Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

Redactie - maandag, 18 november 2019 08:08

AEX start hoger aan handelsweek na recordslot Wall Street

De Amsterdamse beurs start maandag naar verwachting in het groen. Futures op de AEX index wezen een uur voor de beursgong op een winst van 0,4 procent.

De AEX index steeg vrijdag 0,6 procent tot 598,96 punten, terwijl de AMX een winst van 1,0 procent liet optekenen. Op weekbasis steeg de hoofdgraadmeter van het Damrak 0,4 procent.

De markt trok zich vrijdag op aan positieve berichten over een aanstaande handelsdeal tussen de Verenigde Staten en China. Larry Kudlow, de topadviseur van de Amerikaanse president Donald Trump, zei donderdagavond laat dat de twee partijen dicht bij een akkoord zijn, hoewel Trump nog niet klaar is om een deal te ondertekenen.

Zondag meldde het Chinese ministerie van handel bovendien dat de VS en China afgelopen weekend telefonisch een "constructief" overleg hebben gehad in een poging een beperkte handelsdeal te sluiten.

De belangrijkste onderhandelaar aan Chinese zijde, vice-premier Liu He sprak met de Amerikaanse handelsgezant Robert Lighthizer en de minister van Financiën Steven Mnuchin. Dit was op het verzoek van de VS, aldus Beijing.

Het optimisme over de vooruitgang die zou worden geboekt in de handelsbesprekingen, sloeg in de eerste helft van vorige week juist nog om in twijfel. Amerika en China leken het onder meer niet eens te worden over het terugdraaien van importheffingen als onderdeel van het fase 1 handelsakkoord.

Oorspronkelijk was het de bedoeling dat de twee landen dit weekend een handtekening zouden zetten onder een gedeeltelijk handelsakkoord tijdens een geplande economische top in Chili.

Vanwege de onrust in het Zuid-Amerikaanse land ging die top echter niet door en een vervangende locatie waar de Amerikaans-Chinese handelsdeal kan worden beklonken, is nog niet gevonden.

"Er is nogal wat optimisme dat we een deal gaan sluiten", merkte marktanalist Gibson Smith van Smith Capital Investors op. “Dat zou een deel van de onzekerheid van tafel wegnemen. Helaas ... we hebben zo vaak gehoord dat er een deal op handen is en dat is er nog steeds niet. Dus is het nog steeds een nerveuze markt die reageert op elk nieuwtje of gerucht."

Ondanks de handelsonzekerheid blijft de Amerikaanse economie op stoom. De detailhandelsverkopen stegen in oktober met 0,3 procent en dat was boven de verwachting van een plus van 0,2 procent. Daarnaast lijken de overwegend meevallende bedrijfsresultaten en het vooruitzicht van een langdurige lage rente een bodem onder de aandelenmarkten te hebben gelegd.

Vrijdagavond koersten de hoofdindices op Wall Street overtuigend naar de hoogste stand ooit, waarbij de Dow Jones index de kaap van 28.000 punten wist te slechten. Opvallend is dat de beurswaarde van mastodont en indexzwaargewicht Apple sinds begin juli maar liefst 30 procent is gestegen. Het aandeel krijgt onder meer een impuls door de snelle acceptatie van Apple Pay wereldwijd.

De marktkapitalisatie van het concern bedraagt nu circa 1,2 biljoen dollar, ofwel 1.200 miljard dollar. Analisten van Bank of America Merrill Lynch berekenden dat het aandeel nu meer waard is dan alle beursgenoteerde Amerikaanse energiebedrijven samen, inclusief giganten zoals Exxon Mobil en Chevron.

De olieprijs kon vrijdag net als de aandelenmarkten profiteren van de positieve geluiden rond de Amerikaans-Chinese handelsbesprekingen. Een vat West Texas Intermediate werd 1,7 procent meer waard. Op weekbasis ging de olieprijs 0,8 procent hoger. Het muntpaar euro/dollar noteerde daarnaast vanochtend stabiel op 1,1060.

De Aziatische beurzen noteerden vanochtend verdeeld. De beurs in Hong Kong klom meer dan een procent, terwijl Tokio en Shanghai een half procent winnen. Sydney en Seoel koersen juist lager.

De beurzen reageren daarmee niet op nieuws dat de politie volgens The Wall Street Journal vannacht de Hong Kong Polytechnic University bestormde, in een poging de campus van de universiteit te heroveren op de demonstranten. Media spraken van de heftigste confrontatie sinds het begin van de protesten vijf maanden geleden.

De macro-economische agenda is vandaag vrijwel leeg. Net als de bedrijfsagenda.

Bedrijfsnieuws

Infestos, de grootaandeelhouder in Alfen, verkocht via een private plaatsing 1,5 miljoen aandelen in het bedrijf. Dit vertegenwoordigt een belang van ongeveer 7,5 procent. Na de verkoop heeft Infestos een belang van 35,2 procent.

Reggeborgh kocht vrijdag 208.403 aandelen VolkerWessels bij tegen een gemiddelde prijs van 22,20 euro per aandeel. Dit komt ongeveer neer op 0,26 procent van het totaal aantal aandelen VolkerWessels.

Jefferies verlaagde het koersdoel voor Kiadis Pharma van 2,50 euro naar 1,50 euro per aandeel, bij handhaving van het Houden advies.

Slotstanden Wall Street

Wall Street is vrijdag gesloten met nieuwe records voor de drie grote indexen. De S&P 500 steeg 0,7 procent tot 3.120,46 punten. Het markeert de langste winstreeks voor de toonaangevende index in twee jaar. De Dow Jones index eindigde 0,8 procent in het groen op een slot van 28.004,89 punten. De Nasdaq ging 0,7 procent omhoog tot 8.540,83 punten.

De Aandeelhouder TV

maart 3, 2021

Banencijfers in focus | 3 maart 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

maart 3, 2021

Banencijfers in focus | 3 maart 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

maart 3, 2021

Focus op banencijfers | 3 maart 2021 | Markets Update van BNP Paribas Markets

maart 2, 2021

AEX 2 maart 21 – Nico Bakker – Daily charts BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:50

  TA van Edward Loef – Iedereen aan het gokken

 • 09:44

  ETF van de week: Xtrackers Short DAX ETF (DXSN)

 • 08:17

  VS richting monstergroei & Europa start groen

 • 17:19

  TA van Edward Loef – Speculatief vuurwerk

 • 08:09

  China waarschuwt voor Amerikaanse en Europese asset bubbel – Europa start rood

 • 17:37

  TA van Edward Loef – Nasdaq future oogt kwetsbaar

 • 12:49

  Gevaar voor AEX-index nog niet geweken en UBER verliest kracht

 • 11:57

  Beursgang Coinbase: Cryptobeurs mogelijk ruim $100 miljard waard

 • 08:17

  optimisme rond de luchtvaartaandelen en olieprijs van $100 wordt aannemelijk

Masterclasses

 • 04 maart

  De Beleggingstips van Nico Inberg

 • 23 maart

  De Beleggingstips van Willem Middelkoop

 • 30 maart

  De Beleggingstips van Karel Mercx

 • 06 april

  Explosieve winstkansen herkennen met TA

Columns

Nieuw
03 mrt 12:53 Maarten Mosselman

Ultra defensief: Gevangenisaandelen

03 mrt 10:34 Van Eck

Mijnbouwers en de stralende supercyclus

03 mrt 09:17 Bas Heijink

TA EURO STOXX 600: Topvormingssignalen