Zoeken in de Aandeelhouder
NED25 *
NLMID *
BE20 *
NAS100 *
US30 *
USA500 *
VIX *
EUR/USD *

Beursnieuws

Redactie - dinsdag, 12 november 2019 06:55

Europese beurzen openen hoger

De Europese beurzen gaan dinsdag een hogere opening tegemoet.

IG Markets voorziet een openingswinst van 33 punten voor de Duitse DAX, een plus van 10 punten voor de Franse CAC 40 en een stijging van 18 punten voor de Britse FTSE 100.

De Europese beurzen zijn maandag voorzichtig aan de week begonnen en bleven veelal dicht bij huis.

"De aandelenmarkten zijn overwegend lager gesloten, nu handelaren zich weer zorgen maken over de relatie tussen China en de Verenigde Staten, maar ook over het geweld in Hong Kong", aldus marktanalist David Madden van CMC Markets. Vorige week zag Madden wereldwijd de beurzen flink aantrekken, toen er vooruitgang bleek in de gesprekken tussen China en de Verenigde Staten. "Maar sindsdien ziet de situatie er toch niet zo rooskleurig uit."

Madden wees op opmerkingen van de Amerikaanse president Donald Trump, waarin hij stelde niet van plan te zijn om de in september opgelegde importtarieven weer in te trekken. Dit weekend herhaalde Trump dat hij nog steeds streeft naar de "juiste" deal.

Ook zou China volgens Trump veel harder een deal nodig hebben dan andersom. "Maar daar geloven weinig handelaren in, gezien de Amerikaanse verkiezingen volgend jaar, terwijl Beijing alle tijd heeft", aldus Madden van CMC.

De Aziatische markten stonden vanochtend eveneens onder druk in de nasleep van het oplaaiende geweld in Hong Kong. De politie schoot maandag een demonstrant neer en een man werd in brand gestoken. "Een deel van de verliezen op de Europese beurzen vloeien voort uit het negatieve sentiment op de Aziatische aandelenmarkten vanochtend", zo stelde Madden. "De onrust neemt toe. Hong Kong verkeert al in een recessie, dus de escalatie maakt het allemaal alleen maar erger."

Marktanalist Stephen Innes van AxiTrader sprak van een weinig verrassende start van de week. "Naast de onzekerheid over de handelsbesprekingen, zijn er de voorspelbare macro-economische zorgen over de Chinese inflatiecijfers die op z'n zachtst gezegd somber waren", voegde hij toe.

Op macro-economisch vlak werd maandag bekend dat de Britse economie in de maand september met 0,1 procent is gekrompen. In het derde kwartaal was er evenwel een groei van 0,3 procent. Dat was echter het traagste groeitempo op jaarbasis in negen jaar. Dit weekend verlaagde Moody's de outlook voor de Britse kredietrating naar negatief vanwege de Brexit-onzekerheid. Het Britse pond zat maandag in de lift ten opzichte van de dollar en de euro.

Bedrijfsnieuws

Europese maaltijdbezorgers konden maandag rekenen op de aandacht van beleggers. Het Britse Just Eat maakte een pas op de plaats. Prosus zei het bod op Just Eat gestand te doen bij een aanmelding van 75 procent van de aandelen van het Britse bezorgbedrijf. Prosus verloor 1,4 procent.

Takeaway.com sloot 2,5 procent hoger, nadat het concern meldde zijn bod op Just Eat niet aan te passen. De Nederlandse maaltijdbezorger kondigde tevens aan vanaf 1 januari 2020 in bepaalde markten een bezorgtoeslag te rekenen voor Scoober, de bezorgdienst van het concern voor restaurants die niet over eigen bezorgers beschikken.

De Britse bakkerijketen Greggs steeg 16,5 procent, nadat de keten over de zes weken eindigend op 9 november een stijging van de identieke omzet rapporteerde van 8,3 procent. Greggs verhoogde tevens de winstverwachting voor het hele boekjaar.

Galapagos steeg 1,2 procent. Gedetailleerde resultaten hebben een duurzame werkzaamheid en veiligheid met filgotinib bij reuma aangetoond.

In Frankfurt waren Lufthansa en Wirecard met winsten van 2,2 en 3,3 procent opvallende stijgers.

Euro STOXX 50          3.696,82 (-0,1%)
STOXX Europe 600       405,41 (-0,0%)
DAX                       13.198,37 (-0,2%)
CAC 40                   5.893,82 (+0,1%)
FTSE 100                    7.328,54 (-0,4%)
SMI                           10.305,27 (-0,0%)
AEX                               596,39 (-0,0%)
BEL 20                       3.868,27 (-0,2%)
FTSE MIB                 23.489,93 (-0,2%)
IBEX 35                    9.388,50 (-0,1%)

AMERIKAANSE AANDELEN

Wall Street opent volgens de Amerikaanse futures dinsdag in het groen van start.

De Amerikaanse beurzen zijn maandagavond overwegend lager gesloten.

"De Amerikaanse aandelenmarkten komen wat af van de recordstanden die vorige week nog op de borden stonden", aldus marktanalist David Madden van CMC Markets. "De Amerikaanse president Donald Trump heeft de stieren wat wind uit de zeilen genomen door de verwachtingen te temperen dat er snel een deal met China komt."

