fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie -maandag, 18 november 2019

Rustige weekstart AEX

De Amsterdamse beurs is de nieuwe week rustig begonnen. Op een slot van 598,17 punten, daalde de AEX 0,1 procent. Voor de AMX restte een min van 0,8 procent en de ASCX verloor 0,4 procent.

Volgens onlinebroker Lynx is er momenteel sprake van een adempauze maar wel binnen een stijgende trend.

"Zolang de AEX-index boven de recentelijk doorbroken weerstand van 586 punten noteert, blijft het technisch beeld uiterst positief", voorspelt beleggingsspecialist Justin Blekemolen.

De handelsbesprekingen tussen de Verenigde Staten en China blijven vooralsnog het meest de stemming bepalen. De twee landen zouden afgelopen weekend een constructief gesprek hebben gehad. Een tijdstip en locatie om een gedeeltelijk handelsakkoord te bekrachtigen zijn er echter nog steeds niet.

KBC Bolero wees maandagmiddag op het gerucht "dat in China de twijfel is toegenomen over een handelsakkoord met de VS." Daarop gingen de aandelenmarkten toch weer iets lager.

Verder kijken beleggers ook naar later in de week, met de notulen van de Federal Reserve en Europese Centrale Bank op respectievelijk woensdag en donderdag, en een toespraak van de kersverse ECB-voorzitter Christine Lagarde op vrijdag.

Marktanalist Stefan Koopman van Rabobank is met name benieuwd of Lagarde de neuzen binnen het bestuur van de centrale bank weer dezelfde kant op heeft weten te krijgen, zei hij tegen ABM Financial News.

De notulen van de laatste beleidsvergadering van de Fed kunnen deze keer volgens Koopman op minder aandacht rekenen, aangezien het na de verklaring van voorzitter Jerome Powell voor het Amerikaanse Congres vorige week, "duidelijk is hoe de Fed in de wedstrijd staat", aldus de analist. Powell leek vorige week te bevestigen dat er voorlopig geen nieuwe renteverlaging komt. Maandag had hij een ontmoeting met de Amerikaanse president Donald Trump om te praten over de economie en het monetair beleid van de Fed. Trump noemde het een goed en beleefd gesprek.

Verder zijn het komende week volgens Koopman 'the usual suspects' waar de aandacht naar uitgaat, waarvan de inkoopmanagersindices aanstaande vrijdag het belangrijkst zijn.

Economisch nieuws was er maandag nauwelijks. Vanuit Amerika verscheen het vertrouwen van huizenbouwers in de maand november. Dat bleef met een indexcijfer van 70 nagenoeg stabiel ten opzichte van oktober.

De euro/dollar noteerde rond het slot op 1,1082. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1062. Olie werd ruim een half procent goedkoper.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter ging een handvol aandelen hoger, maar de winsten waren beperkt. Koploper was Galapagos, dat 1,7 procent won. Unibail-Rodamco-Westfield volgde met een plus van 1,0 procent.

Sterkste daler was ArcelorMittal. Het staalconcern kreeg groen licht voor de overname van het failliete Essar Steel voor 6 miljard dollar. Het aandeel daalde 3,3 procent.

DSM meldde de overname van zuivelspecialist CSK Food maar met er was nauwelijks een koersreactie en het aandeel sloot vlak. 

Heineken, verkleinde zijn belang in het Vietnamese Sabeco tot minder dan 5 procent. Het aandeel van Heineken steeg 0,8 procent.

NN Group krijgt groen licht van de Autoriteit Consument & Markt voor de overname van de schadeverzekeringen van Vivat. De Nederlandsche Bank moet nog akkoord gaan. Het aandeel NN Group daalde 0,3 procent.

In de Midcap waren er ook nauwelijks stijgers. WDP voerde de index aan met een stijging van 1,8 procent en Boskalis volgde met 0,7 procent. Met een verlies van 5,4 procent was OCI de sterkste daler.

TKH verloor 1,7 procent. Het bedrijf gaf maandag voorbeurs een kleine winstwaarschuwing, die volgens ING niet als een verrassing kwam. TKH rekent voor dit jaar op een nettoresultaat voor amortisatie en bijzondere baten en lasten van 102 miljoen tot 108 miljoen euro, tegenover 110,3 miljoen euro in 2018. Bij de halfjaarcijfers zei TKH nog te mikken op 106 miljoen tot 112 miljoen euro voor 2019. ING ging al uit van 106 miljoen euro.

In de Smallcap steeg Kiadis Pharma 17,4 procent, waarmee het stevige verlies van afgelopen week deels werd goedgemaakt. Jefferies verlaagde het koersdoel naar 1,50 euro maar handhaafde het Houden advies.
 
Euronext klom 1,0 procent bij de lokale fondsen. De beursuitbater bevestigde in gesprek te zijn met de Spaanse beurs BME over een overname. Het Zwitserse SIX Group heeft inmiddels al 2,8 miljard euro in contanten geboden op de Spaanse beursorganisatie.
 
Value8 daalde 1,4 procent. Het fonds zit in zijn maag met het vertrek van de accountant Accon, die besloten heeft zijn vergunning in te leveren. Het investeringsfonds dat werd opgezet door Peter Paul de Vries moet op zoek naar een nieuwe accountant.

Prosus heeft in de zes maanden tot en met 30 september minder winst geboekt. Dit maakte de beursnieuweling op het Damrak bekend in aanloop naar de volledige derdekwartaalcijfers aanstaande vrijdag. In dezelfde periode vorig jaar kon worden geprofiteerd van een boekwinst van 1,6 miljard dollar op de verkoop van een belang Flipkart. Ook de winsten op investeringen van Tencent komen 800 miljoen dollarlager uit, aldus Prosus. Daar staat een meevaller van 600 miljoen dollar op de verkoop van een belang in MakeMyTrip tegenover. Het aandeel steeg 1,6 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het sluiten van de Amsterdamse beurs, noteerden de grote indexen op Wall Street verdeeld. De S&P 500 en Nasdaq gingen iets onder de recordstanden van vrijdag. De Dow breidde de winst van voor het weekend, toen de index voor het eerst boven de 28.000 punten ging, maandag licht uit. 

De Aandeelhouder TV

december 6, 2019

Goed nieuws SBM Offshore

december 6, 2019

Opwaarts potentieel olieprijs onder druk

december 6, 2019

Belegger moet voorzichtig zijn met Aramco

december 5, 2019

Op korte termijn venijnige correctie AEX

Het laatste beursnieuws

Columns

Nieuw
09 dec 15:14 Marco Knulst

Besmettings gevaar

09 dec 14:29 Marco Knulst

Centrale banken steeds actiever met goud

09 dec 09:26 Martijn Rozemuller

Geduld is een schone zaak