Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - donderdag, 5 december 2019 10:01

Valuta: euro kruipt verder omhoog

 De euro is het afgelopen etmaal nog iets opgelopen ten opzichte van de dollar, waarmee de munt weer de 1,11 dollar nadert.  

"Er lijkt zich deze week een verband af te tekenen tussen de macro-economische cijfers uit de Verenigde Staten en de dollarkoers, waarmee de munt bij tegenvallers onder druk komt te staan", aldus valutahandelaar Stéphane van der Meer van valutabroker Ebury donderdag tegen ABM Financial News. "Het lijkt er op dat het euro/dollar-paar gevoeliger is voor tegenvallende data uit de Verenigde Staten dan meevallers uit de eurozone", aldus Van der Meer.

Het eerstvolgende richtpunt voor de Amerikaanse munt wordt bepaald door het Amerikaanse arbeidsrapport over november op vrijdagmiddag, waar een stijging van het aantal banen met 187.000 voor wordt verwacht. Over oktober groeide het banenaantal met 128.000. Gesteld dat deze prognose bij lange na niet wordt gehaald, dan sluit van der Meer een verdere druk op de dollarkoers niet uit. Het banenrapport van loonstrookjesverwerker ADP viel woensdag in ieder geval flink tegen.

Van der Meer heeft voor de komende weken een voorkeur voor de dollar, omdat na 13 december veel marktpartijen hun boeken sluiten en er tot en met de eerste week van januari volgend jaar weinig dynamiek te verwachten valt. "In zo'n fase is het verstandig om in een liquide en krachtige munt als de dollar te zitten", aldus de handelaar van Ebury.

Van der Meer verwacht voor donderdag relatief veel aandacht voor de wekelijkse steunaanvragen met het oog op het Amerikaanse banenrapport dat vrijdag naar buiten komt.

De Duitse fabrieksorders over oktober lieten donderdag vroeg al onverwacht een daling zien met 0,4 procent, terwijl er juist gerekend was op een stijging met 0,2 procent.

Donderdag komt in de tweede helft van de ochtend de definitieve lezing van de economische groei van de eurozone over het derde kwartaal naar buiten. De voorlopige meting bood uitzicht op een groei van 0,2 procent op kwartaalbasis en 1,2 procent op jaarbasis.

Op hetzelfde tijdstip worden van de muntunie de detailhandelsverkopen over oktober gepubliceerd. Daarvoor geldt de verwachting dat deze op maandbasis met 0,2 procent zijn gedaald tegen een stijging met 0,1 procent in september.

Vanmiddag komen in de verenigde Staten drie macro-economische cijfers naar buiten. Dat zijn de wekelijkse steunaanvragen voor de week die eindigde op 30 november, de handelsbalans over oktober en de fabrieksorders over dezelfde maand.

De steunaanvragen lopen naar verwachting met een aantal van 2.000 op naar 215.000. De Amerikaanse handelsbalans laat volgens de voorspellingen van economen een tekort zien van 48,5 miljard dollar tegen 52,45 miljard dollar een maand eerder. De fabrieksorders zijn naar verwachting met 0,3 procent gestegen tegen een daling met 0,6 procent in september.

De Amerikaanse minister van financiën Steven Mnuchin legt vandaag verantwoording af tegenover een comité van het Huis van Afgevaardigden over de financiële stabiliteit. De vice-voorzitter van de Federal Reserve Randal Quarles legt verantwoording af aan een comité van de Senaat en daarbij gaat het over financiële toezichthouders.  

In Wenen gaat vandaag de tweedaagse vergadering van oliekartel OPEC van start. De OPEC-leden zouden overwegen om de huidige productie-inperking uit te breiden met 400.000 vaten per dag.

Donderdag begint ook de vergadering van de ministers van financiën van de lidstaten van de Europese Unie.

De euro noteerde donderdag op 1,1085 dollar, een stijging met nog geen 0,1 procent.


Mis nooit meer een LYNX Morning Call: vanaf nu sturen wij u per e-mail dagelijks het laatste beursnieuws via de LYNX Beursupdate.


De Aandeelhouder TV

mei 29, 2020

AEX week 22 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

mei 29, 2020

Trump zet markten op scherp | 29 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

mei 28, 2020

AEX 28 mei 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

mei 28, 2020

Buitenlandse rookworst? | 28 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:51

  TA: ‘Fugro blijft een bodemonderzoeker’

 • 13:06

  Aandeel Twitter: Social media netwerk onder druk na uitspraken President Trump

 • 08:09

  Trump houdt persconferentie over China & beurzen openen lager

 • 16:16

  TA: ‘Weinig trek nog in ontspanning’

 • 08:32

  Indices verder omhoog & biedt het faillissement van Hertz kansen?

 • 17:49

  TA: ‘Experimenteren met koersuitbraken’

 • 15:31

  Online activiteiten steeds belangrijker voor aandeel Ahold Delhaize

 • 09:56

  ETF van de week: WT Physical Silver ETF (VZLC)

 • 08:18

  Spanningen tussen VS & China lopen op & toespraak van ECB-president Lagarde

Masterclasses

 • 02 juni

  Verhoog uw rendement door middel van ETF’s

 • 16 juni

  Actief inspelen op draaipunten in de markt

 • 07 juli

  Is een tweede correctie op de beurzen aanstaande?

Columns

Nieuw
29 mei 08:01 Shaun Stevens

Vastgoedvooruitzichten – Out of office

28 mei 10:07 Bas Heijink

De zoektocht naar de 1e lagere top

28 mei 08:35 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Nieuwe trends in digitale technologie