fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie -dinsdag, 3 december 2019

Wall Street sluit lager

De Amerikaanse aandelenbeurzen zijn dinsdag lager gesloten, nadat de Amerikaanse president Donald Trump zei dat een handelsdeal met China misschien beter tot na de presidentsverkiezingen kan worden uitgesteld. Tegelijkertijd verbreedde Trump de frontlinie van zijn handelsoorlog naar Brazilië, Argentinië en Frankrijk.

De verliezen liepen aan het einde van de handelsdag iets terug.

De S&P 500 sloot 0,63 procent lager op 3.094,07 punten. De Dow Jones index daalde 1,0 procent tot 27.502 punten en Nasdaq eindigde  0,66 procent lager.  

De Amerikaanse minister van handel Wilbur Ross zei op zakenzender CNBC dat de president serieus was toen hij eerder op de dag in Londen verklaarde dat de handelsdeal met China mogelijk pas na de verkiezingen in 2020 kan worden verwacht. 

Tijdens een NATO-top zei Trump dat er "geen deadline" is voor een deal wat hem betreft, na twee jaar van verhoogde importheffingen en moeizame onderhandelingen met China. "In bepaalde opzichten denk ik dat het beter is om tot na de verkiezingen te wachten, eerlijk gezegd. Maar dat ga ik niet zeggen, ik denk het alleen", aldus de president.

Een Chinees nieuwsplatform, Global Times, meldde daarop via Twitter dat de Chinese regering voorbereid is op "zelfs het slechtste scenario."

Maandag kondigde Trump nieuwe importheffingen aan voor Braziliaans en Argentijns staal, en zijn regering wil ook op 2,4 miljard dollar aan Franse importgoederen een heffing van 100 procent leggen. Dat komt bovenop het plan voor heffingen op 7,5 miljard dollar aan EU-importen voor ongeoorloofde Europese subsidies van vliegtuigmaker Airbus, volgens de Wereldhandelsorganisatie. 

"De snelle stijging van grote aandelenindices in de afgelopen paar maanden is in belangrijke mate gebouwd op dubieuze grondslagen, waarbij vrijwel onophoudelijke positieve geluiden over het Amerikaans-Chinese handelsfront de grote katalisator leken", zei marktanalist David Cheetham van XTB Limited.

"Markten hebben een handelsdeal die zo ver vooruit in de toekomst ligt gewoon niet ingeprijsd. Als er uberhaupt een deal kan worden gesloten", zei marktanalist Neil Wilson van Markets.com. "De markten moeten herprijzen."

Op macro-economisch vlak was het rustig. Een inkoopmanagersindex van ISM voor de regio New York liet herstel van de bedrijvigheid zien tot een niveau dat wijst op groei, na krimp in eerdere maanden.

De euro/dollar noteerde op 1,1081. De olieprijs sloot 0,3 procent hoger in New York, op 56,30 dollar voor een januarifuture West Texas Intermediate.

Bedrijfsnieuws

Zwaargewichten als Apple en Caterpillar, die de pijn van een handelsoorlog met China voelen, daalden tot 2 procent.

Facebook verloor 0,4 procent maar Google-moeder Alphabet eindigde 0,4 procent hoger, na de bekendmaking dat Amerika met tegensancties komt in reactie op de Franse digitaks.

Retailers als Amazon.com en Walmart eindigden in de min, ondanks een succesvolle Cyber Monday. Volgens Amazon was het de beste verkoopdag ooit voor het bedrijf. Data van Adobe Analytics voorspellen een recordomzet voor Cyber Monday. 

Retailer Guess kwam dinsdag met een strategisch plan voor de komende jaren wat tot 2025 moet zorgen voor omzetgroei met lage enkelcijferig percentages. Voor het huidige boekjaar rekent het kledingmerk op 2,7 tot 3 procent. Het aandeel verloor 3,5 rocent.

AK Steel wordt overgenomen door Cleveland-Cliffs voor 1,1 miljard dollar. AK Steel werd 4 procent meer waard. De koers van Cleveland-Cliffs daalde 11 procent.

De Aandeelhouder TV

december 10, 2019

Gaat de AEX stevig onder de 600?

december 10, 2019

Verliezers 2019 zijn winnaars in januari

december 10, 2019

AEX technische analyse 9 december

december 6, 2019

Goed nieuws SBM Offshore

Het laatste beursnieuws

Columns

Nieuw
10 dec 13:35 Bas Heijink

Week 50 – Technische analyse AEX

09 dec 15:14 Marco Knulst

Besmettings gevaar

09 dec 14:29 Marco Knulst

Centrale banken steeds actiever met goud