Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - donderdag, 14 november 2019 12:29

Europese beurzen licht lager rond middaguur

 De Europese beurzen noteerden donderdag vlak tot licht lager in een markt die nog altijd niet goed weet in welke fase de onderhandelingen tussen China en de Verenigde Staten over het handelsconflict zich bevinden.    

De breed samengestelde STOXX Europe 600 index noteerde donderdag rond het middaguur daalde 0,1 op 404,90 punten. De Duitse DAX liet een min zien van 0,3 procent op 13.187,50 punten. De Franse CAC 40 noteerde een min van 0,1 procent met een stand van 5.904,18 punten. De Britse FTSE daalde donderdag 0,4 procent naar 7.324,39 punten.

Vorige week ontstond optimisme over de mogelijkheid dat er een soort eerste fase akkoord kon worden gesloten, nadat Beijing zich daarover positief had geuit, maar onlangs leek de Amerikaanse president Donald Trump nog lang niet van plan een handtekening te zetten en nieuwe importheffingen niet uit te sluiten.

Vanochtend vroeg waren er al diverse macro-economische data uit Azië. De economie van Japan liet over het derde kwartaal een voorlopige groei zien van 0,1 procent op kwartaalbasis en 0,2 procent op jaarbasis. De verwachting lag hier op een groei met 0,8 procent op jaarbasis. Inmiddels groeit de Japanse economie wel voor het vierde kwartaal op rij.

De detailhandelsverkopen in China zijn in oktober in een lager tempo gegroeid. De verkopen stegen in oktober met 7,2 procent op jaarbasis. In september ging het nog om een toename van 7,8 procent en in augustus namen de verkopen met 7,5 procent toe. De Chinese industriële productie is in oktober in een lager tempo gestegen. De productie ging in oktober met 4,7 procent omhoog. In september steeg de productie nog met 5,8 procent en in augustus was dit 4,4 procent. Economen hielden rekening met een stijging van 5,2 procent in oktober.

Duitsland publiceerde donderdagochtend al een voorlopige groei van de economie over het derde kwartaal, aangepast voor kalendereffecten, met 0,1 procent op kwartaalbasis. Er was vooraf gerekend op een krimp met 0,1 procent op kwartaalbasis, gelijk aan de krimp op kwartaalbasis over het tweede kwartaal.

De veranderingen in de Franse consumentenprijzen werden donderdag in een definitieve versie gepubliceerd. De prijzen over oktober stegen iets steviger dan aanvankelijk gemeld, namelijk met 0,8 procent tegen een voorlopige meting van 0,7 procent op jaarbasis.

De Britse detailhandelsverkopen kwamen in oktober met 0,1 procent op maandbasis onder druk te staan, terwijl er gerekend was op een stijging met 0,2 procent. De stijging op jaarbasis bleef met 3,1 procent achter bij de verwachte plus van 3,7 procent.

In de nieuwste groeiraming van de economie van de muntunie bleef de groei op 0,2 procent op kwartaalbasis staan, gelijk aan de stijging over het tweede kwartaal op kwartaalbasis. Op jaarbasis werd de groeiraming licht opwaarts bijgesteld van aanvankelijk 1,1 procent naar 1,2 procent.

De belangrijkste sprekers van donderdag zijn, naast de tweede sessie van verantwoording voor Powell in het Congres, Philip Lane, bestuurslid van de Europese Centrale Bank. Daarnaast houden de voorzitter van de Fed van St. Louis James Bullard en vice-voorzitter Richard Clarida een toespraak.

Olie noteerde woensdag hoger. Een december-future West Texas Intermediate noteerde 1,1 procent in het groen op 57,77 dollar, terwijl voor een januari-future Brent 63,19 dollar werd betaald, een stijging van 1,3 procent.

De euro/dollar noteerde op 1,0994. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar op 1,1007 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,1007 op de borden.
 
Bedrijfsnieuws

De koers van het aandeel Daimler stond donderdag met 3,2 procent onder druk. Het bedrijf wil 1 miljard euro besparen op zijn personeelsbestand om het hoofd te bieden aan de nieuwe uitstootregels.  

Merck heeft een iets hogere nettowinst in het derde kwartaal geboekt, en verhoogde de omzetraming voor heel 2019. Merck rekent voor dit jaar niet langer op een omzet van 15,3 miljard tot 15,9 miljard euro, maar op 15,7 miljard tot 16,3 miljard euro. Het blijft rekenen op een autonome groei van 3 tot 5 procent. De koers van het aandeel Merck KGaA daalde 1,1 procent

Zeep- en wasmiddelenproducent Henkel heeft over het derde kwartaal van dit jaar een lager bedrijfsresultaat in de boeken bijgeschreven, maar de outlook herhaald. De koers van het aandeel van de DAX30 component zakte donderdag 2,0 procent.

