Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - vrijdag, 15 november 2019 21:00

AEX richting 600 punten

De AEX is deze week verder gestegen. Op een slot van 598,96 punten, steeg de Amsterdamse hoofdgraadmeter 0,4 procent op weekbasis. Vorige week vrijdag sloot de AEX op 596,50 punten.  

Het was een volatiele handelsweek waarbij de AEX dinsdag even door de grens van 600 punten ging, om daar vervolgens weer onder te duiken. Een nieuwe jaartop op slotbasis werd dinsdag wel bereikt, op 599,03 punten.

Volgens handelaar Frank Bonsee van ABN AMRO is 600 punten meer een psychologische barrière, dan een technische.

Sales trader Gert Berendse van ING vraagt zich echter af hoeveel opwaarts potentieel er nog is. "De upside lijkt beperkt."

Toch vreest Berendse niet voor een correctie. Zodra de beurs daalt, zal men weer wijzen op de lage rente en de bedrijfsresultaten die best in orde waren, aldus de beurskenner.

Cees Smit van Today's Groep vraagt zich toch af of de huidige niveaus wel houdbaar zijn richting het eind van het jaar. "Negatief nieuws wordt genegeerd en lichtpuntjes worden overdreven aangepakt, dit is niet houdbaar voor langere termijn."

Groeiende onrust in Hongkong en onduidelijkheid over handelsdeal

Het escalerende geweld rond de maandenlange protesten in Hongkong, domineerde samen met de onduidelijkheid over een spoedige handelsdeal tussen de Verenigde Staten en China, deze week het sentiment.

De ontwikkelingen in Hongkong zijn volgens Berendse van ING mogelijk een toenemend probleem, waar zowel China als het Westen mee in de maag zit. "Een heel complex probleem en mogelijk de stop op de handelsdeal."

Het optimisme over de vooruitgang die zou worden geboekt in de handelsbesprekingen tussen Washington en Beijing sloeg afgelopen week aanvankelijk om in twijfel. Amerika en China lijken het niet eens te worden over het terugdraaien van importheffingen als onderdeel van een fase 1 handelsakkoord en Chinese toezeggingen over de import van Amerikaanse landbouwproducten staan ook op lossere schroeven.

Vrijdag waren er evenwel weer positieve geluiden. De economisch adviseur van het Witte Huis, Larry Kudlow, meldde dat de onderhandelaars dichter bij een akkoord zijn.

"Het is op en af", concludeerde beleggingsadviseur Rein Schutte van Boer & Olij, die daarmee refereert naar het schommelende sentiment rond de handelsbesprekingen. "Het wordt tijd voor een handtekening of ontmoeting", voegde hij toe.

Nog geen duidelijkheid over heffingen Europese auto's

Verder hoopten beleggers op meer duidelijkheid over een besluit met betrekking tot importheffingen op Europese auto's, maar die kwam er niet.

Rabobank denkt niet dat de VS op meerdere fronten tegelijk een handelsoorlog willen voeren. Pas als ze duidelijk zicht hebben op een akkoord met China in december, zal de druk op Europa weer worden opgevoerd, voorzien de analisten.

Mochten de heffingen op Europese auto's worden verhoogd, dan zullen Duitsland, Hongarije en Slowakije hier het meeste last van hebben, aldus Rabobank. Maar ook voor de Amerikaanse economie zullen de heffingen per saldo licht negatief zijn, concludeerde de bank.

Rabobank verwacht in het geval van Amerikaanse heffingen wel een tegenreactie van Europa, maar de kans op een escalatie lijkt klein, omdat er zal worden gezocht naar een oplossing.

Powell bevestigt pauze in renteverlagingen

Er was deze week ook genoeg aandacht voor uitspraken van Federal Reserve voorzitter Jerome Powell, die voor het Amerikaanse Congres tekst en uitleg gaf over de economische outlook van de centrale bank. De centraal bankier leek in zijn verklaring een pauze in renteverlagingen te bevestigen maar benadrukte ook dat het monetaire beleid niet in steen is gebeiteld. Verder noemde hij de Amerikaanse economie robuust.

