fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - vrijdag, 6 december 2019 17:55

AEX sluit ruim boven 600 punten

De Amsterdamse beurzen zijn vrijdag met winst gesloten. De AEX index steeg 1,8 procent en sloot daarmee ruim boven de 600 punten. De AEX sloot op 602,30 punten, terwijl de AMX een winst van 1,3 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,4 procent.

Het Amerikaans banenrapport, de OPEC-vergadering in Wenen en de gemengde signalen rond de handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China waren vrijdag de belangrijkste punten van focus.

Het Amerikaans banenrapport overtrof de verwachtingen ruimschoots. Uit de cijfers van het Amerikaans ministerie van arbeid bleek dat het aantal banen in de VS in november is gestegen met 266.000, terwijl economen vooraf uitgingen van een stijging van slechts 187.000. De werkloosheid bedroeg 3,5 procent, in tegenstelling tot de verwachte 3,6 procent. Het gemiddeld uurloon steeg in november met 0,25 procent, ofwel 0,07 dollar naar 28,29 dollar per uur. De arbeidsparticipatie kwam in november uit op 63,2 procent.

Marktanalist Philip Marey van Rabobank sprak van een positief rapport en zei dat er voorlopig geen reden voor de Federal Reserve is om verder in actie te komen.

De OPEC en deelnemende olieproducenten buiten het kartel hebben conform de verwachting vrijdag in Wenen afgesproken de productie in het eerste kwartaal van 2020 met nog eens 500.000 vaten per dag in te perken, bovenop de bestaande afspraak van 1,2 miljoen vaten per dag.

Senior energie-econoom Hans van Cleef van ABN AMRO wees er echter op dat het besluit bevestigde wat we volgens hem in de praktijk al langer zien en dat is volgens de econoom dat OPEC de productie de afgelopen maanden al flink heeft verlaagd, waardoor er per saldo weinig verandert.

Olie sloot vrijdag 1,1 procent hoger.

Daarnaast duurt de onzekerheid over de handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China voort. Enerzijds rekent de markt erop dat er de komende weken wat beweging komt richting een tijdelijke oplossing, anderzijds waren er ook geluiden dat de kwestie pas volgend jaar na de Amerikaanse presidentsverkiezingen zal worden opgelost.

De belangrijkste econoom van het Witte Huis, Larry Kudlow, zei vrijdag dat een gedeeltelijk handelsverdrag binnen handbereik is. De twee landen zijn intensief aan het onderhandelen, volgens Kudlow, maar er wordt alleen een deal gesloten die goed is voor de VS, aldus de econoom, die daarmee eerdere woorden van president Donald Trump herhaalde.

Op macro-economisch vlak werd vrijdag in Europa bekend dat de industriële productie van Duitsland over oktober op maandbasis 1,7 procent is gedaald.

"Een slechte start van het vierde kwartaal", oordeelde ING. Vooral de teruglopende productie in de bouwsector van 2,8 procent viel volgens econoom Carsten Brzeski tegen. "De cijfers van vandaag suggereren dat de Duitse economie nog steeds flirt met stagnatie en krimp in het laatste kwartaal van dit jaar", aldus Brzeski.

"Handelsconflicten, mondiale onzekerheid en uitdagingen in de automotive industrie hebben de Duitse industrie in de houdgreep en het is lastig om daar uit te komen", volgens de econoom van ING.

Naast de Amerikaanse banencijfers kwam gedurende de tweede helft van de handelsdag uit de VS tevens het nieuws dat het Amerikaans consumentenvertrouwen in december verder is gestegen en dat de Amerikaanse groothandelsvoorraden in oktober licht zijn gedaald.

De euro/dollar noteerde op 1.1050. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1104 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1102 op de borden.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 24 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door ArcelorMittal met een winst van 3,5 procent, gevolgd door ASML en IMCD met winsten van respectievelijk 3,4 procent en 3,3 procent. Adyen was met een verlies van 0,5 procent de enigste daler van de hoofdfondsen.

Philips won 1,9 procent na een adviesverhoging door Morgan Stanley van Gelijkgewogen naar Overwogen. Het koersdoel ging van 41,00 naar 50,00 euro. Morgan Stanley wees op de kansen die Philips heeft om de marge te verbeteren. De Amerikaanse zakenbank ziet verder opwaarts koerspotentieel zodra de kwaliteit van de winst ook verbetert.

RELX heeft een aandeleninkoopprogramma ter waarde van 600 miljoen Britse pond afgerond en kondigde een nieuw programma ter waarde van 100 miljoen pond aan. Het aandeel steeg 1,6 procent.

In de AMX won Boskalis 6,2 procent. De baggeraar haalde een opdracht binnen voor een landaanwinningsproject op de Filipijnen ter waarde van 325 miljoen euro. Air France-KLM sloot de rij met een verlies van 1,1 procent. GrandVision daalde 0,1 procent.

SBM Offshore won 2,3 procent. InsingerGilissen heeft het koersdoel voor SBM Offshore verhoogd van 20,00 euro naar 25,00 euro en handhaafde het advies op Aanbevolen.

BAM steeg 1,2 procent. BAM Wonen en QX Real Estate zullen 65 appartementen ontwikkelen in Helmond. Het bouwbedrijf gaf geen financiële details.

Onder de kleinere aandelen ging Van Lanschot aan kop met een winst van 1,7 procent, gevolgd door NSI met een winst van 1,5 procent. Kiadis bungelde onderaan met een verlies van 3,7 procent.

Beter Bed steeg 0,8 procent. Het beddenbedrijf is een zogeheten sale-and-leaseback aangegaan voor zijn distributiecentra in Hoogeveen en Nieuw-Vennep. Met de transactie is 5,1 miljoen euro gemoeid. De totale boekwinst is circa 1,6 miljoen euro na belastingen.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen ging Wall Street hoger. De S&P 500 steeg 1,0 procent.

De Aandeelhouder TV

maart 30, 2020

AEX 30 maart 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

maart 30, 2020

Rabobank schrapt dividend | 30 maart 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

maart 27, 2020

AEX week 13 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

maart 27, 2020

Dramatische macrocijfers al ingeprijsd? | 27 maart 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
30 mrt 11:37 Nico Bakker

AEX stopt zijn rebound

30 mrt 09:10 Jim Tehupuring

De markt biedt altijd kansen – ook nu

29 mrt 15:22 Albert Jellema

Dividend ABN AMRO, ING en vergoeding Rabobank geschrapt?