Het Duitse nutsbedrijf RWE heeft in de eerste negen maanden van het jaar meer winst geboekt en de verwachtingen voor 2019 verhoogd. Voor het hele jaar rekent RWE nu op een aangepast EBITDA, exclusief een grote overname, van 1,8 miljard tot 2,1 miljard euro. Dat is ruim hoger dan de eerder indicatie van 1,4 miljard tot 1,7 miljard euro. De aangepaste nettowinst zou moeten stijgen naar 900 miljoen tot 1,2 miljard, in plaats van 500 miljoen tot 800 miljoen euro, waar RWE eerder nog op mikte. Voor het dividend gaat het nutsbedrijf nog steeds uit van 0,80 euro per aandeel voor het boekjaar 2019. De koers van het aandeel RWE verloor 2,4 procent.

K+S heeft in het derde kwartaal sterke resultaten geboekt, maar heeft zijn jaarprognose wel neerwaarts bijgesteld. De EBITDA zal nu 650 miljoen euro bedragen, terwijl het bedrijf eerder op een EBITDA tussen 700 miljoen en 850 miljoen euro mikte. De aangepaste vrije kasstroom zou aanzienlijk moeten blijven verbeteren ten opzichte van het voorgaande jaar en voor het eerst sinds 2013 weer positief moeten zijn, aldus K+S. Het aandeel K+S daalde donderdag 5,8 procent in koers.

Bouygues heeft in de eerste negen maanden van dit jaar de omzet en de winst zien stijgen en herhaalde de outlook voor heel 2019. De koers van het Franse bedrijf won in Parijs 1,4 procent.

NN Group heeft in het derde kwartaal de winst minder sterk zien dalen dan verwacht, dankzij goede resultaten bij de schadeverzekeraar en waardestijgingen van rentederivaten en beleggingen. NN werd 1,1 procent meer waard.

SBM Offshore heeft in de eerste negen maanden van 2019 de omzet zien stijgen en verhoogde de outlook voor het hele jaar. Voor 2019 werd SBM Offshore optimistischer. Het Schiedamse bedrijf voorziet nu een omzet van circa 2,1 miljard dollar. Eerder rekende SBM op een omzet van meer dan 2,0 miljard dollar. Verder mikt SBM niet langer op een EBITDA van meer dan 750 miljoen dollar, maar op ongeveer 800 miljoen dollar. De koers van het aandeel steeg donderdag 1,7 procent.

Burberry heeft donderdag een hogere winst gerapporteerd, maar waarschuwde ook dat de protesten in Hong Kong de resultaten kunnen raken. Het Britse bedrijf verlaagde daarom de verwachtingen voor de brutomarge voor het boekjaar 2020 en gaf aan dat het een daling van 150 basispunten verwacht, vergeleken met een daling van 100 basispunten eerder. Burberry won met de koers van zijn aandeel 4,9 procent.

In Londen was het fonds de sterkste stijger. Aan de verlieszijde noteerde 3i Group een daling 5,7 procent, ondanks een stijging van de winst voor belastingen van 6,6 procent.

In Frankfurt waren er verder geen uitschieters te melden, maar in Parijs ging ook Thales met 4,3 procent opmerkelijk straf omhoog in koers. Aan de rode kant viel ArcelorMittal nog een keer op met een verlies van nu 2,3 procent.

Futures Wall Street

De Amerikaanse beurzen gaan donderdag vermoedelijk een vlakke opening tegemoet.

De S&P 500 steeg woensdag op het slot 0,1 procent tot 3.094,04 punten, de Dow Jones index steeg 0,3 procent tot een nieuw record van 27.783,59 punten en de Nasdaq daalde 0,1 procent op een slot van 8.482,10 punten.


Mis nooit meer een LYNX Morning Call: vanaf nu sturen wij u per e-mail dagelijks het laatste beursnieuws via de LYNX Beursupdate.


De Aandeelhouder TV

juli 3, 2020

AEX week 27 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

juli 3, 2020

Chart Reading en Charting Tools | Candlesdtick Koerspatronen

juli 3, 2020

Ahold draait goed in VS | 3 juli 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

juli 2, 2020

Chart Reading en Charting Tools | Trading Range

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:18

  TA: ‘Tencent volgt een Chinese wijsheid ‘

 • 11:19

  De beste zilvermijnaandelen van 2020

 • 09:40

  TA: ‘Energieke aandelen op het netvlies’

 • 08:28

  Sterk banenrapport, maar zwak slot in de VS

 • 08:09

  Covid-19-hoop & Tesla meest waardevolle autobouwer

 • 17:46

  TA: ‘Als een raket of als een virus?’

 • 09:45

  ETF van de week: iShares Nasdaq Biotech ETF (BTEC)

 • 08:44

  Chipmakers in trek & goud blijft floreren

 • 17:13

  TA: ‘Hang Seng index is niet meer veilig’

Masterclasses

 • 07 juli

  Is een tweede correctie op de beurzen aanstaande?

 • 14 juli

  De kijk van Albert Jellema op de Nederlandse aandelenmarkt

 • 21 juli

  Willem Middelkoop: Na corona komt de Grote Reset

 • 24 juli

  Voorbeurs handelen in Amerikaanse aandelen

Columns

Nieuw
02 jul 08:51 BNP Paribas Asset Management

BNP Paribas AM: Een onzekere toekomst voor big oil

01 jul 11:14 Bas Heijink

Zware weerstandszone AEX intact

29 jun 11:45 Nico Bakker

Offensieve koopkans PROSUS