"Vooral dat laatste stemde beleggers tevreden, al heerst er misschien lichte teleurstelling over de sterk geslonken kans op verdere renteverlagingen. De markt prijst de kans op een renteverlaging in december nu in op minder dan 7 procent. Pas voor volgend jaar juli wordt die kans op iets meer dan 50 procent geschat", volgens investmentmanager Wiersma van ING

Powell stipte in zijn verklaring ook het belang van een gezond begrotingsbeleid aan. De Verenigde Staten kampen met torenhoge schulden en dit kan de bereidheid en het vermogen van politieke beleidsmakers beperken om de economie in slechtere tijden te ondersteunen, waarschuwde hij.

Net geen recessie in Duitsland

Deze week werd ook duidelijk dat Duitsland erin is geslaagd om een technische recessie te vermijden in het derde kwartaal. Na een krimp van 0,1 procent in het tweede kwartaal, was er afgelopen kwartaal sprake van een groei van 0,1 procent.

"Al met al is Duitsland erin geslaagd te ontsnappen aan een technische recessie. Maar ondanks wat verlichting op de korte termijn, zijn er nog altijd weinig redenen om zeer optimistisch te zijn. Een economische crisis lijkt onwaarschijnlijk maar een langere periode van stagnatie is nog steeds een mogelijkheid", waarschuwde econoom Carsten Brzeski van ING.

De economische groei in de eurozone stabiliseerde tussen het tweede en derde kwartaal, op 0,2 procent.

Volgende week

Het cijferseizoen in Nederland en het buitenland is inmiddels goeddeels achter de rug. Komende week is het daarom een stuk rustiger dan de afgelopen tijd. Woensdag komt HAL met een handelsbericht, donderdag is het de beurt aan Lucas Bols en Tie Kinetix.

In het buitenland is er aandacht voor Amerikaanse retailers als Home Depot, Target en Macy's, en openen verder onder meer ThyssenKrupp en Royal Mail de boeken.

Op macro-economisch vlak kunnen beleggers volgende week aan de slag met de notulen van de meest recente beleidsvergaderingen van de Federal Reserve en Europese Centrale Bank, op woensdag en donderdag. Vrijdag volgen inkoopdata uit de eurozone en de VS.

Stijgers en dalers

In de Amsterdamse hoofdgraadmeter ging Takeaway.com aan kop met een winst van 7,3 procent op weekbasis. De maaltijdbezorger paste het bod op Just Eat niet aan, nadat rivaal Prosus de details van zijn concurrerende bod naar buiten bracht. De maaltijdbezorger zei dat het eigen bod ondanks de relatief lage waardering toch meer perspectief biedt op waardecreatie dan het bod van Prosus. Lokaal daalde 2,7 Prosus procent.

Vopak steeg 6,8 procent. Het aandeel deed het deze week opvallend goed. Analist Corne van Zeijl van Actiam wees op de nieuwe plannen van Gasunie voor de opslag van CO2. Dat zou mogelijk positief kunnen zijn voor Vopak.

IMCD won 3,5 procent. De omzet steeg in de eerste negen maanden van dit jaar met 17 procent op jaarbasis naar 2,1 miljard euro. Dat is wel een tragere groei dan de 25 procent omzetstijging in heel 2018. ING sprak dan ook van tegenvallende resultaten.

Galapagos daalde 1,9 procent. Gedetailleerde resultaten hebben een duurzame werkzaamheid en veiligheid met filgotinib bij reuma aangetoond, maakten het Belgisch-Nederlandse biofarmaceutische bedrijf en samenwerkingspartner Gilead Sciences bekend. Daarnaast hield Galapagos zijn jaarlijkse R&D dag maar hieruit kwamen weinig verrassingen voor de markt.

ArcelorMittal daalde 2,1 procent. Fitch verlaagde de outlook naar negatief, onder meer vanwege de verslechterde staalmarkt maar handhaafde de rating, vanwege de verwachting dat ArcelorMittal voldoende actie onderneemt om een positieve vrije kasstroom te blijven genereren.

ABN AMRO verloor zelfs 3,8 procent. De inkomsten en winst daalden, zoals voorzien, in het derde kwartaal. Bank of America sprak van gemengde resultaten en Jefferies noemde het zelfs tegenvallende cijfers. Het lopende onderzoek naar witwassen bij de bank zal druk op het aandeel blijven uitoefenen, denkt Jefferies.

