Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - donderdag, 5 december 2019 07:01

Europese beurzen openen licht hoger

 De Europese beurzen koersen donderdag af op een iets hogere opening.

IG Markets voorziet een openingswinst van 4 punten voor de Duitse DAX, een plus van 3 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 7 punten voor de Britse FTSE 100.

Beleggers richten zich donderdag vermoedelijk op groeicijfers uit de eurozone en de start van de OPEC-vergadering in Wenen.

De aandelenmarkten in Europa zijn woensdag in het groen gesloten.

Persbureau Bloomberg meldde dat een handelsdeal tussen de Verenigde Staten en China voor 15 december nog altijd mogelijk is. Op die datum gaan nieuwe importheffingen gelden op Chinese goederen die nog niet worden belast met een hoger tarief. De Amerikaanse president Trump zei woensdag bovendien dat de onderhandelingen goed verlopen.

De meer optimistische toon was voldoende om de Europese markten te laten herstellen, zag marktanalist Michael Hewson van CMC Markets. "Toch blijft het gevoel hangen dat er spelletjes met de markt worden gespeeld [door Washington]. En ondanks de compleet andere toon is een deal niet dichterbij gekomen in de afgelopen 24 uur", aldus de marktvorser.

Op macro-economisch vlak was er aandacht voor inkoopdata uit de dienstensector in de eurozone in de maand november. Voor de muntunie als geheel was sprake van een minder sterke groei dan in oktober, maar de daling was niet zo sterk als verwacht. De inkoopmanagersindex daalde van 52,2 naar 51,9 in november. En was echter slechts een index van 51,5 verwacht.

In een toelichting onderstreepte econoom Chris Williamson van Markit dat de definitieve cijfers iets beter waren dan de voorlopige ramingen. Toch wijzen de cijfers volgens hem nog altijd op vrijwel een stagnatie van de economie. Vermoedelijk groeit de economie in de eurozone dit kwartaal met slechts 0,1 procent.

Williamson denkt daarom dat er een goede kans is dat de Europese Centrale Bank begin volgend jaar met extra stimuleringen komt.

Bedrijfsnieuws
 
Aandelen van autofabrikanten in Duitsland werden woensdag meer waard. BMW steeg ruim een procent, Daimler won 0,7 procent.

De Duitse automarkt zal in 2020 licht krimpen, na een recordverkoop in 2019, meldde het Verband der Internationalen Kraftfahrzeughersteller woensdag. VDIK verwacht een lichte daling in 2020, tot 3,35 miljoen registraties van nieuwe wagens, waarvan een groter deel elektrisch dan in 2019.

Shell heeft een vijftienjarig contract getekend voor een zonne-energieproject met EDF Renewables. Het gaat om een gedeelte van het project Palen Solar in Californië, ter grootte van 132 megawatt, dat vanaf eind 2021 stroom moet gaan leveren. Het aandeel Royal Dutch Shell steeg 0,1 procent.

Air France-KLM neemt toch geen belang in Virgin Atlantic, de luchtvaartmaatschappij van miljardair Richard Branson, waarin ook Delta Air Lines een groot belang heeft. Hoewel toezichthouders akkoord gaan, hebben de bedrijven besloten dat een commerciële samenwerking voldoende is. Het aandeel van Air France-KLM sloot woensdag 2,3 procent hoger.

Orange heeft woensdag groeiplannen voor de komende jaren gepresenteerd, waarin ook duurzaamheid een belangrijke rol speelt. Het Franse telecombedrijf mikt onder meer op een groei van de EBITDA na leases van gemiddeld 2 tot 3 procent per jaar tussen 2021 en 2023. Beleggers leken niet overtuigd en het aandeel Orange daalde 4,7 procent.

ArcelorMittal heeft de Indiase overheid om immuniteit gevraagd in mogelijke toekomstige onderzoeken gerelateerd aan Essar Steel, schreef The Economic Times woensdagochtend op basis van meerdere bronnen. De staalreus is van mening dat toekomstige of huidige onderzoeken naar de Ruia-familie, de voormalige eigenaren van Essar Steel, geen impact mogen hebben op de door ArcelorMittal overgenomen activiteiten van Essar. Het aandeel van ArcelorMittal won 3,8 procent.

