fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie -woensdag, 20 november 2019

Fed bezorgd over groei en handelsconflict

 De Federal Reserve verlaagde in oktober voor de derde keer op rij de belangrijkste rente, vanwege de zorgen over de impact van een mondiale groeivertraging en internationale handelsspanningen op de Amerikaanse economie. Dit bleek woensdagavond uit de notulen van de vergadering eind oktober.

Na afloop van die bijeenkomst ging de federal funds rate omlaag naar een bandbreedte van 1,50 tot 1,75 procent. In de notulen wees de Fed erop dat ze na die renteverlaging een meer afwachtende houding aan konden nemen om te bepalen of in de komende maanden meer stimuleringsmaatregelen nodig zijn.

De meeste beleidsmakers oordeelden dat het monetaire beleid, na de verlaging met 25 basispunten, gepast zou zijn om de outlook van een gematigde economische groei, sterke arbeidsmarkt en stabiele inflatie te ondersteunen, aldus de notulen.

Tijdens een tweedaagse hoorzitting voor het Amerikaanse Congres vorige week herhaalde de voorzitter van de Fed, Jerome Powell, die opvatting. En de markt rekent er niet op dat de rente dit jaar nog een vierde keer wordt verlaagd. Ongeveer 50 procent denkt dat de federal funds rate ergens medio 2020 opnieuw wordt verlaagd, volgens de FedWatch Tool van CME Group.

Een opvallend element in de notulen was de discussie over negatieve rentes. De beleidsmakers in het Federal Open Market Committee oordeelden dat negatieve rentes geen aantrekkelijk beleidsinstrument zijn in de VS. 

Beleidsofficials noemden het effect ervan in landen elders gemengd. De Amerikaanse president Trump, die vaak kritiek uit op de Fed, roept al langer op tot lagere of zelfs negatieve rentes in de VS. 

In het verslag van de beleidsvergadering sloten de Fed-leden de mogelijkheid niet uit dat men in de toekomst wel opnieuw kijkt naar de haalbaarheid van negatieve rentes.

De Aandeelhouder TV

december 10, 2019

Gaat de AEX stevig onder de 600?

december 10, 2019

Verliezers 2019 zijn winnaars in januari

december 10, 2019

AEX technische analyse 9 december

december 6, 2019

Goed nieuws SBM Offshore

Het laatste beursnieuws

Columns

Nieuw
10 dec 13:35 Bas Heijink

Week 50 – Technische analyse AEX

09 dec 15:14 Marco Knulst

Besmettings gevaar

09 dec 14:29 Marco Knulst

Centrale banken steeds actiever met goud