fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - woensdag, 27 november 2019 16:08

Beursblik: banken hopen vergeefs op hogere rente in 2020

De herbeoordeling door de Europese Centrale Bank van de eigen doelstelling zal leiden tot verwarring bij beleggers en vergeefse hoop op een hogere rente. Dat voorspelde Bank of America Merrill Lynch woensdag in een vooruitblik op de Europese bankensector in 2020.

Volgens de analisten kunnen drie ontwikkelingen het vooruitzicht voor Europese banken aanzienlijk verbeteren: een bankenunie, hogere rentes en stabiele regelgeving.

De Europese bankenunie werd recent door Duitsland weer op tafel gelegd, met een voorstel dat nog niet werkt, maar wel een reële opening biedt. De analisten denken dat het nog drie jaar kost om alle klippen te omzeilen.

Intussen zal in de eerste helft van volgend jaar de evaluatie van de doelstelling van de ECB leiden tot speculatie over een hogere beleidsrente, terwijl de rente juist verder zal worden verlaagd, met de nodige verwarring daartussen.

Hoewel de verruimende instrumenten van negatieve rente en QE steeds minder batige opbrengsten hebben, denken de analisten dat de ECB geen fundamentele veranderingen aanbrengt, uit vrees voor een beleidsvacuüm, en ook zal vasthouden aan zijn inflatiedoel van 2 procent.

De hoop op hogere rentes zal dus ijdel zijn. De analisten verwachten dat de rentes nog drie jaar of langer negatief zullen zijn, wat risicovol is voor banken. Vergeefse hoop op een rentestijging kan ongunstig uitpakken, omdat banken dan de benodigde stappen kunnen uitstellen.

Vanwege het risico van een abrupte Brexit blijft BofA Merill Lynch negatief over Britse banken. De zakenbank blijft positief over een aantal banken die een koopadvies krijgen omdat ze gemiddeld een rendement van 5,7 procent hebben en een winstgroei van 1,5 procent in de komende jaren, wat beter is dan de sector. Het gaat dan om ING, KBC, Intesa, Erste, Raiffeisen, UniCredit, Mediobanca, Bank of Ireland en CASA.

De Aandeelhouder TV

april 2, 2020

Hoe slecht worden de banencijfers? | 2 april 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

april 1, 2020

AEX 1 april 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

april 1, 2020

Uitstel en afstel sleutelwoorden | 1 april 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

maart 31, 2020

AEX 31 maart 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
01 apr 14:17 BNP Paribas Asset Management

Enige rust na de storm

31 mrt 09:55 Redactie

Herstel beweging nog niet ten einde?

30 mrt 11:37 Nico Bakker

AEX stopt zijn rebound