Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - vrijdag, 15 november 2019 10:26

Valuta: euro herstelt in lichte mate

 De euro is van donderdag op vrijdag ten opzichte van de dollar licht opgelopen en noteerde na die beweging rond de 1,1020 dollar.

"Toch lijken de financiële markten deze dagen risico-avers", aldus valutahandelaar Chris Jongbloed van Saxo Bank vrijdag tegen ABM Financial News. "Kijk maar naar de weer stijgende koersen van staatsobligaties, waardoor de lange rentes weer onderuit komen. Goud klom van 1.445 naar 1.465 dollar. Toch verwacht ik dat voor de langere termijn de euro de meest kans maakt om op te lopen", aldus Jongbloed.

Jongbloed verwacht ook dat de valutamarkt, net als de financiële markten in hun totaliteit, onderhevig blijven aan de politiek. Hij verwees daarbij naar de recente hoopgevende woorden van Lawrence Kudlow, adviseur van het Witte Huis, die aangaf dat een handelsakkoord met China aanstaande is, maar dat de Amerikaanse president Donald Trump er nog niet klaar voor is een handtekening te zetten onder een zogeheten fase 1 akkoord, dat de opmaat moet worden voor een breder, duurzamer handelsakkoord tussen China en de Verenigde Staten.

Voor vrijdag verwacht Jongbloed weinig dynamiek en ook in de eerste twee dagen van volgende week blijft het in zijn inschatting rustig. De eerstvolgende twee richtpunten zijn de notulen zoals die zijn opgemaakt tijdens de meest recente vergaderingen van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank, die respectievelijk aanstaande woensdag en donderdag worden gepubliceerd.

Voor het euro ligt er voor Jongbloed een essentieel niveau op 1,1040 dollar. Als het muntpaar daar boven komt, "dan denk ik dat we het laagste punt van de afgelopen dagen weer even achter ons laten". Ten opzichte van het Britse pond ligt wat de valutahandelaar betreft een steun op 0,8480 Britse pond.

De industriële productie van Japan over september zat volgens cijfers die vanochtend vroeg al verschenen weer in een stijgende trend, nadat augustus een daling had opgeleverd. De industrie van het land produceerde over september op maandbasis 1,7 procent meer.

In de tweede helft van de ochtend verschijnt van de eurozone de definitieve inflatiegegevens over oktober en de handelsbalans over september.

Op maandbasis wordt een stijging van de consumentenprijzen voorzien met 0,2 procent, gelijk aan de stijging in september op maandbasis. Op jaarbasis wordt uitgegaan van een stijging met 0,7 procent tegen 0,8 procent in september. Zonder de effecten van voedsel- en energieprijzen komt de inflatie op maandbasis in oktober uit op 0,1 procent tegen 0,4 procent in september, en 1,1 procent op jaarbasis tegen 1,0 procent een maand eerder.

Voor de handelsbalans van de muntunie is geen prognose beschikbaar.

In de Verenigde Staten staan voor vrijdag relatief veel data op de agenda. De reeks begint met de detailhandelsverkopen over oktober, gevolgd door de activiteitenindex van de staat New York over november, de industriële productie over oktober en tot besluit de bedrijfsvoorraden over september.

Voor de detailhandelsverkopen ligt de prognose op een stijging met 0,2 procent op maandbasis tegen een afname met 0,3 procent in september op maandbasis.

De zogeheten Empire State-index stijgt naar verwachting van 4,0 in oktober naar 5,0 deze maand.

De industriële productie van de Verenigde Staten daalt in de calculaties vooraf met 0,5 procent op maandbasis tegen een afname met 0,4 procent in september ten opzichte van augustus. De capaciteitsbenutting daalt naar verwachting van 77,5 procent naar 77,0 procent.

Voor de bedrijfsvoorraden wordt een stijging met 0,1 procent voorzien. Een maand eerder werd geen verandering gemeld.

Er is vandaag één relevante spreker in de persoon van bestuurslid van de Europese Centrale Bank Yves Mersch. Hij houdt een toespraak bij een gelegenheid van Colloque de l'AEDBF-Europe.

De ministers van financiën van de Europese Unie komen vandaag voor een vergadering bijeen om de begroting te bespreken.

De euro noteerde vrijdag op 1,1023 dollar, een vrijwel onveranderde koers. Ten opzichte van de Britse valuta noteerde de euro eveneens vlak op 0,8560 Britse pond.


Mis nooit meer een LYNX Morning Call: vanaf nu sturen wij u per e-mail dagelijks het laatste beursnieuws via de LYNX Beursupdate.


De Aandeelhouder TV

juli 3, 2020

AEX week 27 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

juli 3, 2020

Chart Reading en Charting Tools | Candlesdtick Koerspatronen

juli 3, 2020

Ahold draait goed in VS | 3 juli 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

juli 2, 2020

Chart Reading en Charting Tools | Trading Range

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:18

  TA: ‘Tencent volgt een Chinese wijsheid ‘

 • 11:19

  De beste zilvermijnaandelen van 2020

 • 09:40

  TA: ‘Energieke aandelen op het netvlies’

 • 08:28

  Sterk banenrapport, maar zwak slot in de VS

 • 08:09

  Covid-19-hoop & Tesla meest waardevolle autobouwer

 • 17:46

  TA: ‘Als een raket of als een virus?’

 • 09:45

  ETF van de week: iShares Nasdaq Biotech ETF (BTEC)

 • 08:44

  Chipmakers in trek & goud blijft floreren

 • 17:13

  TA: ‘Hang Seng index is niet meer veilig’

Masterclasses

 • 07 juli

  Is een tweede correctie op de beurzen aanstaande?

 • 14 juli

  De kijk van Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

 • 21 juli

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

 • 24 juli

  Voorbeurs handelen in Amerikaanse aandelen

Columns

Nieuw
02 jul 08:51 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Een onzekere toekomst voor big oil

01 jul 11:14 Bas Heijink

Zware weerstandszone AEX intact

29 jun 11:45 Nico Bakker

Offensieve koopkans PROSUS