Dit weekend herhaalde Trump dat hij enkel een overeenkomst wil sluiten als het de "juiste" deal is. "Dit is geen negatieve update, maar het is ook geen optimistische en daarom zien we dat beleggers wat winst van tafel halen", aldus Madden van CMC. De marktvorser merkte wel op dat de volumes wat laag zijn in verband met de viering van Veterans Day.

Op macro-economisch vlak was de agenda vandaag vrijwel leeg. Het cijferseizoen is inmiddels ook grotendeels voorbij. Later deze week komen supermarktketen Walmart, J.C. Penney en Campbell Soup nog met cijfers.

In China was het vandaag Single's Day, ofwel vrijgezellendag, een populaire feestdag bij Chinese jongeren die er trots op zijn dat ze vrijgezel zijn en dat vieren door zichzelf cadeautjes te geven. Alibaba, dat de feestdag bedacht, overtrof al snel de omzet van 31 miljard dollar, die het vorig jaar tijdens Single's Day boekte. Dit jaar werd er voor ruim 38 miljard dollar aan producten verkocht.

De euro/dollar noteerde op 1,1035. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1021 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op vrijdag stond er een stand van 1,1016 op de borden.

De prijs voor een vat ruwe olie is maandag lager gesloten. De december-future voor een vat ruwe olie sloot maandag op de New York Mercantile Exchange 0,38 dollar lager, of 0,7 procent, op 56,86 dollar.

Bedrijfsnieuws

Gedetailleerde resultaten hebben een duurzame werkzaamheid en veiligheid met filgotinib bij reuma aangetoond, zo maakten partners Gilead Sciences en Galapagos zaterdagavond bekend. Galapagos won circa een half procent in de Nasdaq-index.

Boeing hoopt voor het jaareinde 737 MAX vliegtuigen aan diverse luchtvaartmaatschappijen te kunnen leveren, zelfs als de toezichthoudende instanties de aanvullende training voor piloten nog niet goedgekeurd hebben. Het aandeel steeg met krap vijf procent.

Viacom en CBS passen het management van hun creatieve afdelingen opnieuw aan, in de aanloop naar de verwachte afronding van hun fusie in begin december. Het aandeel CBS steeg met drie procent.

Het aandeel Gap won circa 2,5 procent, nadat het aandeel vorige week nog fors daalde vanwege een teleurstellend kwartaalrapport en het plotselinge vertrek van de CEO.

S&P 500 index                   3.087,01 (-0,2%)
Dow Jones index            27.691,49 (+0,0%)
Nasdaq Composite           8.464,28 (-0,1%)

AZIE
De Aziatische beurzen noteerden dinsdag verdeeld, met een plus van een half procent voor de Japanse Nikkei en een nipt verlies voor de Chinese Shanghai Composite.

Nikkei 225                     23.456,00 (+0,5%)
Shanghai Composite      2.909.17 (-0,0%)
Hang Seng                    26.995,53 (+0,3%)

VALUTA
De euro/dollar noteerde op 1,1035. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op maandag bewoog het muntpaar ook al op 1,1035.

USD/JPY Yen   109,17
EUR/USD Euro  1,1035
EUR/JPY Yen   120,46

MACRO-AGENDA:

06:30 Faillissementen - Oktober (NL)
10:30 Werkloosheid - September (VK)
10:30 Arbeidsproductiviteit - Derde kwartaal vlpg. (VK)
11:00 ZEW index - November (Dld)
12:00 Ondernemersvertrouwen mkb - Oktober (VS)

BEDRIJFSNIEUWS:

07:00 Continental - Cijfers derde kwartaal (Dld)
07:00 Deutsche Post - Cijfers derde kwartaal (Dld)
07:00 Infineon - Cijfers derde kwartaal (Dld)
07:30 Air France-KLM - Vervoercijfers oktober (Fra)
08:00 Vodafone - Cijfers derde kwartaal (VK)
00:00 Osram - Cijfers 2019 vlpg. (Dld)

De Aandeelhouder TV

januari 24, 2021

Bullish scenario AEX nog altijd intact

januari 22, 2021

AEX week 3 2021 – Nico Bakker – Daily Charts BNP Paribas Markets

januari 22, 2021

De Aandeelhouder Podcast Afl. 2 – Hollandse Topaandelen

januari 22, 2021

Tesla: Omzetgroei niet te handhaven

Het laatste beursnieuws

updates

 • 17:27

  TA van Edward Loef – Carrefour terug naar de servicebalie

 • 08:49

  Nieuwe studie duidt op lagere effectiviteit van de vaccins op COVID-19 varianten & Europa start rood

 • 16:33

  TA van Edward Loef – Opwaartse koersuitbraken

 • 08:46

  Nieuwe all-time highs voor S&P 500 en Nasdaq 100 & Europa start groen

 • 17:14

  TA van Edward Loef – Rendement sprokkelen

 • 09:09

  ETF van de week: iShares 600 Utilities (EXH9)

 • 08:01

  Netflix blinkt uit & ASML overtreft eigen verwachtingen

 • 17:47

  TA van Edward Loef – TSMC waarschuwing

 • 08:24

  Beleggers negeren strengere coronamaatregelen & stevige winsten in Azië

Masterclasses

Columns

Nieuw
23 jan 16:32 Redactie

Vandaag in DAZ: PostNL, ASML, Intel, Carrefour

22 jan 15:51 Redactie

Aflevering 2 van DAH Podcast – Hollandse Topaandelen

22 jan 09:16 Redactie

TA DAX: Vermoeidheidsverschijnselen