Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - donderdag, 5 december 2019 18:47

Europese beurzen weten winst niet vast te houden

 De Europese beurzen zijn donderdag overwegend lager gesloten.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index eindigde 0,1 procent lager op 403,08 punten, de Duitse DAX presenteerde een verlies van 0,7 procent op 13,054.80 punten, maar de Franse CAC 40 wist fractioneel hoger te sluiten op op 5.801,55 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,7 procent lager op 7.137,85 punten.

De Europese indices wisten de winsten van halverwege de handelsdag niet vast te houden.

Beleggers zijn onzeker over hoe de handelsgesprekken tussen China en Amerika zullen aflopen, gaf analist David Madden van CMC Markets aan. "Sommige handelaren zijn optimistisch gestemd en verwachten dat er een soort van fase één handelsovereenkomst binnen twee weken zal worden ondertekend, terwijl anderen nog steeds bang zijn dat president Trump de mogelijkheid openlaat om handelsovereenkomst pas na de verkiezingen van 2020 te gaan sluiten."

De rally in het Britse pond speelde Britse bedrijven parten die een groot deel van hun inkomsten uit het buitenland halen, stelde Madden, "dit zorgde voor extra druk op de FTSE 100."

De Duitse industrie blijft nog altijd in een recessiemodus. De index die de activiteit van de industrie weergeeft, daalde in november van 4,0 negatief naar 9,3 negatief. En ook de Duitse fabrieksorders in oktober vielen tegen. Er was sprake van een daling met 0,4 procent, terwijl er juist gerekend was op een stijging met 0,2 procent.

Donderdag kwam de definitieve lezing van de economische groei van de eurozone over het derde kwartaal naar buiten. Die kwam uit op een groei van 0,2 procent op kwartaalbasis en 1,2 procent op jaarbasis, gelijk aan de voorlopige ramingen

Op hetzelfde tijdstip werden van de muntunie de detailhandelsverkopen over oktober gepubliceerd. Die daalden met 0,6 procent, terwijl de verwachting duidde op een afname met slechts 0,2 procent op maandbasis.

Daarnaast kan de OPEC-vergadering in Wenen rekenen op de aandacht van de markt. Het oliekartel overlegt over een verlenging van het productieverlagingsakkoord. The Wall Street Journal meldde dat een aantal olieproducerende landen onder aanvoering van Saoedi-Arabië en Rusland zou aandringen om de productie-inperking met nog eens 500.000 vaten per dag uit te breiden.

Degenen die hopen op een snelle beslissing vandaag van de OPEC kunnen vandaag wel eens worden teleurgesteld, denkt ING. "Zoals gewoonlijk kan de vergadering langer duren dan gepland, dus wees daar maar op voorbereid."

Olie noteerde hoger. Een januari-future West Texas Intermediate werd 0,4 procent meer waard op 58,64 dollar, terwijl voor een februari-future Brent 63,47 dollar werd betaald, een stijging van 0,8 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,1103. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1077 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1076 op de borden.

Bedrijfsnieuws
 
ING heeft een voorlopige deal bereikt met aanklagers in Milaan, om 30 miljoen euro te betalen in een onderzoek naar witwassen via de bank. Dat meldde persbureau Reuters donderdag op basis van twee bronnen. De schikking, die een "overeengekomen boete" wordt genoemd, moet nog door een rechter worden bevestigd, maar heeft al de steun van de openbare aanklagers, stelde het bericht. ING wilde geen commentaar geven op vragen van ABM Financial News. De bank zal geen nieuwe klanten in Italië accepteren totdat gesprekken met Banca d'Italia over betere klantcontrolesystemen zijn afgerond.

ArcelorMittal overweegt om richting 2023 4.700 arbeidsplaatsen te schrappen bij zijn staalfabriek in het Italiaanse Taranto. Dit schreef persbureau Bloomberg donderdag, nadat het een conceptvoorstel had ingezien. Het plan is verder om de productiecapaciteit te verlagen naar 6 miljoen ton in 2021. Hiervoor gold eerder een doelstelling van 8 miljoen ton. De koers van het aandeel van de dominante staalspeler won donderdag 1,4 procent. De staalreus presteert meestal goed als er positief nieuws is over het handelsconflict.

Novartis verwacht dankzij meer dan 25 mogelijke blockbusters op lange termijn te kunnen blijven groeien. Dit liet de Zwitserse farmaceut weten bij aanvang van zijn beleggersdag. De koers van het aandeel steeg 0,3 procent.

Het Franse Kering, bekend van luxemerken als Yves Saint Laurent en Gucci, heeft verkennende gesprekken gevoerd met het Italiaanse merk voor skikleding Moncler over een overname. Dit meldde persbureau Bloomberg woensdagavond op basis van ingewijden. Het aandeel van Kering steeg donderdag 0,4 procent in koers.

De aandelen easyJet en Just Eat, waar Takeaway.com op jaagt, zijn opgenomen in de FTSE 100 index. Zij nemen de plaats in van Hiscox en Fresnillo.

Tussenstanden Wall Street
 
Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,1 procent lager op 3.110,51 punten. De Dow Jones index en technologiebeurs Nasdaq daalden eveneens 0,1 procent.

De Aandeelhouder TV

mei 25, 2020

AEX 25 mei 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

mei 25, 2020

Galapagos is meer dan filgotinib

mei 25, 2020

Laag handelsvolume in Amsterdam | 25 mei 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

mei 22, 2020

AEX week 21 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
25 mei 14:07 Redactie

Terugkijken het ‘Tweede Grote CrisisWebinar’ met Albert Jellema en Nico Bakker

25 mei 12:29 Marco Knulst

Nasdaq100

25 mei 12:41 Nico Bakker

POSTNL bulls aan de leiding