Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - vrijdag, 15 november 2019 20:00

Uitgelicht: onzekere tijden bouwers houden aan

 Het kabinet heeft afgelopen week maatregelen gepresenteerd die de bouw weer aan de gang moeten krijgen, nadat het stikstofdossier de sector flink verlamde.

Deze maatregelen moeten volgens Den Haag het mogelijk maken dat er in 2020 weer 75.000 huizen gebouwd kunnen worden. De prijs die daarvoor wordt betaald is onder meer dat snelheden op snelwegen worden verlaagd naar 100 kilometer per uur en dat de uitstoot van ammoniak bij veehouders omlaag moet.

"Een kleine eerste stap", aldus Degroof Petercam. De bank noemde het positief dat de politiek iets doet. Maar vooral om weer ruimte te bieden voor infrastructurele projecten moet er nog veel gebeuren, meent hij.

En voor PFAS is er nog niets opgelost. "Daarvoor moeten ondergrenzen komen", meent analist Luuk van Beek van Degroof.

Ook CEO Rob van Wingerden van BAM Groep ziet dat er nog veel moet gebeuren en sprak net als Van Beek van een eerste stap.

"Er zijn nog duidelijk zorgen of het genoeg is en of het snel genoeg is", aldus Van Wingerden afgelopen week op Radio 1. "We zijn er nog niet."

De topman denkt dat de aangekondigde maatregelen voor de huizenbouw wellicht voldoende zijn, maar voor infra "denken we dat het echt nog onvoldoende is".

"Deze maatregelen zijn een goede eerste stap, maar de implementatie ervan zal nog veel tijd en energie vergen", zei de topman. De tijd dringt, waarschuwde Van Wingerden.

De aandelen BAM en Heijmans waren volatiel de afgelopen dagen. In sectorgenoot VolkerWessels zat ook beweging, maar om een andere reden.

Afgelopen week bleek dat Reggeborgh het bod op VolkerWessels verhoogde van 21,75 naar 22,20 euro per aandeel. Daarmee lukte het Reggeborgh om de unanieme steun van bestuur en commissarissen van de bouwen te krijgen.

En vervolgens ging Reggeborgh voortvarend aan de slag en kocht het op de beurs al een paar miljoen aandelen VolkerWessels in. Volgens de laatste melding heeft het inmiddels ruim 69 procent van de aandelen VolkerWessels in handen.

Als Reggeborgh namelijk meer dan 85 procent van de aandelen VolkerWessels in handen heeft, maar de drempel van 95 procent niet haalt om een uitrookprocedure te kunnen starten, dan zal het toch de hand op de bouwer weten te leggen. Bij een belang van meer dan 85 procent, worden de bezittingen van VolkerWessels namelijk verkocht aan Reggeborgh.

"Effectief wordt dan het onderliggende bedrijf aan Reggeborgh verkocht waarna de aandeelhouders de opbrengst verdelen. Zo krijgt het toch nog het hele bedrijf in handen", aldus analist Nico Inberg van IEX.

De analist berekende dat Reggeborgh 68 miljoen aandelen nodig heeft om de grens van 85 procent te halen "en de zaak in haar voordeel te beslechten".

Overigens moeten de aandeelhouders nog wel hun akkoord geven voor deze constructie. Een woordvoerder van VolkerWessels liet ABM Financial News weten dat hier een meerderheid voor volstaat.

Op weekbasis daalde BAM 4,4 procent. Heijmans won 1,0 procent en VolkerWessels werd zelfs 5,2 procent duurder. 


Mis nooit meer een LYNX Morning Call: vanaf nu sturen wij u per e-mail dagelijks het laatste beursnieuws via de LYNX Beursupdate.


De Aandeelhouder TV

juli 3, 2020

AEX week 27 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

juli 3, 2020

Chart Reading en Charting Tools | Candlesdtick Koerspatronen

juli 3, 2020

Ahold draait goed in VS | 3 juli 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

juli 2, 2020

Chart Reading en Charting Tools | Trading Range

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:18

  TA: ‘Tencent volgt een Chinese wijsheid ‘

 • 11:19

  De beste zilvermijnaandelen van 2020

 • 09:40

  TA: ‘Energieke aandelen op het netvlies’

 • 08:28

  Sterk banenrapport, maar zwak slot in de VS

 • 08:09

  Covid-19-hoop & Tesla meest waardevolle autobouwer

 • 17:46

  TA: ‘Als een raket of als een virus?’

 • 09:45

  ETF van de week: iShares Nasdaq Biotech ETF (BTEC)

 • 08:44

  Chipmakers in trek & goud blijft floreren

 • 17:13

  TA: ‘Hang Seng index is niet meer veilig’

Masterclasses

 • 07 juli

  Is een tweede correctie op de beurzen aanstaande?

 • 14 juli

  De kijk van Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

 • 21 juli

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

 • 24 juli

  Voorbeurs handelen in Amerikaanse aandelen

Columns

Nieuw
02 jul 08:51 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Een onzekere toekomst voor big oil

01 jul 11:14 Bas Heijink

Zware weerstandszone AEX intact

29 jun 11:45 Nico Bakker

Offensieve koopkans PROSUS