fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie -vrijdag, 29 november 2019

Europese beurzen lager het weekend in

 De aandelenmarkten in Europa zijn vrijdag licht lager gesloten. De Stoxx Europe 600 index verloor 0,4 procent op een slot van 407,43 punten. De Duitse DAX eindigde 0,1 procent lager op 13.236,38 punten, de Franse CAC 40 daalde ook 0,1 procent tot 5.905,17 punten en de Britse FTSE 100 ging zelfs 0,9 procent lager op een slot van 7.346,53 punten.

Ondanks de aanhoudende onduidelijkheid of er dit jaar nog een gedeeltelijk handelsakkoord wordt gesloten, was het opnieuw een goede maand voor de Europese beurzen. De Stoxx Europe 600 index steeg 2 procent in november en in de afgelopen drie maanden zelfs met ruim 7 procent. Over heel het jaar genomen noteert de index tot nog toe dik 20 procent hoger.

De stemming was vrijdag voorzichtig volgens marktanalist David Madden van CMC Markets, omdat handelaren vrezen voor een terugslag in de handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China door de Amerikaanse steun voor de protesten en mensenrechten in Hongkong.

"Dat gezegd hebbende hebben de aandelenmarkten niet heel veel terrein verloren in de afgelopen dagen en beleggers lijken niet al te bezorgd", aldus Madden. 

Op macro-economisch vlak was er vrijdag aandacht voor cijfers uit Japan en de eurozone. In Japan viel een flinke daling van de industriële productie in oktober op. Het consumentenvertrouwen onder Japanners steeg.

In Duitsland zette de detailhandel in oktober op maandbasis minder om en was op jaarbasis sprake van een lichte stijging. Verder bleef de werkloosheid in de grootste economie van de eurozone in november stabiel op 5,0 procent.

Uit Frankrijk kwamen definitieve groeicijfers over het derde kwartaal. In de drie maanden tussen juli en september kwam de groei stabiel uit op 0,3 procent. De inflatie in Frankrijk liep tussen oktober en november op naar 1,0 procent op jaarbasis. In de eurozone kwam de inflatie in november ook hoger uit dan een maand eerder. Exclusief de volatiele energie- en voedselprijzen was sprake van een inflatie van 1,3 procent en dat was iets hoger dan verwacht.

De euro/dollar noteerde rond het Europese slot licht hoger op 1,1020. Olie daalde flink.
 
Bedrijfsnieuws

E.ON verwacht dat de winst dit jaar hoger uit zal vallen dan voorzien, vanwege de overname van Innogy. Het Duitse nutsbedrijf mikt nu op een aangepaste EBIT van 3,1 miljard tot 3,3 miljard euro, terwijl eerder nog werd uitgegaan van 2,9 miljard tot 3,1 miljard euro. Het dividend werd gehandhaafd. Het aandeel E.ON steeg 3,2 procent.

Daimler is van plan om wereldwijd duizenden banen te schrappen om zo kosten te besparen en ruimte te creëren om te kunnen investeren in nieuwe technologieën. De kosten moeten tegen eind 2022 1,4 miljard euro lager uitkomen. Het aandeel sloot 1,5 procent in de min.

Sectorgenoot BMW daalde 0,4 procent. BMW investeert samen met Great Wall Motor 650 miljoen euro in een gezamenlijke ontwikkelingsfaciliteit voor elektrische voertuigen in China. Daartoe is een joint venture in het leven geroepen waarin beide partijen een belang van 50 procent hebben.

Het Franse Renault steeg 0,4 procent. De Renault-Nissan-Mitsubishi combinatie wil een algemeen secretaris aanstellen ter verbetering van de operationele effectiviteit. De benoeming wordt de komende dagen verwacht. 

In Londen won Ocado Group 9,7 procent. Onderdeel Ocado Solutions sloot een overeenkomst met het Japanse Aeon voor de ontwikkeling van een online-tak voor diens levensmiddelenactiviteiten. 

Hedgefondsen met een belang van 45 procent sturen aan op een hoger overnamebod van AMS op Osram. Dit bleek vrijdag uit een artikel in de Süddeutsche Zeitung. Osram daalde vrijdag 0,5 procent en AMS sloot vlak.

Luchtvaartaandelen reageerden op een rapport van Credit Suisse, waarin de Zwitserse bank onder meer Air France-KLM een verkoopadvies gaf en concurrent Deutsche Lufthansa juist op de kooplijst zette. De waarde van het aandeel Air France-KLM daalde 2 procent en Lufthansa steeg 0,3 procent.

Tussenstanden Wall Street 

Rond het Europese slot noteerden de Amerikaanse beurzen lager. De S&P 500 daalde 0,2 procent. Wall Street sluit vrijdag om 19:00 uur Nederlandse tijd vanwege Black Friday.

De Aandeelhouder TV

december 10, 2019

Gaat de AEX stevig onder de 600?

december 10, 2019

Verliezers 2019 zijn winnaars in januari

december 10, 2019

AEX technische analyse 9 december

december 6, 2019

Goed nieuws SBM Offshore

Het laatste beursnieuws

Columns

Nieuw
10 dec 13:35 Bas Heijink

Week 50 – Technische analyse AEX

09 dec 15:14 Marco Knulst

Besmettings gevaar

09 dec 14:29 Marco Knulst

Centrale banken steeds actiever met goud