Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - vrijdag, 22 november 2019 17:54

Damrak hoger gesloten

 De Amsterdamse beurzen zijn vrijdag met winst gesloten. De AEX index steeg 0,5 procent tot 592,71 punten, terwijl de AMX een winst van 0,6 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 0,7 procent.

De aanhoudende onzekerheid over de handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China beperken de winsten op de aandelenmarkten. Uit China kwam vrijdag het signaal dat de handelsbesprekingen met de Verenigde Staten in elk geval constructief verlopen en dat Beijing, weliswaar niet tegen alle condities, toch heel graag een akkoord wil. Trump zei vrijdag in een interview met Fox Business dat een handelsovereenkomst "mogelijk heel dichtbij" is.

Aangezien er nog steeds geen handtekeningen staan onder de fase 1 deal tussen de VS en China en verkiezingen in het Verenigd Koninkrijk het lot van de Brexit-deal kunnen bepalen, worden de wintermaanden volgens econoom Bert Colijn van ING een nagelbijter voor de groei van de eurozone.

Zolang enkele van deze bedreigingen nog niet van tafel zijn is het moeilijk om de eurozone de komende maanden te zien herstellen, zei de econoom, die daarmee tevens refereerde naar de inkoopmanagersindexen die eerder op de dag verschenen.

De industrie in de eurozone is in november in een lager tempo gekrompen, terwijl de bedrijvigheid in de dienstensector iets minder hard groeide. De samengestelde index kwam daarmee uit op 50,3 tegen 50,6 in oktober.

Duitsland liet eenzelfde beeld zien, terwijl de groei van de industrie in Frankrijk juist verder aantrok en de dienstensector een pas op de plaats maakte. De Britse industrie kromp in november juist in een hoger tempo, terwijl de bedrijvigheid in de dienstensector een krimp liet zien.

Volgens Colijn laat de inkoopmanagersindex van de eurozone zien dat de economie in november verder verzwakte, naarmate de dienstensector meer wordt beïnvloed door de vertraging "en dat leidt tot meer bezorgdheid over de economische groei", zei Colijn.

De Duitse economie is in het derde kwartaal op kwartaalbasis met 0,1 procent gegroeid, terwijl de economie op jaarbasis met 0,5 procent groeide. De cijfers waren een bevestiging van voorlopige ramingen vorige week.

De speech van voorzitter Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank, waar de markt de hele week al reikhalzend naar uitkeek, leverde geen nieuwe inzichten op.

Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de VS het nieuws dat de samengestelde inkoopmanagersindex voor de dienstensector en industrie in november is gestegen, terwijl het consumentenvertrouwen is gestegen.

De euro/dollar noteerde op 1,1029. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1060 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1057 op de borden.

Olie noteerde vrijdag tot 1,6 procent lager.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 21 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door ArcelorMittal met een winst van 6,6 procent. ING steeg 1,3 procent, evenals RELX.

IMCD steeg 2,0 procent. ING verhoogde het koersdoel voor IMCD van 65,00 naar 67,80 euro bij een ongewijzigd Houden advies. De analisten van ING vonden de cijfers van IMCD in het derde kwartaal teleurstellend, terwijl hun verwachtingen al aan de voorzichtige kant waren. De neerwaartse trend uit het tweede kwartaal verslechterde in het derde kwartaal, stelden zij. "Maar het vierde kwartaal zou beter moeten zijn."

ABN AMRO won 1,0 procent, nadat de bank een overwinning behaalde bij de Hoge Raad. De Hoge Raad oordeelde dat het gerechtshof op een onjuiste wijze heeft beoordeeld of het wijzigingsbeding bij de Euribor-hypotheek van ABN AMRO oneerlijk was. Daarom zal het hof opnieuw naar het wijzigingsbeding moeten kijken, aldus de Hoge Raad.

Royal Dutch Shell won 0,5 procent, na de opleving van de olieprijzen de afgelopen twee dagen, 1,0 procent. Takeaway.com was de sterkste daler met een verlies van 1,1 procent. Ahold Delhaize verloor 1,0 procent, en Unilever leverde 0,1 procent in.

In de AMX won Air France-KLM 2,2 procent. Het Amerikaanse ministerie van Transport heeft goedkeuring gegeven voor een uitbreiding van de trans-Atlantische joint venture tussen Delta Air Lines, Air France, KLM, en Virgin Atlantic.

BAM steeg 2,5 procent en was daarmee de sterkste stijger van de Midkap. Het bouwbedrijf is door de Gemeente Amsterdam geselecteerd voor groot onderhoud aan parkeergarage P1 Arena.

Aperam steeg 2,3 procent, terwijl Boskalis 2,2 procent won. WDP verloor 0,5 procent en OCI daalde 0,6 procent.

Onder de kleinere aandelen ging B&S Group aan kop met een winst van 2,8 procent. NIBC steeg 2,5 procent en Heijmans dikte 2,2 procent aan.

Prosus steeg 2,0 procent. Het concern heeft in de eerste zes maanden van het lopende gebroken boekjaar minder winst geboekt, ondanks een oplopende omzet. De cijfers kwamen vrijdag niet als een verrassing vanwege een trading update eerder in de week.

Kendrion leverde 1,9 procent in. De specialist in elektromagneten haalde donderdag 31,1 miljoen euro op met de uitgifte van nieuwe aandelen. Lucas Bols verloor 0,7 procent en Vastned daalde 0,5 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,1 procent lager op 3.101,12 punten. De Dow Jones index steeg 0,2 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,1 procent in het rood.

De Aandeelhouder TV

april 9, 2020

AEX week 15 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

april 9, 2020

Just Eat Takeaway scoort goed | 9 april 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

april 8, 2020

AEX 8 april 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

april 8, 2020

Nog steeds geen goed koopmoment

Columns

Nieuw
09 apr 16:34 Redactie

5 sterkte aandelen om te kopen, terwijl de rest afbrokkelt

09 apr 08:31 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Duurzaamheid en veerkracht in volatiele markten

08 apr 11:02 Bas Heijink

Let op nieuwe verzwakkingen