fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie -vrijdag, 15 november 2019

Uitgelicht: onzekere tijden bouwers houden aan

 Het kabinet heeft afgelopen week maatregelen gepresenteerd die de bouw weer aan de gang moeten krijgen, nadat het stikstofdossier de sector flink verlamde.

Deze maatregelen moeten volgens Den Haag het mogelijk maken dat er in 2020 weer 75.000 huizen gebouwd kunnen worden. De prijs die daarvoor wordt betaald is onder meer dat snelheden op snelwegen worden verlaagd naar 100 kilometer per uur en dat de uitstoot van ammoniak bij veehouders omlaag moet.

"Een kleine eerste stap", aldus Degroof Petercam. De bank noemde het positief dat de politiek iets doet. Maar vooral om weer ruimte te bieden voor infrastructurele projecten moet er nog veel gebeuren, meent hij.

En voor PFAS is er nog niets opgelost. "Daarvoor moeten ondergrenzen komen", meent analist Luuk van Beek van Degroof.

Ook CEO Rob van Wingerden van BAM Groep ziet dat er nog veel moet gebeuren en sprak net als Van Beek van een eerste stap.

"Er zijn nog duidelijk zorgen of het genoeg is en of het snel genoeg is", aldus Van Wingerden afgelopen week op Radio 1. "We zijn er nog niet."

De topman denkt dat de aangekondigde maatregelen voor de huizenbouw wellicht voldoende zijn, maar voor infra "denken we dat het echt nog onvoldoende is".

"Deze maatregelen zijn een goede eerste stap, maar de implementatie ervan zal nog veel tijd en energie vergen", zei de topman. De tijd dringt, waarschuwde Van Wingerden.

De aandelen BAM en Heijmans waren volatiel de afgelopen dagen. In sectorgenoot VolkerWessels zat ook beweging, maar om een andere reden.

Afgelopen week bleek dat Reggeborgh het bod op VolkerWessels verhoogde van 21,75 naar 22,20 euro per aandeel. Daarmee lukte het Reggeborgh om de unanieme steun van bestuur en commissarissen van de bouwen te krijgen.

En vervolgens ging Reggeborgh voortvarend aan de slag en kocht het op de beurs al een paar miljoen aandelen VolkerWessels in. Volgens de laatste melding heeft het inmiddels ruim 69 procent van de aandelen VolkerWessels in handen.

Als Reggeborgh namelijk meer dan 85 procent van de aandelen VolkerWessels in handen heeft, maar de drempel van 95 procent niet haalt om een uitrookprocedure te kunnen starten, dan zal het toch de hand op de bouwer weten te leggen. Bij een belang van meer dan 85 procent, worden de bezittingen van VolkerWessels namelijk verkocht aan Reggeborgh.

"Effectief wordt dan het onderliggende bedrijf aan Reggeborgh verkocht waarna de aandeelhouders de opbrengst verdelen. Zo krijgt het toch nog het hele bedrijf in handen", aldus analist Nico Inberg van IEX.

De analist berekende dat Reggeborgh 68 miljoen aandelen nodig heeft om de grens van 85 procent te halen "en de zaak in haar voordeel te beslechten".

Overigens moeten de aandeelhouders nog wel hun akkoord geven voor deze constructie. Een woordvoerder van VolkerWessels liet ABM Financial News weten dat hier een meerderheid voor volstaat.

Op weekbasis daalde BAM 4,4 procent. Heijmans won 1,0 procent en VolkerWessels werd zelfs 5,2 procent duurder. 

De Aandeelhouder TV

december 10, 2019

Gaat de AEX stevig onder de 600?

december 10, 2019

Verliezers 2019 zijn winnaars in januari

december 10, 2019

AEX technische analyse 9 december

december 6, 2019

Goed nieuws SBM Offshore

Het laatste beursnieuws

Columns

Nieuw
10 dec 13:35 Bas Heijink

Week 50 – Technische analyse AEX

09 dec 15:14 Marco Knulst

Besmettings gevaar

09 dec 14:29 Marco Knulst

Centrale banken steeds actiever met goud