In de AMX ging Flow Traders aan kop, met een winst van 4,3 procent. Basic-Fit steeg 3,4 procent. RBC verhoogde deze week het advies voor de fitnessketen van Underperform naar Outperform en het koersdoel ging van 26,00 naar 35,00 euro.

SBM Offshore was goed voor een plus van 2,6 procent, na goede kwartaalcijfers en een hogere outlook voor 2019. "Een goed geoliede machine", aldus KBC Securities.

Altice Europe presteerde in het derde kwartaal beter dan verwacht. Analisten waren te spreken en Credit Suisse verhoogde het koersdoel. Het aandeel daalde wel 3,1 procent op weekbasis.

Bouwers in de Mid- en Smallcap kregen aandacht vanwege het stikstofakkoord. BAM daalde 4,4 procent. Sectorgenoot Heijmans steeg 1,0 procent.

"Deze maatregelen zijn een goede eerste stap, maar de implementatie ervan zal nog veel tijd en energie vergen", zei CEO Rob van Wingerden van BAM. De tijd dringt, waarschuwde de topman.

Het pakket maatregelen biedt ruimte om de vergunningverlening voor de bouw van circa 75.000 woningen volgend jaar mogelijk te maken en gaat ook naar infrastructurele projecten. "Een kleine eerste stap", aldus Degroof Petercam.

In de AScX won bouwer VolkerWessels 5,2 procent. Reggeborgh, dat eerder bereid was 21,75 euro per aandeel VolkerWessels in contanten te betalen, wil nu 22,20 euro per aandeel neertellen. Daarmee wist het de unanieme steun van bestuur en de raad van commissarissen te winnen. Tegelijk met het bod maakte VolkerWessels ook de cijfers over de eerste negen maanden bekend. In de verslagperiode stegen de omzet en orders.

Kendrion voerde de lijst met kleine aandelen aan en steeg in de AScX 10,8 procent. NIBC verhoogde het koersdoel van 22,00 naar 25,00 euro bij handhaving van het koopadvies. Volgens Johan van den Hooven heeft Kendrion met de overname van Intorq opnieuw toegeslagen in de consoliderende markt voor elektromagnetische systemen. Intorq versterkt daarbij de positie van het bedrijf in de markt voor industriële remmen "aanzienlijk", aldus de analist.

Onder de kleine fondsen was Kiadis Pharma met afstand de sterkste daler. Het aandeel implodeerde met 28,8 procent. Na de mededeling dat Kiadis stopt met de ontwikkeling van ATIR101, besloot NIBC het aandeel op de verkooplijst te zetten. Jefferies sprak van een onaangename verrassing.


Mis nooit meer een LYNX Morning Call: vanaf nu sturen wij u per e-mail dagelijks het laatste beursnieuws via de LYNX Beursupdate.


De Aandeelhouder TV

juli 2, 2020

Chart Reading en Charting Tools | Trading Range

juli 2, 2020

Optimisme beursexperts daalt verder

juli 2, 2020

AEX 2 juli 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

juli 2, 2020

Tour Tips & Trades Portaal

Het laatste beursnieuws

updates

 • 08:09

  Covid-19-hoop & Tesla meest waardevolle autobouwer

 • 17:46

  TA: ‘Als een raket of als een virus?’

 • 09:45

  ETF van de week: iShares Nasdaq Biotech ETF (BTEC)

 • 08:44

  Chipmakers in trek & goud blijft floreren

 • 17:13

  TA: ‘Hang Seng index is niet meer veilig’

 • 16:52

  Zilverprijs verwachting 2020 – Waar gaat de zilverprijs heen?

 • 10:40

  De beste goudmijnaandelen van 2020

 • 08:42

  Boeing geeft Wall Street vleugels & Amerikaanse huizenmarkt veerkrachtig

 • 16:22

  TA: ‘BREXIT door een technische bril’

Masterclasses

 • 07 juli

  Is een tweede correctie op de beurzen aanstaande?

 • 14 juli

  De kijk van Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

 • 21 juli

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

 • 24 juli

  Voorbeurs handelen in Amerikaanse aandelen

Columns

Nieuw
02 jul 08:51 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Een onzekere toekomst voor big oil

01 jul 11:14 Bas Heijink

Zware weerstandszone AEX intact

29 jun 11:45 Nico Bakker

Offensieve koopkans PROSUS