Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - dinsdag, 3 december 2019 19:03

Handelsvrees drukt Europese beurzen in het rood

 De aandelenmarkten in Europa zijn dinsdag opnieuw overwegend lager gesloten. De Stoxx Europe 600 index daalde 0,6 procent tot 398,60 punten, de Duitse DAX won 0,2 procent op 12.989,29 punten, de Franse CAC 40 verloor 1,0 procent op 5.727,22 punten. De Britse FTSE 100 ging 1,8 procent lager op 7.158,76 punten.

"Het is opnieuw een onrustige dag gebleken voor de Europese aandelenmarkten, ondanks een positieve start van de handel", aldus marktanalist Michael Hewson van CMC Markets. "Alweer zorgen uitspraken van de Amerikaanse president Donald Trump voor onrust", zei Hewson.  

De uitspraken van Trump zorgden maandag al voor beweging op de financiële markten en beleggers hielden daarom vandaag de NAVO-bijeenkomst in Londen in de gaten, waar Trump aanwezig is. Daar zei de president dinsdag dat een handelsverdrag tussen de Verenigde Staten en China mogelijk op zich laat wachten tot na de presidentsverkiezingen in de VS in november 2020. "Dat idee spreekt me wel aan", aldus Trump.

"Deze onverschilligheid strookt niet met de verwachtingen in de markt dat een deal binnen handbereik zou zijn en laat ook al het optimisme verdampen dat in de afgelopen weken de rally dreef", aldus Hewson van CMC.

De marktanalist ziet een duidelijk gebrek aan urgentie bij Trump en daarmee een kans dat op 15 december nieuwe Amerikaanse importheffingen gaan gelden op Chinese goederen. Bovendien kondigde de president ook importheffingen van 100 procent aan op 2,4 miljard dollar aan Franse goederen. Washington doet dit in reactie op de Franse digitaks, die vooral de grote Amerikaanse techbedrijven raakt.

"Alle factoren bij elkaar maken de aandelenmarkten erg kwetsbaar voor verdere verliezen, al helemaal als de importtarieven op Chinese goederen op 15 december daadwerkelijk doorgaan", aldus Hewson. "Een tijdlang hebben beleggers gedacht dat deze heffingen misschien geschrapt of uitgesteld zouden worden. Nu lijkt deze gedachtegang niet meer actueel." Hewson is dan ook niet verrast dat de markten onderuit gingen.

Vooral de Britse FTSE 100 stond vandaag onder druk, zo merkte Hewson op. De marktanalist wees erop dat veel Britse bedrijven in de index hun winst in dollars maken en bovendien gevoelig zijn voor de economische cyclus. Het vooruitzicht op meer handelsspanningen, een sterker pond en zwakke grondstofprijzen zorgden er volgens Hewson eveneens voor dat de Britse beurs rond de laagste niveaus sinds halverwege oktober koersten.

Het Britse pond zat dinsdag in de lift omdat de Conservatieve partij van premier Boris Johnson volgende week lijkt af te stevenen op een absolute meerderheid in het parlement. 

"Opmerkelijk genoeg ontsprong de Duitse DAX het negatieve sentiment", zo merkte de marktanalist op, "en deed het daarmee beter dan andere Europese beurzen."

Op macro-economisch vlak werd vanochtend bekend dat de producentenprijzen in de eurozone in oktober op maandbasis licht zijn opgelopen. De stijging van 0,1 procent ten opzichte van september was voorzien. De daling van de producentenprijzen met 1,9 procent op jaarbasis was iets sterker dan verwacht.

De euro/dollar noteerde dinsdag aan het eind van de ochtend vrijwel stabiel op 1,1093 na de stevige stijging van maandag.

Verder was de stijging van de Australische dollar opvallend, nadat de Reserve Bank of Australia zijn belangrijkste rente handhaafde op het historisch lage niveau van 0,75 procent, maar verdere verlagingen in 2020 niet ondenkbaar noemde.

De olieprijs was stabiel, op 56,04 dollar voor een vat WTI-olie in New York en 60,93 dollar voor de Brent-future.

Bedrijfsnieuws

Randstad kwam dinsdag met een strategie-update tijdens een beleggersdag en rekent op 120 miljoen euro aan kostenbesparingen in 2021. Volgens KBC Securities was het verder een geruststelling dat de richtlijnen voor 2019 werden herhaald. ING stelde dat een aanzienlijk hoger dividend niet is uitgesloten. Het aandeel ging 1,0 procent hoger.