Ahold Delhaize heeft een nieuw inkoopprogramma van eigen aandelen aangekondigd ter waarde van 1 miljard euro. Het aandeel sloot 0,2 procent in de plus.

Thyssenkrupp wil flink werk maken van zijn staalactiviteiten, nadat een fusie eerder werd afgeschoten door de toezichthouder. Vermoedelijk verdwijnen er 1.200 banen, zo las Reuters in een interne memo. Steel Europe moet door deze kostenbesparingen en meer omzet uit de auto-industrie naar een EBIT van 600 miljoen euro groeien in de komende jaren. Het aandeel won 1,9 procent.

Ryanair heeft aangegeven dat de vertraging met de levering van de Boeing 737 MAX toestellen er voor heeft gezorgd dat het schema voor 2020 van de vliegmaatschappij moet worden aangepast. Het aandeel won toch 2,1 procent.

Euro STOXX 50         3.660,02 (+1,4%)
STOXX Europe 600        403,19 (+1,2%)
DAX                  13.140,57 (+1,2%)
CAC 40                5.799,68 (+1,3%)
FTSE 100              7.188,50 (+0,4%)
SMI                  10.334,56 (+1,0%)
AEX                     590,99 (+1,4%)
BEL 20                3.889,41 (+1,3%)
FTSE MIB             23.034,20 (+1,3%)
IBEX 35               9.270,80 (+1,5%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street gaat donderdag een iets lagere opening tegemoet

Wall Street is woensdag nog hoger gesloten. Daarmee draaide het beeld 180 graden ten opzichte van maandag en dinsdag toen de opgelaaide handelsvrees beleggers naar de zijlijn dwong.

Volgens marktkenners hebben zowel de VS als China er baat bij dat er snel een handelsverdrag wordt gesloten. "Trump gaat een verkiezing tegemoet en kan vooruitgang op handelsgebied goed gebruiken. En China kampt met een groeivertraging en de problemen in Hongkong", aldus econoom Kallum Pickering van Berenberg.

Wat de handelsrelatie opnieuw onder druk kan zetten is de Amerikaanse steun aan de Oeigoeren, die ernstig worden onderdrukt in China. Het Huis van Afgevaardigden nam dinsdag een wet aan die eist dat harder wordt opgetreden tegen Beijing. De wet moet nog door de Senaat en naar Trump voor ondertekening maar volgens persbureau Reuters zou dit een gedeeltelijk Amerikaans-Chinees handelsakkoord in gevaar kunnen brengen. Onlangs spraken de Amerikanen ook al steun uit voor de mensenrechten in Hongkong.

Op macro-economisch vlak was er woensdag aandacht voor inkoopdata uit de Amerikaanse dienstensector. Het beeld was verdeeld, net als eerder deze week toen inkoopmanagersindices over de industrie in de VS verschenen. Onderzoeksbureau Markit zag in november een sterkere groei van de Amerikaanse dienstensector, terwijl ISM juist een daling van de activiteit meldde.

Een andere tegenvaller voor de Amerikaanse economie was de banengroei in de private sector in november. Er kwamen afgelopen maand slechts 67.000 banen bij, waar op ruim het dubbele was gerekend. Het ADP-rapport wordt gezien als voorloper van de officiële banencijfers die vrijdag verschijnen.

"De arbeidsmarkt [in de VS] verliest zijn glans", aldus econoom Mark Zandi van Moody's Analytics en ADP.

Volgens econoom Andrew Grantham van CIBC World Markets laat het ADP-banencijfer zien dat het onderliggende momentum van de Amerikaanse economie verslechtert, waarbij het driemaands gemiddelde van de ADP-cijfers een economische groei suggereert van ongeveer 1 procent in het huidige vierde kwartaal.

Olie werd ruim 4 procent duurder na een daling van de Amerikaanse olievoorraden. Donderdag begint de tweedaagse OPEC-vergadering in Wenen. Volgens de laatste berichten zou Saoedi-Arabië druk zetten op landen die zich momenteel niet aan de gemaakte afspraken houden door te dreigen met een eigen productieverhoging.

Bedrijfsnieuws
 
Campbell Soup zag in het eerste kwartaal van het lopende gebroken boekjaar de omzet licht dalen en heeft de vooruitzichten voor het hele boekjaar licht neerwaarts bijgesteld. Het aandeel steeg toch 1,9 procent.

