fbpx
Zoeken in de Aandeelhouder
NED25*
NLMID*
BE20*
NAS100*
US30*
USA500*
VIX*
EUR/USD*

Beursnieuws

Redactie - woensdag, 13 november 2019 16:10

Powell bevestigt pauze in renteverlagingen

 Het huidige monetaire beleid van de Federal Reserve lijkt voorlopig gepast, ervan uitgaande dat nieuwe economische cijfers de outlook van de centrale bank bevestigen. Dit zei voorzitter Jerome Powell woensdag in een verklaring voor het Amerikaans Congres.

De Fed verlaagde zijn belangrijkste rente tot nu toe drie keer dit jaar, waardoor de federal funds rate momenteel ligt tussen de 1,50 en 1,75 procent. Een vierde verlaging lijkt Powell in zijn verklaring vooralsnog uit te sluiten.

"We verwachten dat het huidige monetaire beleid gepast zal blijken zolang inkomende informatie over de economie in brede zin overeenkomt met onze outlook van een gematigde economische groei, een sterke arbeidsmarkt en een inflatie die uitkomt dichtbij ons doel van 2 procent", aldus Powell.

Volgens de centraal bankier werken de genomen maatregelen met enige vertraging, waardoor het volledige effect van de aanpassingen in het monetaire beleid op de economische groei, arbeidsmarkt en inflatie nog niet volledig zichtbaar zijn.

Powell benadrukte dat de Fed uitgaat van een duurzame groei, een sterke arbeidsmarkt en een inflatie die in de buurt ligt van het door de centrale bank beoogde niveau. Handelsspanningen en een matige groei van de mondiale economie vormen de grootste risico's.

"We blijven de effecten van onze beleidsmaatregelen volgen, net als andere informatie die van invloed is op de outlook, terwijl we beoordelen wat het gepaste rentepad moet zijn", zei Powell woensdag.

Indien zich ontwikkelingen voordoen waarbij de outlook van de Fed aanzienlijk moet worden aangepast, dan zal de centrale bank daar ook naar handelen. "Het beleid is niet in steen gebeiteld", aldus Powell.

De centraal bankier stipte in zijn verklaring ook het belang van een gezond begrotingsbeleid aan. De Verenigde Staten kampen met torenhoge schulden en dit kan de bereidheid en het vermogen van politieke beleidsmakers beperken om de economie in slechtere tijden te ondersteunen, waarschuwde Powell.

Verder is de Fed bezig met een evaluatie van zijn monetaire beleidsstrategie, via zogeheten Fed Listens bijeenkomsten. De evaluatie wordt vermoedelijk medio 2020 afgerond.

De Aandeelhouder TV

februari 19, 2020

AEX 19 februari 2020 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

februari 19, 2020

Fugro ziet het tij keren | 19 februari 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

februari 18, 2020

AEX 18 februari 2020 – Nico Bakker – Daily charts BNP Paribas Markets

februari 18, 2020

ASMI belaagt Vopak en waarschuwing Apple | 18 februari 2020 | Markets Update van BNP Paribas Markets

Columns

Nieuw
19 feb 09:22 Redactie

Voorbij de gebaande paden

18 feb 12:00 Marco Knulst

De voorspellende waarde van de arbeidsmarkt (3/3)

18 feb 09:55 Bas Heijink

Euforie in de markt