fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie -vrijdag, 15 november 2019

Europese beurzen hoger rond middaguur

 De Europese beurzen noteerden vrijdag hoger nadat de economisch adviseur van het Witte Huis Larry Kudlow aangaf dat China en de Verenigde Straten dicht bij een handelsovereenkomst zijn, maar dat de Amerikaanse president Donald Trump er nog niet klaar voor is zijn handtekening daar onder te zetten.  

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index noteerde vrijdag rond het middaguur een stijging van 0,3 procent op 405,20 punten. De Duitse DAX liet een plus zien van 0,4 procent op 13.231,50 punten. De Franse CAC 40 noteerde een winst van 0,6 procent met een stand van 5.934,12 punten. De Britse FTSE noteerde vrijdag vlak op 7.306,39 punten.

De definitieve inflatiegegevens van de eurozone over oktober lieten op maandbasis een stijging zien van 0,1 tegen een voorlopige meting van 0,2 procent. De stijging op jaarbasis met 0,7 procent bleef intact.

De handelsbalans over september van de muntunie liet een beduidend gestegen handelsoverschot zien, doordat de export sneller steeg dan de import.

In de Verenigde Staten staan voor vrijdag relatief veel data op de agenda. De reeks begint met de detailhandelsverkopen over oktober, gevolgd door de activiteitenindex van de staat New York over november, de industriële productie over oktober en tot besluit de bedrijfsvoorraden over september.

Voor de detailhandelsverkopen ligt de prognose op een stijging met 0,2 procent op maandbasis tegen een afname met 0,3 procent in september op maandbasis.

De ministers van financiën van de Europese Unie komen vandaag voor een vergadering bijeen om de begroting te bespreken.

Olie noteerde vrijdag lager. Een december-future West Texas Intermediate noteerde 0,5 procent in het rood op 56,51 dollar, terwijl voor een januari-future Brent 61,81 dollar werd betaald, een daling van 0,8 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,1027. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1023 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1002 op de borden.
 
Bedrijfsnieuws

De koers van het Zweedse SEB gaat vrijdag hard onderuit met een verlies van 13,8 procent. Volgens het tv-programma Uppdrag zou de Scandinavische bank betrokken zijn bij witwassen in de Baltische staten. Dit wordt binnenkort uitgezonden.

Maersk heeft in het afgelopen derde kwartaal de omzet licht zien dalen, maar de onderliggende winst zien stijgen, terwijl de groeiverwachting voor de mondiale volumes werd verlaagd. De verwachting voor de groei op mondiaal niveau ligt nu in de bandbreedte van 1 tot 2 procent tegen eerder 1 tot 3 procent. De koers van het aandeel Maersk ging 1,7 procent omhoog.

ArcelorMittal heeft toestemming gekregen van de hoogste rechtsprekende instantie in India voor de afronding van de overname van Essar Steel. Dit meldde persbureau Bloomberg vrijdag. Met de overname van het failliete Essar steel is krap 6 miljard dollar gemoeid. ArcelorMittal zag zijn aandelenkoers 1,6 procent oplopen.

Royal Dutch Shell is gestart met de winning van olie en gas met FPSO P-68 voor de kust van Brazilië. Met deze FPSO kan dagelijks 150.000 vaten olie worden opgepompt en 6 miljoen kubieke meter gas worden gewonnen. De koers van het aandeel Shell noteerde vrijdag vlak.

Londen kende een gelijkmatige verdeling van plussen en minnen met Fresnillo die er als enige uitsprong met een verlies van 2,9 procent. In Parijs was de verdeling duidelijk in het voordeel van de aandelen met koerswinst, met Orange met 2,4 procent als belangrijkste stijger. Frankfurt had eveneens meer plussen dan minnen op de borden staan. Merk KGaA won 3,1 procent.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan vrijdag vermoedelijk een hogere opening tegemoet. Futures op de S&P 500 index noteerden 0,4 procent in het groen.

De S&P 500 steeg donderdag 0,1 procent tot 3.096,63 punten en bereikte daarmee een nieuw record. De Dow Jones index daalde fractioneel op 27.781,96 punten en daarmee nipt onder het record van woensdag. De Nasdaq ging iets lager op een slot van 8.479,02 punten. 

De Aandeelhouder TV

december 10, 2019

Gaat de AEX stevig onder de 600?

december 10, 2019

Verliezers 2019 zijn winnaars in januari

december 10, 2019

AEX technische analyse 9 december

december 6, 2019

Goed nieuws SBM Offshore

Het laatste beursnieuws

Columns

Nieuw
10 dec 13:35 Bas Heijink

Week 50 – Technische analyse AEX

09 dec 15:14 Marco Knulst

Besmettings gevaar

09 dec 14:29 Marco Knulst

Centrale banken steeds actiever met goud