Mede-oprichters Larry Page en Sergey Brin van Google treden terug uit het actieve management van Google's moederbedrijf Alphabet. Aan de huidige topman van Google, Sundar Pichai, de taak om het bedrijf te besturen te midden van steeds strenger wordende regelgeving. Brin en Page blijven niet-uitvoerend bestuurders. Het aandeel van Alphabet won 1,9 procent.

Beyond Meat en Impossible Foods overwegen China als hun volgende grote markt voor plantaardige vleesproducten. Het aandeel Beyond Meat daalde 3,0 procent.

Het aandeel GoPro ging woensdag 1,0 procent omhoog nadat CEO Nick Woodman dinsdag nabeurs bekend maakte dat de nieuwe camera van het bedrijf prima is verkocht rond Thanksgiving.

De zakelijke berichtendienst Slack Technologies daalde woensdag 3,9 procent in aanloop naar de kwartaalcijfers nabeurs. 

Aandelen van online reisbureau Expedia werden woensdag 6,2 procent meer waard nadat bekend werd dat de CEO en CFO moeten vertrekken vanwege onenigheid met de raad van bestuur.

S&P 500 index             3.112,76 (+0,6%)
Dow Jones index          27.649,78 (+0,5%)
Nasdaq Composite          8.566,67 (+0,5%)

AZIE

De Aziatische beurzen noteerden donderdag in het groen.

Nikkei 225               23.298,02  (+0,7%)
Shanghai Composite        2.891,40 (+0,5%)
Hang Seng                26.153,40 (+0,3%)

VALUTA

De euro/dollar noteerde donderdagochtend op 1,1081. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag werd de munt verhandeld op 1,1078.

USD/JPY Yen   108,77
EUR/USD Euro  1,1081
EUR/JPY Yen   120,54

MACRO-AGENDA:
06:30 Inflatie - November (NL)
08:00 Fabrieksorders - Oktober (Dld)
11:00 Economische groei - Derde kwartaal def. (eur)
11:00 Detailhandelsverkopen - Oktober (eur)
11:00 Werkgelegenheid - Derde kwartaal (eur)
11:00 Detailhandelsverkopen - Oktober (Bel)
14:30 Steunaanvragen - Wekelijks (VS)
14:30 Handelsbalans - Oktober (VS)
16:00 Fabrieksorders - Oktober (VS)
00:00 OPEC vergadering in Wenen (Oos)

BEDRIJFSNIEUWS:
12:00 Tiffany & Co - Cijfers derde kwartaal (VS)
13:00 Kroger - Cijfers derde kwartaal (VS)
00:00 Saudi Aramco - Definitieve uitgifteprijs IPO (Sau)

De Aandeelhouder TV

augustus 6, 2020

AEX 6 augustus 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

augustus 6, 2020

EUR/USD op hoogste niveau sinds 2008

augustus 6, 2020

AEX 5 augustus 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

augustus 6, 2020

AEX richting 523 punten

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:49

  TA: ‘POSTNL in feeststemming’

 • 15:22

  Aandeel ING: voorzieningen voor ‘slechte leningen’ drukken winst ING Groep

 • 08:57

  Disney gooit hoge ogen op Wall Street & S&P 500 nadert all-time high

 • 17:37

  TA: ‘Het koopvirus in Novavax’

 • 09:00

  ETF van de week: iShares MSCI Japan ETF (IJPN)

 • 08:22

  Goudprijs boven de $2000 per ounce en corona vaccinatie steeds dichterbij

 • 17:15

  TA: ‘Going Nuts in Utilities’

 • 08:53

  Nasdaq boekt record & Microsoft wil TikTok

 • 16:14

  TA: ‘Verzilvermomentje in de Zilverprijs’

Masterclasses

 • 13 augustus

  HIT & RUN Trading volgens de RAF Methode

 • 27 augustus

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

 • 08 september

  Verhoog uw rendement door middel van ETF’s

Columns

Nieuw
06 aug 09:41 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Actief beheer voor rendement in vastrentende waarden

05 aug 10:55 Redactie

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 10 – Risk

03 aug 15:42 Nico Bakker

AKZO vindt SMA steun