Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - dinsdag, 19 november 2019 18:33

Europese beurzen sluiten verdeeld

De Europese beurzen zijn dinsdag verdeeld gesloten, na records op Wall Street maandag, terwijl het handelsconflict tussen de Verenigde Staten en China in een impasse belandde.

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index sloot 0,1 procent lager op 405,50 punten. De Duitse DAX klom 0,1 procent naar 13.221 punten. De Franse CAC 40 daalde 0,4 procent tot 5.909 punten. De Britse FTSE won 0,2 procent naar 7.324 punten.

Het Amerikaans-Chinese handelsconflict bleef centraal staan, en er leek geen duidelijke uitweg uit de impasse. De afgelopen 24 uur kwamen er geluiden uit Beijing dat men daar somber is dat er een akkoord met de VS kan worden bereikt. De regering-Trump heeft Amerikaanse bedrijven toestemming gegeven om nog 90 dagen samen te werken met de Chinese telecomreus Huawei. Dat is een teken van goede wil, maar meer dan dat is het ook niet.

Handelaren waren nauwelijks vooruit te branden dinsdag, gezien de impasse.

In economisch nieuws bleek het aantal in aanbouw genomen nieuwe woningen in de VS in oktober met 8 procent te zijn gestegen op jaarbasis. Het aantal afgegeven bouwvergunningen steeg met 14 procent.

Eerder op de dag bleek dat het overschot op de lopende rekening van de eurozone in september licht is gedaald, terwijl de bouwsector meer produceerde dan in augustus.
 
Olie noteerde fors lager, na een bericht dat Rusland niet verder wil snijden in de productie. Een januari-future West Texas Intermediate noteerde tot 2 procent in het rood op 55,88 dollar, terwijl voor een januari-future Brent 61,40 dollar werd betaald, een daling van 1,6 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,1083. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1075 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag stond er eveneens een stand van 1,1075 op de borden.
 
Bedrijfsnieuws

Banken waren in trek, maar zagen de winsten teruglopen gedurende de dag, zoals bij HSBC in Londen en BNP Paribas in Parijs.

Mijnbouwfondsen gaven de eerdere winst ook grotendeels prijs, met stijgingen voor Glencore van 0,6 procent en 1,1 procent voor Rio Tinto.

EasyJet klom 5 procent. De Britse budgetvliegmaatschappij boekte een winstdaling in het boekjaar, maar iets meer boekingen voor de eerste helft van het nieuwe jaar. De luchtvaartmaatschappij gaat ook al zijn CO2-uitstoot compenseren.

Satellietbedrijf SES kelderde juist met 23 procent in Parijs, nadat de voorzitter van de Amerikaanse toezichthouder FCC via Twitter steun uitsprak voor een publieke veiling voor 5G-frequenties. SES en andere sattelietbedrijven lobbyden voor een besloten veiling.

De Spaanse beurs Bolsas y Mercados Españoles sloot 2 procent hoger, na een bericht in de Spaanse krant La Incormacion, dat ook Deutsche Börse interesse heeft in een overname, evenals het Zwitserse SIX Group en  Euronext, die maandag hun belangstelling meldden.
 
ArcelorMittal heeft de sluiting van de Italiaanse fabriek Ilva vooralsnog opgeschort, volgens persbureau Ansa. De staalreus zou dit de vakbonden hebben meegedeeld. Vorige week meldde ArcelorMittal dat het bedrijf Ilva op 15 januari wil sluiten. Op 27 november is volgens Ansa een nieuwe hoorzitting gepland. Het aandeel won 0,7 procent.

Volkswagen zag zijn marktaandeel in oktober stijgen. Wereldwijd verkocht de Duitse autobouwer 12 procent meer auto's. De koers dikte dinsdag 1,2 procent aan.

Halma won 8 procent na halfjaarcijfers. Het technologiebedrijf dat zich richt op milieu en gezondheid boekte 12 procent meer winst voor belasting.

In Amsterdam steeg Takeaway.com 6 procent. Credit Suisse ziet "een aantrekkelijk instapmoment voor de beste maaltijdbezorger van de klas", omdat rivaal Delivery Hero niet veel langer de koers meer zal drukken door aandelen Takeaway te verkopen.

Tussenstanden Wall Street

De Amerikaanse beurzen bleven dinsdagavond dichtbij huis.  De S&P 500 was vlak en Nasdaq steeg licht. De Dow Jones index stond tot 0,4 procent lager.


Mis nooit meer een LYNX Morning Call: vanaf nu sturen wij u per e-mail dagelijks het laatste beursnieuws via de LYNX Beursupdate.


De Aandeelhouder TV

juli 3, 2020

AEX week 27 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

juli 3, 2020

Chart Reading en Charting Tools | Candlesdtick Koerspatronen

juli 3, 2020

Ahold draait goed in VS | 3 juli 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

juli 2, 2020

Chart Reading en Charting Tools | Trading Range

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:18

  TA: ‘Tencent volgt een Chinese wijsheid ‘

 • 11:19

  De beste zilvermijnaandelen van 2020

 • 09:40

  TA: ‘Energieke aandelen op het netvlies’

 • 08:28

  Sterk banenrapport, maar zwak slot in de VS

 • 08:09

  Covid-19-hoop & Tesla meest waardevolle autobouwer

 • 17:46

  TA: ‘Als een raket of als een virus?’

 • 09:45

  ETF van de week: iShares Nasdaq Biotech ETF (BTEC)

 • 08:44

  Chipmakers in trek & goud blijft floreren

 • 17:13

  TA: ‘Hang Seng index is niet meer veilig’

Masterclasses

 • 07 juli

  Is een tweede correctie op de beurzen aanstaande?

 • 14 juli

  De kijk van Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

 • 21 juli

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

 • 24 juli

  Voorbeurs handelen in Amerikaanse aandelen

Columns

Nieuw
02 jul 08:51 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Een onzekere toekomst voor big oil

01 jul 11:14 Bas Heijink

Zware weerstandszone AEX intact

29 jun 11:45 Nico Bakker

Offensieve koopkans PROSUS