fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie -vrijdag, 15 november 2019

Valuta: euro herstelt in lichte mate

 De euro is van donderdag op vrijdag ten opzichte van de dollar licht opgelopen en noteerde na die beweging rond de 1,1020 dollar.

"Toch lijken de financiële markten deze dagen risico-avers", aldus valutahandelaar Chris Jongbloed van Saxo Bank vrijdag tegen ABM Financial News. "Kijk maar naar de weer stijgende koersen van staatsobligaties, waardoor de lange rentes weer onderuit komen. Goud klom van 1.445 naar 1.465 dollar. Toch verwacht ik dat voor de langere termijn de euro de meest kans maakt om op te lopen", aldus Jongbloed.

Jongbloed verwacht ook dat de valutamarkt, net als de financiële markten in hun totaliteit, onderhevig blijven aan de politiek. Hij verwees daarbij naar de recente hoopgevende woorden van Lawrence Kudlow, adviseur van het Witte Huis, die aangaf dat een handelsakkoord met China aanstaande is, maar dat de Amerikaanse president Donald Trump er nog niet klaar voor is een handtekening te zetten onder een zogeheten fase 1 akkoord, dat de opmaat moet worden voor een breder, duurzamer handelsakkoord tussen China en de Verenigde Staten.

Voor vrijdag verwacht Jongbloed weinig dynamiek en ook in de eerste twee dagen van volgende week blijft het in zijn inschatting rustig. De eerstvolgende twee richtpunten zijn de notulen zoals die zijn opgemaakt tijdens de meest recente vergaderingen van de Federal Reserve en de Europese Centrale Bank, die respectievelijk aanstaande woensdag en donderdag worden gepubliceerd.

Voor het euro ligt er voor Jongbloed een essentieel niveau op 1,1040 dollar. Als het muntpaar daar boven komt, "dan denk ik dat we het laagste punt van de afgelopen dagen weer even achter ons laten". Ten opzichte van het Britse pond ligt wat de valutahandelaar betreft een steun op 0,8480 Britse pond.

De industriële productie van Japan over september zat volgens cijfers die vanochtend vroeg al verschenen weer in een stijgende trend, nadat augustus een daling had opgeleverd. De industrie van het land produceerde over september op maandbasis 1,7 procent meer.

In de tweede helft van de ochtend verschijnt van de eurozone de definitieve inflatiegegevens over oktober en de handelsbalans over september.

Op maandbasis wordt een stijging van de consumentenprijzen voorzien met 0,2 procent, gelijk aan de stijging in september op maandbasis. Op jaarbasis wordt uitgegaan van een stijging met 0,7 procent tegen 0,8 procent in september. Zonder de effecten van voedsel- en energieprijzen komt de inflatie op maandbasis in oktober uit op 0,1 procent tegen 0,4 procent in september, en 1,1 procent op jaarbasis tegen 1,0 procent een maand eerder.

Voor de handelsbalans van de muntunie is geen prognose beschikbaar.

In de Verenigde Staten staan voor vrijdag relatief veel data op de agenda. De reeks begint met de detailhandelsverkopen over oktober, gevolgd door de activiteitenindex van de staat New York over november, de industriële productie over oktober en tot besluit de bedrijfsvoorraden over september.

Voor de detailhandelsverkopen ligt de prognose op een stijging met 0,2 procent op maandbasis tegen een afname met 0,3 procent in september op maandbasis.

De zogeheten Empire State-index stijgt naar verwachting van 4,0 in oktober naar 5,0 deze maand.

De industriële productie van de Verenigde Staten daalt in de calculaties vooraf met 0,5 procent op maandbasis tegen een afname met 0,4 procent in september ten opzichte van augustus. De capaciteitsbenutting daalt naar verwachting van 77,5 procent naar 77,0 procent.

Voor de bedrijfsvoorraden wordt een stijging met 0,1 procent voorzien. Een maand eerder werd geen verandering gemeld.

Er is vandaag één relevante spreker in de persoon van bestuurslid van de Europese Centrale Bank Yves Mersch. Hij houdt een toespraak bij een gelegenheid van Colloque de l'AEDBF-Europe.

De ministers van financiën van de Europese Unie komen vandaag voor een vergadering bijeen om de begroting te bespreken.

De euro noteerde vrijdag op 1,1023 dollar, een vrijwel onveranderde koers. Ten opzichte van de Britse valuta noteerde de euro eveneens vlak op 0,8560 Britse pond.

De Aandeelhouder TV

december 10, 2019

Gaat de AEX stevig onder de 600?

december 10, 2019

Verliezers 2019 zijn winnaars in januari

december 10, 2019

AEX technische analyse 9 december

december 6, 2019

Goed nieuws SBM Offshore

Het laatste beursnieuws

Columns

Nieuw
10 dec 13:35 Bas Heijink

Week 50 – Technische analyse AEX

09 dec 15:14 Marco Knulst

Besmettings gevaar

09 dec 14:29 Marco Knulst

Centrale banken steeds actiever met goud