Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - donderdag, 5 december 2019 10:01

Valuta: euro kruipt verder omhoog

 De euro is het afgelopen etmaal nog iets opgelopen ten opzichte van de dollar, waarmee de munt weer de 1,11 dollar nadert.  

"Er lijkt zich deze week een verband af te tekenen tussen de macro-economische cijfers uit de Verenigde Staten en de dollarkoers, waarmee de munt bij tegenvallers onder druk komt te staan", aldus valutahandelaar Stéphane van der Meer van valutabroker Ebury donderdag tegen ABM Financial News. "Het lijkt er op dat het euro/dollar-paar gevoeliger is voor tegenvallende data uit de Verenigde Staten dan meevallers uit de eurozone", aldus Van der Meer.

Het eerstvolgende richtpunt voor de Amerikaanse munt wordt bepaald door het Amerikaanse arbeidsrapport over november op vrijdagmiddag, waar een stijging van het aantal banen met 187.000 voor wordt verwacht. Over oktober groeide het banenaantal met 128.000. Gesteld dat deze prognose bij lange na niet wordt gehaald, dan sluit van der Meer een verdere druk op de dollarkoers niet uit. Het banenrapport van loonstrookjesverwerker ADP viel woensdag in ieder geval flink tegen.

Van der Meer heeft voor de komende weken een voorkeur voor de dollar, omdat na 13 december veel marktpartijen hun boeken sluiten en er tot en met de eerste week van januari volgend jaar weinig dynamiek te verwachten valt. "In zo'n fase is het verstandig om in een liquide en krachtige munt als de dollar te zitten", aldus de handelaar van Ebury.

Van der Meer verwacht voor donderdag relatief veel aandacht voor de wekelijkse steunaanvragen met het oog op het Amerikaanse banenrapport dat vrijdag naar buiten komt.

De Duitse fabrieksorders over oktober lieten donderdag vroeg al onverwacht een daling zien met 0,4 procent, terwijl er juist gerekend was op een stijging met 0,2 procent.

Donderdag komt in de tweede helft van de ochtend de definitieve lezing van de economische groei van de eurozone over het derde kwartaal naar buiten. De voorlopige meting bood uitzicht op een groei van 0,2 procent op kwartaalbasis en 1,2 procent op jaarbasis.

Op hetzelfde tijdstip worden van de muntunie de detailhandelsverkopen over oktober gepubliceerd. Daarvoor geldt de verwachting dat deze op maandbasis met 0,2 procent zijn gedaald tegen een stijging met 0,1 procent in september.

Vanmiddag komen in de verenigde Staten drie macro-economische cijfers naar buiten. Dat zijn de wekelijkse steunaanvragen voor de week die eindigde op 30 november, de handelsbalans over oktober en de fabrieksorders over dezelfde maand.

De steunaanvragen lopen naar verwachting met een aantal van 2.000 op naar 215.000. De Amerikaanse handelsbalans laat volgens de voorspellingen van economen een tekort zien van 48,5 miljard dollar tegen 52,45 miljard dollar een maand eerder. De fabrieksorders zijn naar verwachting met 0,3 procent gestegen tegen een daling met 0,6 procent in september.

De Amerikaanse minister van financiën Steven Mnuchin legt vandaag verantwoording af tegenover een comité van het Huis van Afgevaardigden over de financiële stabiliteit. De vice-voorzitter van de Federal Reserve Randal Quarles legt verantwoording af aan een comité van de Senaat en daarbij gaat het over financiële toezichthouders.  

In Wenen gaat vandaag de tweedaagse vergadering van oliekartel OPEC van start. De OPEC-leden zouden overwegen om de huidige productie-inperking uit te breiden met 400.000 vaten per dag.

Donderdag begint ook de vergadering van de ministers van financiën van de lidstaten van de Europese Unie.

De euro noteerde donderdag op 1,1085 dollar, een stijging met nog geen 0,1 procent.

De Aandeelhouder TV

december 3, 2020

Euro zet opmars voort | 3 december 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

december 2, 2020

AEX 2 dec 20 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

december 2, 2020

Optimistische beursexperts tippen Galapagos

december 2, 2020

Amstel naar China | 2 december 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:55

  China opent armen voor buitenlandse investeerders & Europa opent onveranderd

 • 18:41

  TA van Edward Loef – Euro schiet omhoog

 • 10:53

  ETF van de week: iShares MSCI China (ICGA)

 • 08:38

  VIX signaleert mogelijke pullback – brexitonderhandelaars mikken op dit weekend

 • 17:17

  TA van Edward Loef – Heilzaam vaccin voor speculanten

 • 08:13

  Nikola en Moderna zijn de twee uitschieters – Europa start groen

 • 17:32

  TA van Edward Loef – Inzoomen op Zoom Video Communications

 • 08:02

  November wordt een topmaand & alle ogen op OPEC+

 • 16:55

  TA van Edward Loef – Spelletje ATARI spelen op de beurs?

Masterclasses

 • 15 december

  Is FANG nog interessant?

Columns

Nieuw
03 dec 08:57 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM – Legacy of the lockdowns

03 dec 08:16 Bas Heijink

AEX Test zone 610 – 613 wat nu?

02 dec 07:56 Redactie

Fugro: Dit is de claim waard