UniCredit schrapt 8.000 banen en sluit circa 500 kantoren in West-Europa, meldde de bank dinsdag tijdens een beleggersdag. Dit moet leiden tot een kostenbesparing van 1 miljard euro. Zo wil UniCredit de winst per aandeel met 12 procent per jaar laten groeien tot en met 2023. De omzet moet met 0,8 procent per jaar groeien tot 19,3 miljard euro in 2023. Tegelijk wil de Italiaanse bank 8 miljard euro aan kapitaal terug laten vloeien naar aandeelhouders, waaronder een kwart door middel van aandelenterugkoopprogramma's. Het aandeel daalde 0,5 procent.

Kering en LVHM, twee Franse aanbieders van luxe-producten als parfum, mode en champagne, leverden 1,9 en 1,5 procent vanwege de dreiging van Amerikaanse importheffingen ter vergelding van de Franse digitaks.

Ryanair vervoerde in november 11 miljoen passagiers, meldde de Ierse prijsvechter. Dat is 6 procent meer dan een jaar eerder, maar fors minder dan de 13,8 miljoen vervoerde passagiers in oktober. Het aandeel daalde 0,4 procent.

Concurrent EasyJet zal vermoedelijk na een half jaar afwezigheid weer terugkeren in de Britse FTSE 100 index. Dit blijkt uit data van FTSE Russell. Afgelopen juni viel EasyJet uit de FTSE 100, na meer dan zes jaar onderdeel te hebben uitgemaakt van deze index. Op basis van de data lijkt het aandeel de herverzekeraar Hiscox te gaan aflossen in de hoofdindex. EasyJet werd 1,4 procent goedkoper.

Airbus werd 4,4 procent goedkoper in Parijs. De Wereldhandelsorganisatie meent dat de EU nog altijd illegaal subsidies verstrekt aan de Europese vliegtuigbouwer.

Takeaway.com viel rivaal Prosus aan, door diens concurrerende bod op het Britse Just Eat opportunistisch te noemen. "Prosus heeft de afgelopen weken een aantal beweringen gedaan in een poging om zijn hoogst opportunistische bod in contanten op Just Eat aantrekkelijker te doen lijken", zei CEO Jitse Groen van Takeaway in een persbericht. Daarmee zouden de investeerders laten zien dat de de maaltijdbezorgsector niet goed begrijpen. Het aandeel sloot 1,0 procent in de plus.

Tussenstand Wall Street

De Amerikaanse beurzen noteerden bij het sluiten van de Europese beurzen in het rood.

De Aandeelhouder TV

augustus 11, 2020

AEX 11 augustus 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

augustus 11, 2020

Hello Fresh en Zalando | 11 augustus 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

augustus 10, 2020

AEX 10 augustus 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

augustus 10, 2020

Videoreeks – Economie adhv gezelschapsspellen Afl. 12 – Risk

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:34

  TA: ‘Wall Street raakt overgekocht’

 • 11:09

  Beursgang Ant Financial Services Group: Chinese betaalreus naar beurs in Azië

 • 08:20

  Amerikaanse banenmarkt is op de goede weg

 • 16:19

  TA: ‘Ready for ‘take-off’ in Air France-KLM’

 • 11:06

  Technische analyse AEX – lagere toppen signaleren verkoopdruk

 • 08:51

  Trump zorgt voor koersdruk bij technologie-aandelen & winst Saudi Aramco keldert

 • 15:35

  TA: ‘TESLA naar $ 2500?’

 • 08:45

  Nasdaq zet nieuw record & Trump doet TikTok en Tencent in de ban

 • 17:49

  TA: ‘POSTNL in feeststemming’

Masterclasses

 • 13 augustus

  HIT & RUN Trading volgens de RAF Methode

 • 27 augustus

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

 • 08 september

  Verhoog uw rendement door middel van ETF’s

Columns

Nieuw
11 aug 15:38 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Verantwoord ondernemen – het juiste doen

11 aug 15:36 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Indexgekoppeld beleggen en de doelen van “Parijs”

11 aug 15:34 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: EU-taxonomie – Een gids voor duurzaam herstel