Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - donderdag, 14 november 2019 09:48

Valuta: euro even onder 1,10 dollar

 De euro is donderdagochtend kort onder de 1,10 dollar gedoken nu met het recente optreden van de Amerikaanse president Donald Trump de onzekerheden rondom de diverse handelsconflicten, zoals met China, niet zijn verminderd.

"En daarmee lijkt de politiek de valutamarkt momenteel aardig in zijn greep te hebben", aldus valutahandelaar Stéphane van der Meer van valutabroker Ebury donderdag tegen ABM Financial News. "Er lijkt wel een belangrijk verschil tussen de euro en de dollar. Als de macrodata uit de eurozone positief verrassen, heeft dat beduidend minder opwaarts effect op de eurokoers dan goede macrodata uit de Verenigde Staten op de dollar hebben", aldus Van der Meer.

Van der Meer verwees donderdag naar het inmiddels bekend geworden groeicijfer van Duitsland dat over het derde kwartaal een kleine, positieve verrassing met zich meebracht. "Twee jaar geleden zou dit cijfer een stevige beweging hebben veroorzaakt, maar vandaag wordt het optisch genegeerd", aldus Van der Meer.

Voor de valutahandelaar zijn donderdag twee blikvangers te onderscheiden en dat zijn de voorlopige groei van de economie van de eurozone over het derde kwartaal en het tweede optreden van de voorzitter van de Federal Reserve Jerome Powell voor het Amerikaanse Congres. "Hij zal vandaag niet afwijken van hetgeen hij gisteren al zei, maar de markt zal er zeker op letten", aldus Van der Meer.  

"We verwachten dat het huidige monetaire beleid gepast zal blijken zolang inkomende informatie over de economie in brede zin overeenkomt met onze outlook van een gematigde economische groei, een sterke arbeidsmarkt en een inflatie die uitkomt dichtbij ons doel van 2 procent", aldus Powell woensdag.

Vanochtend vroeg waren er al diverse macro-economische data uit Azië. De economie van Japan liet over het derde kwartaal een voorlopige groei zien van 0,1 procent op kwartaalbasis en 0,2 procent op jaarbasis. De verwachting lag hier op een groei met 0,8 procent op jaarbasis. Inmiddels groeit de Japanse economie wel voor het vierde kwartaal op rij.

De detailhandelsverkopen in China zijn in oktober in een lager tempo gegroeid. De verkopen stegen in oktober met 7,2 procent op jaarbasis. In september ging het nog om een toename van 7,8 procent en in augustus namen de verkopen met 7,5 procent toe.

De Chinese industriële productie is in oktober in een lager tempo gestegen. De productie ging in oktober met 4,7 procent omhoog. In september steeg de productie nog met 5,8 procent en in augustus was dit 4,4 procent. Economen hielden rekening met een stijging van 5,2 procent in oktober.

Duitsland publiceerde donderdagochtend al een voorlopige groei van de economie over het derde kwartaal, aangepast voor kalendereffecten, met 0,1 procent op kwartaalbasis. Er was vooraf gerekend op een krimp met 0,1 procent op kwartaalbasis, gelijk aan de krimp op kwartaalbasis over het tweede kwartaal.

De veranderingen in de Franse consumentenprijzen werden donderdag in een definitieve versie gepubliceerd. De prijzen over oktober stegen iets steviger dan aanvankelijk gemeld, namelijk met 0,8 procent tegen een voorlopige meting van 0,7 procent op jaarbasis.

In de loop van de ochtend kunnen beleggers reageren op de Britse detailhandelsverkopen over oktober en de voorlopige groei van de economie van de eurozone over het derde kwartaal.

De Britse detailhandelsverkopen lopen naar verwachting op maandbasis met 0,2 procent op tegen een vlakke ontwikkeling in september op maandbasis. Op jaarbasis wordt een stijging verwacht met 3,7 procent tegen 3,1 procent in september.

De groei van de economie van de muntunie stijgt op kwartaalbasis in de prognose met 0,2 procent, gelijk aan de stijging over het tweede kwartaal op kwartaalbasis.

In de Verenigde Staten gaat de aandacht donderdag uit naar de producentenprijzen over oktober, de wekelijkse steunaanvragen voor de week die eindigde op 9 november en de wekelijkse olievoorraden, eveneens voor de week die eindigde op die datum. Dit laatste cijfers verschijnt doorgaans woensdag, maar schuift deze week een dag op in verband met Veterans Day van afgelopen maandag.

Voor de producentenprijzen is de verwachting dat deze op maandbasis met 0,3 procent zijn opgelopen tegen een daling met 0,3 procent op maandbasis in september. Zonder de effecten van voedsel en energieprijzen stijgen de prijzen op maandbasis naar verwachting met 0,2 procent tegen een daling op maandbasis met 0,3 procent.

De steunaanvragen stijgen naar verwachting van 211.000 in de week die eindigde op 2 november naar 215.000 aanvragen.

De olievoorraden laten in de prognoses een stijging zien van 1,7 miljoen vaten tegen een plus van 7,9 miljoen voor de week die eindigde op 2 november.

De belangrijkste sprekers van donderdag zijn donderdag, naast de tweede sessie van verantwoording voor Powell in het Congres, Philip Lane, bestuurslid van de Europese Centrale Bank. Daarnaast houden de voorzitter van de Fed van St. Louis James Bullard en vice-voorzitter Richard Clarida een toespraak.

De euro liep donderdag toch weer 0,1 procent op naar 1,1011 dollar.


Mis nooit meer een LYNX Morning Call: vanaf nu sturen wij u per e-mail dagelijks het laatste beursnieuws via de LYNX Beursupdate.


De Aandeelhouder TV

juli 8, 2020

Beperkt opwaarts potentieel in AEX

juli 8, 2020

AEX 8 juli 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

juli 8, 2020

Indicator analyse | De Gemiddelde Lijn

juli 8, 2020

AEX stapje terug | 8 juli 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Het laatste beursnieuws

updates

 • 16:58

  TA: ‘Gaming aandelen bieden meer vermaak’

 • 09:15

  ETF van de week: WT Physical Palladium ETF (VZLB)

 • 08:06

  Amerikaanse beurs omlaag en vaccinontwikkelaar Novavax schiet de lucht in

 • 17:56

  TA: ‘Novavax krijgt een (koers)injectie’

 • 09:21

  Beleggen in waterstof: Ontdek de beste waterstof aandelen van 2020

 • 08:36

  Groene zee overspoelt beleggersland

 • 16:48

  TA: ‘Europese banken aan kop’

 • 12:56

  Technische analyse AEX – AEX-index vecht met de weerstand

 • 08:32

  China zorgt voor risk-on sentiment op de beurzen

Masterclasses

 • 14 juli

  De kijk van Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

 • 24 juli

  Voorbeurs handelen in Amerikaanse aandelen

 • 27 augustus

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

Columns

Nieuw
08 jul 13:52 Marco Knulst

GOLDEN CROSS Zilver in EUR

08 jul 08:29 Cor Wijtvliet

Hoe gaan we beleggen in de postcorona periode?

06 jul 10:49 Nico Bakker

Nieuwe SBM Offshore bullenparade