Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - dinsdag, 3 december 2019 12:22

Handelsvrees houdt grip op Europese beurzen

 De aandelenmarkten in Europa noteerden dinsdag rond lunchtijd verdeeld. De Stoxx Europe 600 index daalde 0,1 procent, de Duitse DAX won 0,4 procent, de Franse CAC 40 verloor 0,5 procent en de Britse FTSE 100 ging 1,1 procent lager.

De uitspraken van de president Amerikaanse Trump zorgden maandag al voor beweging op de financiële markten en beleggers houden daarom vandaag en morgen ook de NAVO-bijeenkomst in Londen in de gaten, waar Trump aanwezig is. Daar zei de president dinsdag al dat een handelsverdrag tussen de Verenigde Staten en China mogelijk op zich laat wachten tot na de presidentsverkiezingen in de VS in november 2020.

"Dat idee spreekt me wel aan", aldus Trump.

Volgens marktanalist Michael Hewson van CMC Markets is er een duidelijk gebrek aan urgentie bij Trump en is de kans aanwezig dat op 15 december nieuwe importheffingen gaan gelden op Chinese goederen.

De aandelenmarkten in Europa leken de aankondiging van de Verenigde Staten, dat het importheffingen van 100 procent wil zetten op 2,4 miljard dollar aan Franse goederen dinsdag minder zwaar te nemen. Washington doet dit in reactie op de Franse digitaks, die Amerikaanse techbedrijven raakt.

Op macro-economisch vlak werd vanochtend dat de producentenprijzen in de eurozone in oktober op maandbasis licht zijn opgelopen. De stijging van 0,1 procent ten opzichte van september was voorzien. De daling van de producentenprijzen met 1,9 procent op jaarbasis was iets sterker dan verwacht.

Vanmiddag kunnen beleggers nog aan de slag met de inkoopmanagersindex voor de regio New York.

De euro/dollar noteerde dinsdag aan het eind van de ochtend vrijwel stabiel op 1,1082 na de stevige stijging van maandag. Het Britse pond zat dinsdag in de lift omdat de Conservatieve partij van premier Boris Johnson volgende week lijkt af te stevenen op een absolute meerderheid in het parlement. De sterkere Britse munt zet dinsdag extra druk op de Londense beurs.

Verder was de stijging van de Australische dollar opvallend nadat de Reserve Bank of Australia zijn belangrijkste rente handhaafde op het historisch lage niveau van 0,75 procent, maar verdere verlagingen in 2020 niet ondenkbaar zijn.

Olie werd dinsdag ruim een half procent duurder, nu de OPEC eind deze week mogelijk toch verder gaat snijden in de productie.

Bedrijfsnieuws

Randstad kwam dinsdag met een strategie-update tijdens een beleggersdag en rekent op 120 miljoen euro aan kostenbesparingen in 2021. Volgens KBC Securities was het verder een geruststelling dat de richtlijnen voor 2019 werden herhaald. ING stelde een aanzienlijk hoger dividend niet is uitgesloten. Het aandeel ging 1,3 procent hoger.

Takeaway.com heeft dinsdag nogmaals benadrukt hoe aantrekkelijk zijn bod op Just Eat is, en trachtte tegelijk aan te tonen dat concurrent Prosus opportunistisch te werk gaat. "Prosus heeft de afgelopen weken een aantal beweringen gedaan in een poging om zijn hoogst opportunistische bod in contanten op Just Eat aantrekkelijker te doen lijken", zei CEO Jitse Groen van Takeaway dinsdag in een persbericht. Het aandeel noteerde bijna 2 procent in de plus.

UniCredit schrapt 8.000 banen en sluit circa 500 filialen in West-Europa, werd dinsdag tijdens een beleggersdag bekend. In West-Europa moet dit leiden tot een kostenbesparing van 1 miljard euro, aldus de bank. Verder mikt UniCredit op een groei van de winst per aandeel van 12 procent per jaar tot en met 2023 en een omzetstijging van 0,8 procent per jaar naar 19,3 miljard euro in 2023. In de periode 2020 tot en met 2023 wil de Italiaanse bank bovendien 8 miljard euro aan kapitaal terug laten vloeien naar aandeelhouders, waaronder 2 miljard euro via aandelenterugkoopprogramma's. Het aandeel won 0,5 procent.

Kering en LVHM, Franse aanbieders van luxe-producten als parfum, mode en champagne, leverden respectievelijk 2,4 en 1,8 procent in na de dreiging van de VS om importheffingen te zetten op Franse producten als compensatie voor de Franse digitaks. 

Ryanair heeft in november op jaarbasis meer passagiers vervoerd, bleek dinsdag uit vervoerscijfers van de Ierse prijsvechter. Ryanair vervoerde afgelopen maand 11 miljoen passagiers, wat een stijging was van 6 procent op jaarbasis. In oktober werden echter nog 13,8 miljoen passagiers vervoerd. Het aandeel steeg 0,5 procent.

Concurrent EasyJet zal vermoedelijk na een half jaar afwezigheid weer terugkeren in de Britse FTSE 100 index. Dit blijkt uit data van FTSE Russell. Afgelopen juni viel easyJet uit de FTSE 100, na meer dan zes jaar onderdeel te hebben uitgemaakt van deze index. Op basis van de data lijkt het aandeel easyJet herverzekeraar Hiscox te gaan aflossen in de hoofdindex. EasyJet werd 1,5 procent goedkoper. 

Airbus werd 2,4 procent goedkoper in Parijs. De Wereldhandelsorganisatie meent dat de EU nog altijd illegaal subsidies verstrekt aan de Europese vliegtuigbouwer. 

Futures Wall Street

De Amerikaanse futures voorspellen dinsdag een rode opening voor Wall Street. Rond lunchtijd stond de S&P 500 0,4 procent lager.

Maandag sloten de drie grote indexen lager. De S&P 500 verloor 0,9 procent tot 3.113,87 punten, de Dow Jones index leverde 1,0 procent in op een slot van 27.783,04 punten en de Nasdaq verloor op een slot van 8.567,99 punten, 1,1 procent.
Met vriendelijke groet, kind regards

De Aandeelhouder TV

augustus 11, 2020

AEX 11 augustus 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

augustus 11, 2020

Hello Fresh en Zalando | 11 augustus 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

augustus 10, 2020

AEX 10 augustus 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

augustus 10, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 12 – Risk

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:34

  TA: ‘Wall Street raakt overgekocht’

 • 11:09

  Beursgang Ant Financial Services Group: Chinese betaalreus naar beurs in Azië

 • 08:20

  Amerikaanse banenmarkt is op de goede weg

 • 16:19

  TA: ‘Ready for ‘take-off’ in Air France-KLM’

 • 11:06

  Technische analyse AEX – lagere toppen signaleren verkoopdruk

 • 08:51

  Trump zorgt voor koersdruk bij technologie-aandelen & winst Saudi Aramco keldert

 • 15:35

  TA: ‘TESLA naar $ 2500?’

 • 08:45

  Nasdaq zet nieuw record & Trump doet TikTok en Tencent in de ban

 • 17:49

  TA: ‘POSTNL in feeststemming’

Masterclasses

 • 13 augustus

  HIT & RUN Trading volgens de RAF Methode

 • 27 augustus

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

 • 08 september

  Verhoog uw rendement door middel van ETF’s

Columns

Nieuw
11 aug 15:38 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Verantwoord ondernemen – het juiste doen

11 aug 15:36 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Indexgekoppeld beleggen en de doelen van “Parijs”

11 aug 15:34 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: EU-taxonomie – Een gids voor duurzaam herstel