fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie -maandag, 18 november 2019

Europese beurzen starten week dicht bij huis

 De aandelenmarkten in Europa zijn maandag redelijk dicht bij huis gebleven. De Stoxx Europe 600 sloot fractioneel lager op een slot van 405,99 punten. De Duitse DAX daalde 0,3 procent op een slot van 13.207,01 punten, de Franse CAC 40 leverde 0,2 procent in tot 5.929,79 punten en de Britse FTSE 100 sloot 0,1 procent in het groen op 7.307,70 punten.

KBC Asset Management wees maandagmiddag op het gerucht "dat in China de twijfel is toegenomen over een handelsakkoord met de VS." Daarop gingen de aandelenmarkten toch weer lager.

"Het optimisme is wat bekoeld", zag ook marktanalist David Madden van CMC Markets.

Hoewel de Verenigde Staten en China afgelopen weekend een constructief telefoongesprek voerden, blijvend details uit, aldus Madden. "Hierdoor halen beleggers wat geld van tafel. President Trump heeft bovendien nog geen besluit genomen over de importheffingen op Europese auto's en dat is ook een reden waarom beleggers aan de zijlijn blijven volgens de marktanalist.

Verder was het maandag op macro-economisch vlak rustig en wachten de markten op de notulen van de Federal Reserve en Europese Centrale Bank op respectievelijk woensdag en donderdag, en een toespraak van de kersverse ECB-voorzitter Christine Lagarde op vrijdag.

Marktanalist Stefan Koopman van Rabobank is met name benieuwd of Lagarde de neuzen binnen het bestuur van de centrale bank weer dezelfde kant op heeft weten te krijgen.

De notulen van de laatste beleidsvergadering van de Fed kunnen deze keer volgens Koopman op minder aandacht rekenen, aangezien het na de verklaring van voorzitter Jerome Powell voor het Amerikaanse Congres vorige week, "duidelijk is hoe de Fed in de wedstrijd staat", aldus de analist. Powell leek vorige week te bevestigen dat er voorlopig geen nieuwe renteverlaging komt.

Maandag had Powell een ontmoeting met de Amerikaanse president Trump om te praten over de economie en het monetair beleid van de Fed. Trump, die vaak kritiek heeft op de centrale bank en zijn voorzitter, noemde het een goed en beleefd gesprek.

De euro/dollar noteerde rond het slot op 1,1082. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1062. Olie werd ruim een half procent goedkoper.

Bedrijfsnieuws

Volkswagen daalde ruim 3 procent. Hoewel de Duitse autofabrikant zijn doelstellingen voor het lopende boekjaar en zijn Together 2025+ strategie herhaalde, sprak CEO Frank Witter van steeds moeilijker wordende marktomstandigheden. Sectorgenoten als Daimler en BMW daalden 1 tot 2 procent.

De ondernemingsraad van Osram heeft bot gevangen bij de rechtbank in Frankfurt in een rechtszaak die was aangespannen tegen toezichthouder BaFin vanwege een nieuw bod van het Oostenrijkse AMS. Volgens de OR van Osram had de toezichthouder het bod tegen moeten houden. De Duitse rechter oordeelde dat de OR als derde partij geen rechtszaak tegen BaFin kan aanspannen. Overigens steunt het bestuur van Osram het nieuwe bod van AMS. Het aandeel Osram sloot vlak, terwijl AMS 0,2 procent verloor.

SIX Group, een Zwitserse exploitant van infrastructuur voor de financiële markten, wil een bod doen op de Spaanse beurs Bolsas y Mercados Españoles (BME). BME sloot maandag ruim 38 procent hoger. Ook Euronext, uitbater van de beurzen in onder meer Nederland, Frankrijk en België, zegt in gesprek te zijn met BME, wat mogelijk uitmondt in een bod. Het aandeel Euronext steeg 1,0 procent.

De Britse verzekeraar Aviva verloor 4,6 procent in Londen, nadat het concern meldde zijn divisie in Singapore en de Chinese activiteiten toch te behouden. De verzekeraar zei eerder nog de opties voor deze activiteiten te onderzoeken.

Qiagen steeg 8,3 procent in Frankfurt. Het concern meldde vrijdag laat dat meerdere partijen overname-interesse hebben getoond in de leverancier van monster- en assaytechnologieën voor moleculaire diagnostiek.

In Frankfurt viel RWE op met een winst van bijna vier procent. In Parijs nam Orange de koppositie met een stijging van 1,9 procent. Daar stonden ArcelorMittal en Peugeot tegenover met verliezen van 3,3 procent.

Tussenstanden Wall Street

Rond het sluiten van de Europese beurzen, noteerden de grote indexen op Wall Street dicht bij huis. De S&P 500 en Nasdaq gingen iets onder de recordstanden van vrijdag. De Dow breidde zijn winst van voor het weekend, toen de index voor het eerst boven de 28.000 punten ging, maandag licht uit. 

De Aandeelhouder TV

december 6, 2019

Goed nieuws SBM Offshore

december 6, 2019

Opwaarts potentieel olieprijs onder druk

december 6, 2019

Belegger moet voorzichtig zijn met Aramco

december 5, 2019

Op korte termijn venijnige correctie AEX

Het laatste beursnieuws

Columns

Nieuw
09 dec 15:14 Marco Knulst

Besmettings gevaar

09 dec 14:29 Marco Knulst

Centrale banken steeds actiever met goud

09 dec 09:26 Martijn Rozemuller

Geduld is een schone zaak