward Loef: Corona-aandelen veren weer op

 • 08:15

  Angst voor nieuwe coronamaatregelen zet aandelenbeurzen op zijn kop

 • 17:32

  TA van Edward Loef: Banken en beren (deel 2)

 • 16:15

  Aandelen Sony – is de Playstation 5 de trigger voor hogere koersen?

 • 11:41

  Technische analyse AEX – 530 punten blijft trekken als een magneet

 • 08:09

  Geruzie om nieuwe opperrechter in de VS & beurzen openen handelsweek in het rood

Masterclasses

 • 24 september

  LYNX Handelsplatform level 3: ‘Beleggen als een professional’

Columns

Nieuw
22 sep 09:08 Redactie

3 aandelen die kunnen knallen bij verkiezingsverlies Trump

22 sep 09:44 Redactie

Bonus voordeel voor de Belegger

21 sep 13:39 Nico Bakker

ALFEN suggereert koopkans